Win het kookboek Lekker ijs

De kleindochter van de eerste ijsverkoper in Nederland heeft een heel leuk kookboekje over zelf ijs maken geschreven. Samen met haar man Roberto runt Carlina Coletti de Lorenzo de ijssalon Roberto’s Gelato, dat geroemd wordt om de bijzondere smaken ijs die je er kunt krijgen.

Het kookboek Lekker ijs staat vol leuke weetjes (lees maar) en een paar goede recepten voor beginners (deze voor citroenijs bijvoorbeeld). Bedoeld voor kinderen, maar ook volwassenen die voor het eerst zelf ijs maken is het erg leuk.

En jij kan het winnen. Wat moet je doen?
 

Laat hieronder weten wat jouw favoriete ijsje is.
En vaste lezers weten het; een leuk verhaaltje daarbij maakt de kans om te winnen groter! De actie sluit zondag 31 juli, maandag 1 augustus maak ik de winnaars bekend.

BoekLekker ijs van Carolina Coletti de Lorenzo (uitgeverij: The House of books, isbn: 9789044323092) – Lees hier mijn recensie van Lekker ijs, of probeer alvast dit recept voor citroenijs.

.

-

Lees ook:Lekker ijs
Lees ook:En de winnaars zijn…
Lees ook:Recept – Citroenijs
Lees ook:Win het kookboek Van eigen erf
Lees ook:Recept citroenijs – Week van het Ambachtelijke IJs

41 Reacties // Reageer

41 thoughts on “Win het kookboek Lekker ijs

  1. PaulO

    Favoriet ijs? Inderdaad, citroenijs. Toen ik nog in Gent (B) op school zat, hadden we altijd lessen tot 17h. En een kantine was er niet (wel een eetzaal voor tussen 12h30 en 14h), dus drinken (stiekem) op het vieze toilet. En dan hoogzomer, bloedheet. Ik voel nog de VRIJHEID om na school de straat over te steken naar de banketbakkerij en daar ‘s zomers een grote citroen gevuld met citroenijs te kopen. Het citroendekseltje dat vastvroor aan je tong, het houten spateltje, en dan … op 100 meter van school mocht de verplichte stropdas af, de bovenste knoopjes open, de verkoelende wind onder je overhemd, lekker zittend op de dikke schooltas en langzaam genieten van die citroen(ijs). Dan bij het station een flesje Coca-cola, beetje gieten in die citroen (cola-citron!) en dan pas rustig naar huis voor moeders heerlijk avondmaal en een berg huiswerk.
    Nu nog, wanneer ik een citroenijsje koop, dan beleef ik dat genot van ijs en dat gevoel van die wind onder/door mijn overhemd.

      /   Reply  / 
  2. Esther Potters

    Een lekker vers Italiaans ijsje,vind ik heerlijk!
    Vooral op een warme dag en dan kies ik meestal citroenijs omdat
    die zo lekker fris smaakt,maar een combinatie van pistache met
    stracciatella ijs kan ook lekker zijn voor de afwisseling.
    Ik vind het elke keer weer een feestje op zich om voor de
    ijsbakjes(met alle kleuren)te staan en om mijn keuze maken.
    Hopelijk wordt het snel weer goed weer want ik krijg nu eigenlijk
    wel zin in een lekker ijsje, wanneer ik er zo over praat…
    Groetjes van een echte IJSFANAAT!

      /   Reply  / 
  3. ellen

    citroenijs! hier ook! maar dan niet sorbet, maar echt roomijs :) lekker!

      /   Reply  / 
  4. Mabbina

    Sinds ik zelf ijs kan maken heb ik er een hoop favorieten bij. Koffieijs, met of zonder drank erin is heerlijk op een warme dag. Alle soorten fruit zijn al voorbij gekomen en ik blijf uit proberen met fruitsoorten mengen. Mijn favo is op dit moment framboos/ananas.Volop te verkrijgen vruchten en heerlijke combi.Nu zag ik een reclamefolder met dropijs! Maar dat heb ik nog niet gekocht, lijkt me wel heerlijk want ik ben dol op drop.
    versieren van ijs vind ik ook heel leuk,gebroken koekjes,hagelslag,chocokrullen,stukjes fruit,ik probeer van alles.

