Paarse asperges

Iedereen kent de roomwitte asperges en groene asperges. Maar ken jij ook de paarse asperge? Sinds een paar jaar kom je ze sporadisch tegen, bijvoorbeeld bij de groentejuwelier en de horecagroothandel. Toegegeven, ook witte asperges hebben soms per ongeluk een paars kopje. Dat gebeurt nou eenmaal als ze net iets te lang boven de grond hebben gestaan voordat ze gestoken werden. Maar dat willen wij Hollanders niet.

Asperges horen blankwit te zijn. Of groen, dat mag natuurlijk ook. Maar laatst zag ik dus weer dieppaarse asperges liggen. Het blijft toch wennen. Deze paarse asperges zijn overgewaaid uit Nieuw-Zeeland en Australiƫ. Paarse asperges groeien, net als groene, boven de grond.

Bereiding
Paarse asperges hoef je niet te schillen. Je bereidt ze net zoals hun groene broertje. Dus kort koken (4-6 minuten), grillen of stomen. Bij koken worden ze donkergroen met een paarse zweem. Bij grillen blijft de paarse kleur mooier behouden. Maar wil je de originele dieppaarse kleur perse behouden (en dat snappen wij heel goed) dan kun je ze rauw met een dunschiller in flinterdunne plakjes schaven en verwerken in een salade. Omdat paarse asperges een 20% hoger suikergehalte hebben dan groene asperges, zijn ze het zoetst en daardoor erg fijn in verse salades.

Mocht je het geluk hebben om een bosje paarse asperges te bemachtigen, maak dan deze Toscaanse aspergesalade met de paarse variant. Extra bijzonder, extra kleurrijk, extra smakelijk.

Lees ook:Recept Groene asperges met salsa van gegrilde sla
Lees ook:Recept Toscaanse aspergesalade
Lees ook:Recept Asperges met zalm en basilicumsaus
Lees ook:Recept Aspergesalade met Hollandse garnalen
Lees ook:Recept Witte asperges met risotto

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>