Het diner – Herman Koch

Het was hier even een paar dagen stil. Deze internetfreak was in de ban van een boek! En niet zomaar een boek. Het was geen kookboek, maar een leesboek. Geen biografie over een bekende kok ofzo, er kwam zelfs geen kok in aan het woord. Ook stonden er geen recepten in het boek, al werden er wel gerechten genoemd. Maar hoe ze smaakten, daarover las ik dan weer niet.
Waar het wel over ging was een diner. Dat twee stellen samen aten in een restaurant. Herman Koch maakte er een spannend en uiterst lezenswaardig verhaal van in Het Diner.

Het diner
Van amuse tot het betalen van de rekening, het verhaal van Het Diner speelt zich binnen dit tijdsbestek af. Twee broers en hun vrouwen gaan uit eten, omdat ze iets over hun zoons, beiden 15 jaar, moeten bespreken. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van één van de broers. Deze, zo leren we later, stond ooit voor de klas. Zijn broer is succesvoller in het leven en is de gedoodverfde toekomstige premier van het land. En deze succesvolle broer, Serge, koos dit luxe restaurant uit. Hetgeen het aperitief lang op een klaagzang van de vertellende broer, Paul, over dit soort restaurants, hun publiek en het eten komt te staan. Hiermee zijn de personages aan tafel geïntroduceerd. Maar zij zijn niet de enigen die in dit verhaal een rol spelen.

Van voorgerecht tot hoofdrecht
Dat zijn ook de kinderen van beide echtparen. Over hen komen we tijdens het voorgerecht meer te weten. Met flashbacks vertelt Paul over hen. Maar nog wordt niet duidelijk waarom over hen gesproken moet worden tijdens dit diner. Maar vlak voor het hoofdgerecht rent de vrouw van de succesvolle broer huilend naar het toilet. Het hoofdgerecht gaat verloren door het gezoek naar de beide dames (de vrouw van de vertellende broer was haar achterna gegaan) en de zoon van de vertellende broer die zijn mobieltje komt ophalen die zijn vader in zijn jaszak had zitten. En vanaf dat moment wordt stapje voor stapje duidelijk wat de twee neven op hun kerfstok hebben en waarover door hun ouders gepraat moet worden.

Als ik daarover iets zou verklappen zou dat alle spanning van het boek weghalen, dus dat doe ik niet. Al wordt wat ze precies gedaan hebben al redelijk snel boven tafel. Maar de reden hiertoe, de kennis die de vier aan tafel hierover hebben en de hierdoor veranderende verhoudingen binnen de familie houden je als lezer tot aan de fooi geboeid. Lezen dat boek!

Het dinerHet Diner – Herman Koch – uitgeverij Athos – isbn 9789041413680

 Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Ellemieke presenteert nieuw kookprogramma
Lees ook:Diner XL
Lees ook:Diner Parmentier
Lees ook:Help! Kerst! –> Tips voor een Kerstdiner zonder stress
Lees ook:Win kookboek Eten met familie en vrienden

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Het diner – Herman Koch

  1. Pingback: Manuscripta: Voorproefje van de nieuwste kookboeken | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>