      /   Reply  / 
  5. Marion

    Sinds ik een ijsmachine heb, heb ik al heel wat innovatieve smaken geproefd. Maar de echte blijver is anijsijs! Al zijn dadel-rum-pecan, lavendel-honing en ananas-munt ook erg lekker, anijsijs is een smaak die je niet snel beu bent. Wat mij betreft is anijs de nieuwe vanille! Weer eens wat anders dan beschuit met muisjes.

      /   Reply  / 
  6. Elsa

    Mijn favo ijs is simpel maar super lekker: hangop ijs met honing en vers gebrande sesam zaadjes.
    De smaak brengt je gelijk naar het afgelegen strandje aan de Griekse kust. Zo vol van smaak. Jammie.

      /   Reply  / 
  7. Elina

    Mijn favoriete ijs WAS altijd overheerlijk smarties ijs… Was te koop in de supermarkten maar sinds 2 jaar inmiddels niet meer te verkrijgen. Ik kon altijd heeeerlijk wegdromen met een ijsje in mijn hand.. Maar helaas!
    Ik had wel een keer autopech en toen stond ik bij een tankstation in Duitsland, ik moest plassen en daar krijg je altijd zo’n bonnetje als je 50 cent hebt betaald voor de toiletten. Ik dacht ik kom hier toch nooit meer dus ik koop er wel wat voor… Je raad noooooit wat ze daar hadden: Smarties ijs!! Ben nog nooit zo gelukkig geweest om zoiets kleins :)

      /   Reply  / 
  8. wim

    dame blanche met heel veel warme chocoladesaus en een heerlijke berg slagroom

      /   Reply  / 
  9. rilana

    Chocoladeijs is mijn favoriet.
    Vroeger toen wij klein waren kwam er altijd een ijscokar bij ons langs de deur. Gewoon een auto waarin achter een paar bakken ijs stonden. Zo ook deze dag. Mijn broertje hoorde hem aankomen…. PAPA de ijscokar, mijn vader was druk bezig aan het karweien en ga hem 2 gulden. Ga je oppassen, niet rennen. Mijn broertje om twee ijsjesm, een chocobol voor mij en een vanille voor hem zelf. Hij kwam terug en rent (wat hij dus niet mocht) het huis binnen, maar sliert zo over de mat uit en de ijsje vlogen dus mooi tegen de toiletdeur… en helaas voor ons de ijscokar was al weg….

      /   Reply  / 
  10. sebastiaan troost

    Ingrediënten
    Chocolade-ijs
    2000 gram gepasteuriseere melk
    650 gram ongezoete slagroom
    475 gram suiker
    175 gram dextrose
    75 gram Döhler Langarone
    20 gram cacaopoeder
    300 gram Döhler Iceline Chocolade
    30 gram Dupatissier Chocoladelikeur
    300 gram Chocovic Tobago couverture puur

    Citroenijs:
    2000 gram water
    500 gram suiker
    70 gram dextrose
    50 gram Döhler Langarone
    60 gram Döhler Citroenaroma (1360)
    10 gram Döhler Cortina

    Rauwe schuim:
    100 gram gepasteuriseerd eiwit
    275 gram fijne suiker
    Après ski

    Bereidingswijze
    Chocolade-ijs:
    Melk, room, suiker, Langarone en cacao verwarmen to 85º C. Snel terugkoelen tot 4º C en 8 uur laten rijpen. Na het rijpen aromatiseren met de Iceline chocolade en likeur. Vlak voor het uit de machine halen de hehakte chocolade toevoegen.

    Citroenijs:
    Van de ingrediënten, behalve de Cortina, een mix maken en deze 4 uur laten rijpen. Regelmatig roeren om de suiker geheel opte lossen. Na het rijpen de Cortina toevoegen en tot ijs draaien.

