Calorieën tellen?

Ik had het nooit van mezelf verwacht, maar ik vind het best leuk; calorieën tellen!  Nooit, ook nu niet, heb ik het nodig gehad om me er in te verdiepen, dat scheelt. Maar dankzij Zien, weten, eten begin ik er toch de lol van in te zien en roep nu om de halverklap gerechten en hun kilocalorieën door de kamer.

En zie nu inderdaad dat een broodje kroket minder kcal bevat dan een broodje kaas.  

Het scheelt niet veel, maar toch. Ook weet ik nu dat een noedelsoep met biefstuk echt een lichte maaltijd/lunch is, en dat dat niet geldt voor lasagne Bolognese. En dat je in geval van lekkere trek beter een broodje falafel kunt nemen dan een broodje shoarma (met saus). Het handige aan zien weten eten is dat je van complete maaltijden in één oogopslag kunt zien hoeveel kcal het heeft. En draaischijf achterin waarin je per hap je kcal kunt bijhouden is een leuke vondst. Alleen van dat bakje met pepernoten en kruidnoten naast me, weet ik nu niet wat dat aan kcal is.

Het serieuze werk
Zien weten en eten is maar een klein boekje en echt op de beginnende kilocalorieënteller gericht. Wil je meer en echt afzonderlijk van ingrediënten weten wat daarvan de calorieën zijn, dan is Ons voedsel in getallen een goede tip. Hierin staan van ruim 1000 producten volledig beschreven, inclusief hoeveel suikers, vetten, koolhydraten en welke vitaminen ze bevatten. En heel veel achtergrondinformatie over al deze zaken waarvan je eigenlijk zou moeten weten dat je ze eet. En een duidelijke uitleg waarom dat broodje gezond toch minder kcal bevat dan dat broodje kroket.

Boek: Zien, weten, eten - hier te bestellen
boek: Ons voedsel in getallen – Frans M. de Jong – Fontaine – isbn: 9789059563421
koop dit boek in de koken.blog-shop

Lees ook:Dagelijkse voedingsrichtlijn
Lees ook:De culinaire kroket rukt op
Lees ook:True size of food | DDW ’13
Lees ook:Serious Request: culinaire acties
Lees ook:Makkerlijk calorieën van je fastfood tellen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Calorieën tellen?

 1. petra

  hi edith, leuk dat je er aandacht aan besteedt! ik maakte de foto’s voor zien-weten-eten. heb je de sint-mailing al ontvangen?? 15 kruidnoten = 70 kcal. ach ja.

    /   Reply  / 
 2. Hanneke de Bruin

  De nieuwe editie van Zien Weten Eten bevat naats kilocalorieen ook koolhydraten en is daarmee een geschikt hulpmiddel voor diabetici en iedereen die eten bereidt voor huisgenoten en gasten met diabetici.
  Wij hopen hen allen te ondersteunen met deze extra informatie. Te bestellen via de website.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>