Proef de polder

Streekprodukten, steeds vaker komen ze in de belangstelling te staan. En dat vind ik leuk! Zo leer je wat over de culinaire geschiedenis van ons land. In Gouda zijn ze zich zeer bewust van hun bijdrage, met kaas en natuurlijk stroopwafels, die beiden over hele wereld bekend zijn als typisch Nederlands.

Maar we leven tegenwoordig in een multiculturele samenleving, ook in Gouda weten ze daar alles van. En dus schreven grafisch ontwerper Peterpaul Kloosterman en kunstenaar/fotograaf Anke Ligteringen een receptenwedstrijd uit voor de bevolking van Gouda. En het resultaat is het kunstkookboek Proef de polder, vol multiculinaire (prachtig woord!) recepten.

 

De polder als achtertuin
De laatste twee jaar werden diverse activiteiten georganiseerd om Gouwenaren, en hun kinderen in het bijzonder, met streekprodukten en ander eerlijk eten te laten kennismaken. Kookcursussen, fotografieworkshops en natuurlijk die receptenwedstrijd. Koken uit de eigen ‘achtertuin’, daar moeten toch alleen maar lekkere dingen uit voortkomen?

Recepten
De recepten varieren van de salade van tuinbonen en geitenkaas tot een zureroompap. Van Turkse auberginepuree tot lam & zeekraal. De Italiaanse andijviestamppot met geitenkaas en de Marokkaanse kaasfondue zijn de leukste voorbeelden van multiculinaire (ik moest het gewoon nog een keer gebruiken) gerechten. Voor iedereen wat wils dus. Behalve dan voor diegenen die van foto’s van het gerecht naast het recept staat. Want die staan er in dit opvallende kookboek niet in! Wel van de ingredienten uit de verschillende recepten, maar veel vaker mooie foto’s van de natuur uit de polder.

Streekgerechten
Wat ik zelf jammer vind is dat dit boek alleen een eindresultaat laat zien. De verhalen achter de recepten en hun inzenders kregen helaas geen plaatsje. Soms wordt er iets uitgelegd over een produkt of fabrikant. Zo is er meer te lezen over Le petit Doruvael (Nederlands enige roodschimmelkaas uit Montfoort), het hoeden (en bereiden) van ganzen in het Cultivé Uunique-project van Menno van Uunen, of Brouwerij De Molen uit Bodegraven. Ja, Gouda wordt hier breed gezien. Maar het initiatief is zeker lovenswaardig en het heeft een prachtig vormgegeven kookboekje opgeleverd!

Proef de polder – Peterpaul Kloosterman & Anke Ligteringen – isbn: 9789081096836 – hier te bestellen

——————————————————————————————————

Lees ook:Recept Salade van tuinbonen en geitenkaas
Lees ook:Wedstrijd: Lekkerste recept met bier
Lees ook:Veel Luwe: het Veluwse streekprodukt
Lees ook:genieten van de drie A’s
Lees ook:We Love Beef – de website

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Proef de polder

  1. Pingback: Recept Salade van tuinbonen en geitenkaas | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>