    Rauwe schuim:
    Eiwit met 100 gram suiker opslaan tot een stevig schuim. Resterende suiker doorspatelen en op bakplaten tot ijsschotsen vormen. Houd een klein deel apart voor het maskeren. Drogen in een oven op 110º C.

    Opbouw:
    Snijd de kapselbodem in de juiste vorm. Breng eerst een laag van ca. 3 cm chocolade-ijs aan en maak hierin 3 kleine groeven. Giet hierin Döhler Topping Bosvruchten. Breng een dunne (ca. 0,5 cm) laag citroenijs aan en hierover weer chocolade-ijs met de groeven gevuld met Döhler Topping Bosvruchten. Herhaal dit tot de gewenste hoogte is bereikt. Bovenzijde met schuim bedekken en gladstrijken. De zijkanten dun maskeren met schuim en hiertegen de “ijsschotsen” plaatsen. De resten breken, verkruimelen en langs de zijkanten leggen.

      /   Reply  / 
  11. Anita

    Mijn lekkerste ijs is chocolade ijs met slagroom, maar het ijs waar ik de liefste en leukste herinnering aan heb is een Gompie. Mijn opa was ijscoboer toen ik klein was en ik mocht zomers vaak mee op de ijscokar. Heerlijk naar zijn vaste standplaats op de Wageningse Berg. Wat was ik dan blij als we samen gingen rijden. Mijn opa fietste met zijn grote kar en ik zat er trots bovenop. Bij de berg ging mijn opa ijs verkopen en ik speelde er dan vlakbij. Natuurlijk kreeg ik altijd een ijsje, die ik zelf mocht uitkiezen. Ja en dat was natuurlijk een Gompie.

      /   Reply  / 
  12. Shanti

    Limoen-Basilicum omdat het zo lekker gevoel geeft op je tong.
    Ik kies vaak een smaak uit die ik niet ken, maar sinds ik deze heb gegeten,
    wil ik geen ander ijs meer! De combinatie van deze 2 smaken geeft een hele verfrissende sensatie in je mond.

      /   Reply  / 
  13. C. Hinze

    butterscotch

      /   Reply  / 
  14. froukje

    Witte chocolade ijs !!

      /   Reply  / 
  15. marlies

    mijn probleem is dat ik niet kan kiezen, ik vind ze allemaal heerlijk. Ik heb ook altijd verschillende smaken in huis, en doe van alles een beetje op mijn bordje en ga gewoon zitten genieten, mijn verwenmomentje!!

      /   Reply  / 
  16. DIKKIEDIK

    EEN GROTE TOETER SOFTIJS ! ! !

      /   Reply  / 
  17. Eefje

    IJs geeft het geluksgevoel. Dat is laatst ook wetenschappelijk bewezen (http://www.unilever.nl/merken/voeding/etengenieten/meerartikelen/ijsmaaktgelukkighetstaatvast.aspx) En wie wil er nou niet gelukkig zijn? Dus ik sta bij mijn familie en vrienden bekend als een grote ijsverslinder. Mijn ouders hebben vroeger weleens uitgeprobeerd of ze me werkelijk ‘s nachts wakker konden maken voor ijs en dat was inderdaad geen probleem.
    Mijn gelukkigste moment met ijs, is dat ik ten huwelijk ben gevraagd met ijs (zeg nou zelf: wie zegt er nou “nee” tegen ijs?) Dat ijs heette die week in Roberto’s (dus de ijswinkel waar dit boek ook vandaan komt): “Eefje wil je met me…” Kortom: dat ijs is voor mij het lekkerste ijs van de wereld. Het is bananenijs met daarin straciatella.

      /   Reply  / 
  18. Olav

    Er is maar 1 topper onder de ijssoorten en dat is margaritaijs. Het ijsje voor grote mensen. Je kunt het niet meennemen, om ervan te genieten moet je ergens zijn waar het wordt gemaakt. Erg bijzonder

      /   Reply  / 
  19. joyce

    een cornetto!

