Kookboek uitverkocht dankzij de Frogers

lekker koken onder de E1,50

Het boekje Lekker koken onder € 1,50 raakte dankzij de Frogers uitverkocht. Zanger René en zijn vrouw tv-presentatrice Natasja Froger hebben het boekje in hun realitysoap Effe geen cent te makken veelvuldig gebruikt. In het boekje staan allerlei recepten die je minder zullen kosten dan 1,50 euro.
Heel Nederland zag dat ze hieruit goedkoop maar toch lekker konden koken en een run op het boek volgde.

Aandacht voor armoede
Dit boekje, dat geschreven is door Lydia Tuijnman, kregen de Frogers aan het begin van hun maand in hun ‘starterspakket’. Het tweetal leeft met hun kinderen een maand lang op bijstandsniveau, waarbij ze gevolgd worden door tv-camera’s. Hiermee willen ze aandacht vragen voor de armoede in Nederland.

In mum van tijd was het boek uitverkocht, maar de drukkerij is hard aan de slag gegaan en het boek is weer overal verkrijgbaar.

Lekker koken onder de € 1,50 – Linda Tuijnman – Spectrum – isbn 9789027416506
Lekker koken onder euro 1.50 Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Oproep: Help Pierre Wind met koken!
Lees ook:Recepten van topvoetballers
Lees ook:Kinderen niet welkom in restaurant Disney
Lees ook:Zo leer je kleine wat de pot schaft
Lees ook:6 en 7 juni Lekker naar de biologische boer

18 Reacties // Reageer

18 thoughts on “Kookboek uitverkocht dankzij de Frogers

  1. lydia tuijnman

    Fijn dat jullie dit bericht op de site hebben! Maar ik heet Lydia en geen Linda…
    Gister zat het boekje lekker koken onder 1,50 in Shownieuws en vandaag ben ik te zien in het nieuws van RTV Noord. Wat een onverwachte belangstelling voor mijn boekje dat al bijna in de ramsj lag!!
    Lydia Tuijnman

      /   Reply  / 
    1. anita tuijnman

      hoi lydia, gefeliciteerd met de goede verkoop van je boek, zou graag een exemplaar hebben, mijn man is chef kok, bij perscentrum nieuwspoort en kan er misschien nog wat leuks mee doen, op naar je 2e druk. groetjes van anita tuijnman, je nicht uit den haag, nu poeldijk, [email protected]

        /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn

    Gefeliciteerd! Leuk toch? En sorry voor je naam, ik het aangepast in het bericht.

      /   Reply  / 
  3. nonna

    Hoe kijk je of een dergelijk boek de waarheid spreekt? Uitproberen natuurlijk.
    Vol goede moed zoeken we
    een lekker gerechtje uit. Daarbij is al snel duidelijk geworden dat dat niet echt vanzelfsprekend is. Ons tante Lydia tracht namelijk originele gerechtjes met ludieke namen te presenteren, maar titels als “Koolvis zwemt in prei”, “Pannenkoek
    met savooienkool”, “Truckersbonen van Henk” of “Mannenbonen van Rob” spreken meer tot de verbeelding dan wat anders. Wat ze ons zouden moeten doen -watertanden-, doen ze dus niet. Veel speciale gerechten zijn er ook niet echt in te vinden. Wel komt de stevige boerenkeuken
    aan bod: veel kool, veel prei, veel aardappelen en soep. Ook worden er een heel aantal pasta’s in vertegenwoordigd. Voor de beginnende, onervaren kotstudent
    valt er dus zeker wat te vinden tussen de veelal walgelijk klinkende gerechten.
    Verder doet het boekje -dat er overigens wel vrij leuk uitziet- nogal Hollands aan, wat misschien voor verwarring kan zorgen: gerechten als “Wiebrigs overheerlijke
    tofubollen” roept eerder spontaan een “Who the fuck is Wiebrig?” op dan “What the fuck zijn tofubollen?” en “Taugé met ketjapgehakt van Greet” doet ons vermoeden
    dat Lydia in haar zot kookboek een ode brengt aan al haar familieleden. Sommige dingen zijn ons ook echt onbekend,
    zoals ‘gegrilde poon’ (“What the fuck is poon?”). Gelukkig vinden we vanachter
    in het boek een overzicht met verschillende
    vissen – een heuse viskalender- en ook een uitgebreid overzicht waarin de meeste groenten per maand gerangschikt worden. Dat is de kracht van het boekje: het houdt rekening met de seizoensgebondenheid
    van groenten en fruit, wat niet enkel uw portemonnee maar ook het milieu ten goede komt. Verder biedt het boek nog enkele slimme besparingstips, waarvan sommige echter prehistorisch aandoen (voor meer informatie over het isoleren van je maaltijd in een hooikist, zie pagina 14).
    De hamvraag van ons onderzoek is natuurlijk: maakt het boek zijn pretenties waar? Kan je echt ‘lekker’ koken voor minder dan anderhalve euro? Meestal heeft Lydia gelijk: veel van haar gerechtjes zijn inderdaad te bereiden voor een ‘prikkie’,
    maar het dient gezegd te worden dat het hier telkens gaat over minimale porties. Een halve bloemkool kan je bijvoorbeeld
    niet kopen, noch twee eetlepels olijfolie. Je moet bepaalde basisingredienten
    -zoals olijfolie, kruiden, knoflook, uien, bloem, …- reeds in huis hebben om de kosten te kunnen drukken. Gewoon bewust winkelen zal dus waarschijnlijk even goedkoop -of duur- uitkomen als winkelen met Lydia Tuijnman. Dan toch liever zonder haar, en je eigen creatieve kookkunsten aan het werk laten gaan, me dunkt

