Voedselcontrole in het geding

vleesWe verbouwen al lang niet meer zelf wat we eten. Daarom moeten we vertrouwen hebben in degenen die ervoor zorgen dat we ons buikje dagelijks kunnen vullen: de boeren, de slachters, de transporteurs en handelaren zoals supermarkten en speciaalzaken. Op deze hele keten "van grondstof en hulpstof tot eindproduct of consumptie" voert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controles uit. Maar wat nu als deze organisatie zegt niet genoeg geld en mensen te hebben om haar wettelijke taken, en dan met name de controles op het dierenwelzijn, uit te voeren? 

Dan is het mogelijk dat we ziek vlees op ons bord krijgen. Tenminste dat is de conclusie die de Telegraaf trok. Of het echt zo ver is gekomen, dat is nog lang niet zeker. Wel zeker is dat de VWA zelf heeft aangekondigd dat de ondergrens van het toezicht is bereikt en dat ze de controle op veetransporten, slachterijen en vleesverwerkers dit jaar tot een minimum zal terugbrengen.
Dit alles blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de VWA, dat de Stichting Varkens in Nood in handen kreeg. De financiële problemen van de Voedsel en Waren Autoriteit zouden vooral veroorzaakt zijn doordat de dienst de kosten voor alle controles niet geheel in rekening van de vleessector kan brengen. Minster Verburg van Landbouw heeft maatregelen aangekondigd.

bron: NOS, foto: Telegraaf

Lees ook:Coca Cola knuffelde op Rock Werchter
Lees ook:Amerikanen houden echt van fastfood
Lees ook:Eigengemaakt op/of de Underground Boerenmarkt
Lees ook:Nederlanders kritisch over veetransporten
Lees ook:Roddelen met rooibos op het werk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>