      /   Reply  / 
  20. Astrid

    COCOS!!! Dagelijks, tijdens onze vakantie, 2 weken lang na het eten in Italië even naar de Gelateria voor een heerlijk cocosijsje……… Nu tijdens het dagelijkse leven houd ik het bij smeren met cocos bodylotion, de geur brengt me weer terug naar de Italiaanse Gelateria………

      /   Reply  / 
  21. ils

    Mijn favoriete ijs heb ik ooit gegeten in Schotland. Letterlijk ‘in the middle of nowhere’ staat een hotel, en al liftend en op zoek naar een baantje kwam ik daar terecht. Ik was daar voor het eerst getuige van hoe je zelf ijs maakt, en de allerlekkerste smaak die ze daar hadden was: brown bread ice. Inderdaad: bruin brood ijs. Als je het zo zegt, klinkt het niet zo aantrekkelijk, maar tot op de dag van vandaag is het voor mij het lekkerste ijs wat ik ooit gegeten heb.

      /   Reply  / 
  22. Sandra Raino

    ik ga voor chocolade-mint ijs mmmmm, vroeger (ja ik word oud zucht ;-) bij mijn opa en oma kreeg ik altijd van de chocolaatjes met mint erin, after eight, en die vond ik zoooo lekker !! laatst was ik bij de plaatselijke ijssalon en wat zie ik daar !! chocolade-mint ijs !! wat heb ik gesmuld !!

      /   Reply  / 
  23. DalaLuz

    Cherry Garcia van Ben & Jerry’s, zo lekker, die kersen en echte chocola. Als we in de VS zijn gaat die altijd als eerste in ons winkelwagentje :D

      /   Reply  / 
  24. Kees Koetsier

    Gewoon bij Roberto en Carlina: Variegato Ciliegie Selvatiche, oftewel ijs met wilde kersen ….. wild thing, you make my heart s(w)ing…..

      /   Reply  / 
  25. Anniek

    Een solero vind ik het lekkerst, maar t allerliefst zelfgemaakte sorbets :D

      /   Reply  / 
  26. Jeanine

    Mijn favoriet is citroenijs van de echte Italiaan!

      /   Reply  / 
  27. Pluis

    Sinds ik in Italië op vakantie ben geweest staat het Italiaans ijs toch wel met stip op 1! En daar hebben ze het overheerlijke Nutella ijs wat ik in eigen landje nog niet heb gespot! Dus tijdens vakantie sla ik mijn slag, heerlijk genieten! Als kind smeerde ik het al dik op brood en nu genieten in ijsvorm, mmm…

      /   Reply  / 
  28. Meissie00

    Ik ben echt verslaafd aan dropijs. Ik heb dit een keer op vakantie gegeten en sindsdien is het echt een verslaving. Gelukkig hebben enkele ijssalons het in nederland. Soms maken ze het zelfs eenmalig als je ernaar vraagt. Zelfgemaakt ijs is toch het lekkerste, want je kan ervan maken wat je zelf wenst :D

      /   Reply  / 
  29. Jack Vermonden

    Op een warme zwoele dag,
    is het tijd dat je een ijsje pakken mag.
    Wat is er dan lekkerder dan zelfgemaakte citroenijs,
    Hiervan raak ik terecht in het paradijs.
    Tegenwoordig heb je ik weet niet hoeveel chemische smaken,
    maar er gaat niets boven lekker zelf maken.
    Ik ga het recept voor citroenijs direct proberen,
    door het te proberen zal ik het uiteindelijk toch gaan leren.
    maar… een hulpmiddel is wel wat ik zoek,
    en jullie hebben het voor mij, Lekker IJs het kookboek.
    Ik experimenteer heel erg graag,
    ook al is het niet altijd even goed voor je maag.
    maar om de juiste verhoudingen te hanteren,
    zullen ze waarschijnlijk mijn ijs meer gaan waarderen.
    Nu maar hopen dat ik één exemplaar van het kookboek mag winnen,
    want dan is één ding zeker, ik ga dan met alle smaken maken beginnen!
    Ik win niet vaak iets, maar nu heb ik een kans,
    en straks met ijs maken ben ik volkomen in balans!

