Recept Koud roken van zalm met hasjpijpje

In zijn nieuwste kookboek Kokologico schuwt Pierre Wind het experiment niet. Hoewel het kookboek juist bedoeld is om basisrecepten duidelijk grafisch uit te leggen, staat er ook een heel bijzonder recept in. Om zelf zalm (koud) te roken met behulp van een hasjpijpje!

En dat is natuurlijk het recept waarmee ik je een voorproefje wil geven uit dit bijzondere kookboek.  Zelf heb ik het nog niet uitgeprobeerd, maar ben er wel erg nieuwsgierig naar. Heb jij zoiets al eens gedaan? Laat het me hieronder bij de reacties weten!    

KOUD ROKEN VAN ZALM MET EEN HASJPIJPJE

Snijd het vel van de zalm.
Doe 110 gram zout in een kom en giet er 890 ml koud water op. Laat een stuk rauwe zalm hier minimaal een uur in liggen.
Snijd intussen wat rozemarijn en tijm ragfijn, en meng ze met wat rookhout.
Haal de zalm uit het water en dep ‘m goed droog met keukenpapier. Maal er peper over.
Doe de zalm in een weckpot.
Maak een slangetje en blaasballetje aan een hasjpijpje* en vul met het hout-rozemarijnmengsel. Steek het aan en blaas de rook in de weckpot bij de zalm. Blaas zoveel rook in de pot tot deze vol zit. Sluit de pot dan direct.
Houd de zalm in de pot tot de rook verdwenen is (ongeveer een half uurtje).
Snijd het bovenste bruine laagje van de zalm, deze is bitter. Snijd de zalm in de lengte in zo dun mogelijke plakjes.

Ook het vel kan je nog serveren. Haal met een mes de schubben er vanaf. Spoel het vel schoon en droog het met keukenpapier. Leg het tussen twee velletjes vetvrij papier en leg dit, dus met papier en al, in een koekenpan waar een laagje hete (!) olie in zit. Zet er direct een leeg pannetje op zodat het velletje blijft liggen. En bak de vel tot ze krokant is.

* Nee, daarvoor staan er geen duidelijke plaatjes in Kokologico, dat zal je dus zelf moeten uitvogelen.

Uit het boek: Kokologico – Pierre Wind – Kosmos – isbn: 9789021549231
koop dit kookboek in de koken.blog-shop!

Lees ook:Kokologico volgens Pierre Wind
Lees ook:Recept zalm met sinaasappel en papilotte
Lees ook:Gerookte lekkernijen
Lees ook:Recept Rauwe zalm met gebakken aardbeien en venkel
Lees ook:Recept Coquilles met eekhoorntjesbrood en hazelnoot

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Koud roken van zalm met hasjpijpje

  1. Pingback: Kokologico volgens Pierre Wind | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>