      /   Reply  / 
  4. lydia tuijnman

    Wat een venijnig toontje. What the fuck is poon? Poon is een zeer bekende vissoort, schat… nooit van gehoord? Knorhaan wordt hij ook wel genoemd… Maar ja, als je dat al niet weet… En who the fuck is Wiebrig? Erg veel variatie heb je niet in je uitdrukkingen. Wiebrig is mijn moeder, dat staat in de regel onder de titel van het recept, als je de moeite neemt om even door te lezen… Ook kennelijk niet gedaan in je ijver het boekje af te branden. En wat is er trouwens tegen om gerechten die al jarenlang een succesnummer zijn van je vrienden in je kookboek te zetten?
    Het altijd in huis hebben van een basisvoorraadje is een van de tips in het boek, en wie heeft er nou geen fles olie in de kast? Mensen die niet weten wat een poon is? Uiteraard heb ik alle ingredienten meeberekend.. De prijs van 2 eetlepels olie is meegenomen in de prijs pp. Omdat het boekje 3 jaar geleden is uitgegeven is de inflatie van de afgelopen jaren er overigens niet in meegenomen; ga er maar van uit dat alles een paar procent duurder is geworden. Daar had je ook nog even zuur over kunnen doen Nonna, gemiste kans…

      /   Reply  / 
  5. lydia tuijnman

    Kippenlevers en chinese kool uit de wok

    Bereidingstijd: 30-60 minuten
    Prijs per persoon: 1,50 euro

    500 gram kippenlevertjes
    3 eet. olie
    1 knoflookteen,gepeld en gehalveerd.
    1/2 chinese kool, in reepjes gesneden.
    1 theel. sechuan-pepertjes
    2 eetl.l maizena
    1 eetl. koud water
    4 eetl.l ketjap of japanse sojasaus,
    ½ liter kippen- of groentebouillon.

    Lees snel hoe je in één en dezelfde pan toch een elegant en smaakvol gerecht maakt.

    Spoel de levertjes af met koud water en verwijder alle velletjes en ongerechtigheden zoals groene stukjes gal. Maak eerst de wok heet, giet er dan de olie in en draai het vuur laag.
    Bak de knoflook aan in de olie en vis de twee halve teentjes eruit als ze beginnnen te kleuren.
    Zet het vuur hoog en wentel de kippenlevers in de hete knoflookolie, steeds omscheppen, gedurende 3-4 minuten tot de levertjes een bruin kleurtje krijgen. Haal ze uit de pan en hou ze warm op een voorverwarmde afgedekte schaal.
    Nu in dezelfde wok de sechuan- pepertjes snel rond laten walsen en dan de reepjes kool snel roerbakken in de peper-olie gedurende 1-2 minuten. Haal ook de kool weer uit de wok. Maak een sausje van de ketjap of sojasaus met water en maizena en giet dit al roerende in de wok bij het achtergebleven koolnat. Meng zoveel van de kippenbouillon erbij dat de saus nog steeds gebonden is. proef of de saus pittig en hartig genoeg is. Breng aan de kook. Kool en levertjes door de saus scheppen. In tweeminuten minuten goed laten doorwarmen. Controleer of de levertjes goed gaar zijn van binnen. Lekker met mie.

