Hollandse kramen – Yolanda van der Jagt

Altijd als de naam Yolanda van der Jagt genoemd wordt, wordt Jamie Oliver daar vaak ook in één adem bij genoemd. En dat alleen omdat ze ooit beiden werkten in de keuken van het River Café. Daar leerden ze verse ingrediënten waarderen, een liefde die Yolanda van der Jagt ook in het fameuze restaurant Chez Panisse van Alice Waters opdeed. En die filosofie, van lekker koken met verse, lokale en seizoensgebonden ingrediënten, die voert nog steeds de boventoon in haar recepten en dus ook in haar nieuwste kookboek Hollandse kramen.

De markt
De markt is bij uitstek een plaats waar je deze verse ingrediënten kunt kopen, waarbij de boerenmarkt hierin nog een stapje verder gaat. Daar vind je vooral de lokale en seizoensgebonden producten terug. Het is een leuke insteek voor een kookboek. Immers, de markt is fotogeniek en je hebt er tal van kramen met al hun bijzondere ingrediënten. Het boek Hollandse kramen behandelt dan ook achtereenvolgens de hoofdstukken: groentekraam, wereldkraam, paddenstoelenkraam, viskraam, haringkar, notenkraam, poelier, Amsterdamsche zuurkraam, peulvruchtenkraam, kaas- en zuivelkraam, fruitkraam en vergeet ook niet de man met de stroopwafels.

Hollands Mediterraan
Als ik de kookstijl van Yolanda van der Jagt zou moeten omschrijven is dat met Hollands Mediterraan. In haar kookboeken zullen geen ingrediënten staan die je in Nederland niet te pakken zult krijgen. Natuurlijk gebruikt ze wel exotica als olijven en kappertjes, maar die zijn ook weer zo ingeburgerd dat je ze overal kunt krijgen. Met haar voorliefde voor de Mediterrane keuken maakt ze dan met Hollandse produkten de lekkerste gerechten. Neem bijvoorbeeld dit recept voor Groene asperges met salsa van gegrilde sla.

Laten we in het vervolg de toevoeging “werkte samen met Jamie Oliver” vergeten en ons concentreren op wat Yolanda van der Jagt nu doet: lekkere recepten verzinnen die goed te maken zijn en die echt een stuk eenvoudiger en minder gecompliceerd zijn dan die van ene Jamie O. 

Hollandse kramenYolanda van der Jagt – Hollandse kramen – Mo’media - isbn 9789057673504

Koop dit boek bij BOL.com

———————————————————————————————————

Lees ook:WIN kookboek Lekker Hollands
Lees ook:Recept Groene asperges met salsa van gegrilde sla
Lees ook:En Lekker Hollands is gewonnen door …
Lees ook:Recept Asperges met zalm en basilicumsaus
Lees ook:Jamie Oliver’s American Road Trip

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hollandse kramen – Yolanda van der Jagt

  1. Pingback: Recept Groene asperges met salsa van gegrilde sla | Koken

  2. petradehamer

    Hi Edith, ik zag je reactie bij mijn berichtje over dit boek en lees nu jouw recensie maar ‘t ging niet over jou – hoewel je wel ongeveer hetzelfde schrijft inderdaad haha! Voel je niet teveel aangesproken hoor. Ik snap jouw punt en daar heb je helemaal gelijk in.

      /   Reply  / 
  3. Edith Dourleijn

    Wees gerust, Petra, de link met Jamie Oliver had ik op een positieve manier gemaakt, dus aangesproken voelde ik met niet hoor!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>