      /   Reply  / 
  30. Bets

    Ik kan niet echt kiezen welke smaak ik het lekkerste vind .Heb verschillende smaken die bij mijn favorieten horen. Zo vind ik aardbeien,kersen banaan en citroen heel lekker. Maar dan wel vers gemaakt en niet van die fabriekspakken. Dat verschil is zo groot.

      /   Reply  / 
  31. Mine

    Ik ben gek op yoghurtijs met amarenen- of bosvruchtensmaak. Yummy!

      /   Reply  / 
  32. Anita

    Geef mij maar een softijsje met een choco dip.

      /   Reply  / 
  33. Angie Verheijden

    kan even niet reageren ben een ijsje aan het eten

      /   Reply  / 
  34. Mischa

    Mijn favoriete ijs is waarschijnlijk:

    F)rambozen ijs of
    A)mandel ijs of is het toch
    V)anille ijs
    O)f citroen ijs of is mijn favoriete ijs toch
    R)ozijnen ijs?
    I)n ieder geval
    E)rvaart iedereen een smaak weer anders, maar
    T)ot slot wil ik toch nog graag kwijt dat ik
    E)igenlijk wel alle soorten

    I
    J
    S

    lekker vind!
    Maar oke ik moet kiezen……..Chocolade ijs dan maar op nummer 1!

    Vriendelijke groeten, Mischa

      /   Reply  / 
  35. Alien

    Wat ik het lekkerste vind is Kaneelijs.Ik maakte het jaren geleden zelf voor het kant&klaar in de supermarkt kwam.Heerlijk met gebakken appel en walnoten.

      /   Reply  / 
  36. Annie de Waal

    Mijn favoriete ijs, is ijs met Rollo (caramel snoepje), je kan het heel goed zelf maken, als je de snoepjes iets laat smelten en dan goed mengen met het ijs, dan heb je heerlijk Rollo ijs, heerlijk.

      /   Reply  / 
  37. Annemarie

    Mijn favoriete smaak is cookie. We eten dit ijs vaak op het knusse terras van een ijsboerderij in onze omgeving. We gaan hier vaak met twee goede vrienden naartoe. Behalve dat het ijs heerlijk is staat het ook symbool voor vriendschap en ontspanning.

      /   Reply  / 
  38. chen

    mokkaijs met stukjes pure chocolade

      /   Reply  / 
  39. Pauline

    Mijn favoriete vakantieland is Italië, niet alleen vanwege de prachtige cultuur, het klimaat en het eten maar vooral vanwege het ijs! Niets is zo lekker als Italiaans ijs, zelf gemaakt en prachtig opgediend in grote bakken met vers fruit. Aangezien ik alle soorten ijs lekker vind, is het voor mij strikt noodzakelijk om tijdens mijn vakanties in Italië elke dag een ijsje te nemen… of twee. Zo kan ik alle smaken uitproberen, het aanwijzen van een favoriet vind ik dan ook erg moeilijk.. Maar als ik dan toch moet kiezen.. dan ga ik voor de panna cotta met caramel..

      /   Reply  / 
  40. An Staute

    Mijn favoriete ijs is koud ijs. ‘K heb is een keertje heet ijs gegeten en geloof me, dan kan je beter warme melk drinken.

      /   Reply  / 
  41. Edith Dourleijn Auteur

    Samen met Carlina heb ik besloten dat de actie nog 2 dagen te verlengen. Tot en met morgenavond (di 2 aug) kan je je favoriete ijsje hieronder laten weten en maak je kans op het boek!

      /   Reply  / 
  42. Pingback: En de winnaars zijn… | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>