    Tip
    Een kool blijft langer goed als je iedere keer als je er wat van nodig hebt, er de buitenste bladen bij de stronk vanaf snijdt. De rest van de kool blijft dan gaaf en is, mits koel en donker opgeborgen, vaak weken lang goed te houden!

      /   Reply  / 
  6. Edith Dourleijn

    Klinkt lekker, Lydia, bedankt voor dit recept. Komt uit het boekje Lekker koken onder € 1,50, zeker?

      /   Reply  / 
  7. nonna

    Een vraagje?
    Wat was de prijs van het kookboekje voordat het volop in de aandacht kwam?

      /   Reply  / 
  8. lydia

    het werd gebonden uitgegeven voor 12,95.

      /   Reply  / 
  9. lydia tuijnman

    Sucadelapjes in OBAMA saus! Gisteren bedacht…De sucadelapjes zijn nu in de aanbieding bij de c1000…

    6 sucadelapjes
    klont boter (plm 40 gram)
    6 pimentkorrels
    2 tenen knoflook geplet
    1 ui, fijn gehakt
    4 kruidnagels
    4 eetlepels azijn
    3/4 pakje gezeefde tomaten
    4 eetlepels creme fraiche
    1 zakje gehaktkruiden voor 500 gram gehakt (kon de bouillonblokjes niet vinden!)
    1 glas wijn
    zout en peper naar smaak

    Vooruitlopend op de verkiezingen in Amerika maakte ik gister dit gerecht. Je krijgt met allerlei verschillend gekleurde ingredienten een mooie bruine saus, net zoals je met allerlei verschillende nationaliteiten een geweldige bruine president krijgt!

    Verhit in een koekenpan de boter en wacht tot het schuim weg is getrokken. Leg de lapjes in het vet, en bak ze 2 minuten aan elke kant. Doe alles over in een goed afsluitbare pan op een laag pitje. Giet al roeren de tomatensaus, de kruiden en de gehaktkruiden erbij. Dan de andere ingredienten, maar laat de wijn er nog even buiten. Als het pannetje pruttelt langzaam de wijn toevoegen. Deksel op de pan. Twee uur laten pruttelen. Heel zacht. Als de saus te dik wordt, aanlengen met wat lauw water. Opdienen met aardappelpuree en sla, of met met gekookte aardappelen en rode kool. Met deze sucade lapjes win je elke koks-verkiezing…

      /   Reply  / 
  10. Edith Dourleijn

    De creme fraiche doe je er direct al bij, Lydia? Bijzonder, ik ben t gewend om deze alleen de laatste paar minuten erbij te doen. Ik ga ‘m eens uitproberen.
    Want ik ben dol op stoofvlees, afgelopen weekend maakte ik dit stoofgerecht.

      /   Reply  / 
  11. nonna

    Klinkt lekker.
    Maar je kookboekje lag voor de uitzending voor dumpprijzen in de winkel.
    Dus nu moeten al de bijstands mensen weer het volle pond betalen.
    Een beter idee is om het boekje in het pakket te doen van de voedselbank.

      /   Reply  / 
  12. Jetske

    Nonna,
    ga eens een rondje fietsen dan ben je misschien ook je frustratie kwijt, dat ipv hier gewoon een pootje lopen zeiken.
    Sorry hoor.
    Ik heb ook een klein budget en het kookboek een keer voor mijn verjaardag gehad en moet zeggen dat er toch heel veel smakkelijke recepten in staan die goed te maken zijn voor weinig geld.

      /   Reply  / 
  13. Kees

    Nonna

    Het lijkt alsof je jaloers bent dat iemand succes heeft met iets waar anderen juist mee geholpen kunnen zijn. Misschien kun je eens proberen iets positiefs te melden. Wellicht voel je jezelf dan ook iets beter.

      /   Reply  / 
  14. anita tuijnman

    oja, ik las het vandaag in de pers over je boek, ben het direct gaan opzoeken op internet en binco leuke reacties die je krijgt, doe de groetjes aan de familie van mij en mail me terug zou ik erg leuk vinden nogmaals groetjes je nicht anita tuijnman

      /   Reply  / 
  15. loesje

    sucadelapjes kosten geen 1,50 hoor , dat is meer, en een volledige maaltijd maakt een betere titel koken onder de 5,00 ?

      /   Reply  / 
  16. Samantha

    Toch ook maar is proberen scheeld je een hoop centjes in de pocket.
    alleen waar is het boek verkrijgbaar,??

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      Kijk even op de website van dat dikke blauwe mannetje, Samantha, daar staat het boek gewoon tussen! Veel kookplezier..

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>