Bij zulk zomers weer hoort natuurlijk ook een zomers drankje. En het Spaanse Sangria is daar een lekker voorbeeld van. En ook hiervoor geldt: die is het lekkerste als je ‘m helemaal zelf en vers maakt. Dus vergeet die kant-en-klare sangria uit de supermarkt, maar trek een fles lekkere Spaanse rode wijn uit je rek en voeg er fruit en likeur aan toe. Net zoals ze in dit recept voor sangria in het blije kookboekje Koken & Kitsch doen.
SANGRIA
Voor 10 personen
Ingrediënten:
* 3 liter rode wijn
* 1 glas likeur (bijv Cointreau)
* 1 glas brandy
* 2 perzikken
* 1 appel
* 1 onbespoten citroen
* 1 kaneelstokje
* suiker (naar smaak)
Bereidingswijze:
Maak het fruit schoon en snijd het in kleine stukjes.
Giet de wijn erop, voeg de kaneel en suiker toe en laat een paar uur in de koelkast intrekken.
Doe de alcohol erbij en serveer met ijsblokjes!
Uit: Koken & Kitsch – Eva Maria Nitsche – Deltas – isbn 9789044723410
——————————————————————————————————-
Lees ook:recept bisschopswijn
Lees ook:Valentijns verleidingsrecept: gepassioneerde kwartels in rozensaus
Lees ook:Recept Gestoofde zuurkool met ingelegde citroenen
Lees ook:Koken & Kitsch
Lees ook:Academie voor Gastronomie: rosé gebraden hertenbout met rode bietjes en kastanjes
Dit is wel een heel apart recept voor sangria. Kaneel er bij? En..doe de alcohol erbij? Die stond toch al in de koelkast met het fruit?
Het beste is ook zacht fruit te gebruiken zoals aardbeien bijv. dan kan de alcohol er lekker intrekken.
De laatste jaren wordt er hier meer sangria gemaakt met cava i.p.v. rode wijn.
Pingback: Koken & Kitsch | Koken
Met de alcohol bedoelde ik de cointreau en de brandy die in het recept staat.
En kaneel, ja, zo staat het in het recept uit het boekje Koken&Kitsch. Lijkt mij wel een toevoeging om eens uit te proberen, waarom niet? Sangria is nu bij uitstek zo’n ‘recept’ dat je je helemaal eigen kunt maken door er lekker in de varieren, zoals jij met Cava en zacht fruit doet, Jeanne! Vind je ook niet?
Daar heb je gelijk in, er zijn vele variaties.
Kaneel associeer ik meer met gluwein.
We gebruiken tegenwoordig meer cava dan rode wijn, omdat het minder “zwaar” drinken is. Feiten wijzen uit dat er sneller een tweede karaf met cava besteld wordt. Bovendien ziet het er leuker uit,door de lichte kleur zie je het gekleurde fruit beter.
En bubbeltjes zijn sowieso helemaal hip, en lekker! .
Maar het idee van een witte bubbeltjes-sangria ga ik misschien wel uitproberen over een paar weken, op mijn eigen verjaardag!
Goed plan, ik zou dan voor zomerfruit gaan, en een heel klein scheutje limonadesiroop, voor de smaak en kleur.
Of met perzikken uit blik met een scheutje perzikkenlikeur.
Als je vers hard fruit neemt zoals appel moeten je gasten zo kauwen. Niet bevordelijk voor de conversatie!
Ook leuk is ijsblokjes met bijv een klein stukje fruit erin.
Dat is zeker ook een leuk idee, die ijsblokjes!
Persoonlijk zou ik er meer dan een kaneelstokje indoen. Een jaar geleden ging ik dagelijks een karaf sangria drinken op een terasje in Lissabon. Daar zaten heel wat stokjes kaneel in. Heerlijke Sangria was dat.
En zo zie je maar weer dat smaken verschillen
Ik vind kaneelstokjes gauw te overheersend van smaak.Zonde van de fruitsmaak.