#Sterrenchefs

Erik van Loo met een blaadje sla voor zijn rechteroog, als ware hij een piraat. Dick Soek met een truffelaardappeltje als een sigaar in zijn mond. Hans van Wolde met een ketting van knoflooktenen. Jonnie Boer met het zwarte duiveltje (een fles gin) op zijn ene schouder en het engeltje (tonic) op zijn andere. Mark Gratema met een struik boerenkool als pruik. René Brienen met een asperge door zijn oren.  Je verzint het niet, en toch bestaat het.

Fotograaf Daniel Maissan portretteerde 103 Nederlandse topkoks. En of ze nu met groenten, schaaldieren, vissen , konijnen (met vachtje – hieronder bij Paul van Waarden op de schouder) of stukken vlees zijn, de koks lieten hem zijn gang gaan. En zo ontstond het fotoboek #Sterrenchefs.
  

Het kookboek #Sterrenchefs heeft niet voor niets een # voor de naam. Tijdens het project deed de fotograaf verslag op twitter en daar is het gebruik van de hashtag heel gewoon als je een terugkerend thema in je tweets hebt.

Omdat het zo veel foto’s zijn, en allemaal portretten, beginnen na een tijdje bladeren de foto’s erg op elkaar te lijken. Iets op het hoofd, in de mond, op de schouder, aan de oren of voor het oog, de mogelijkheden zijn wat beperkt. Maar er is geen ingrediënt dubbel gebruikt, dat is knap. Helaas staat er niet bij de foto’s bij welk ingrediënt is gebruikt, en waarom nu net dit ene ingrediënt bij die chef is gebruikt.

Foto’s en meer
En het blijft niet alleen bij foto’s. Iedere chef wordt kort geïntroduceerd en heeft een schets van een gerecht aangeleverd. Sommige hebben daarbij behoorlijk duidelijke aanwijzingen gegeven, bij anderen bleef het bij een opsomming van waar de ingrediënten op het bord moeten liggen. Sommige chefs worden uitgebreider geïnterviewd of hebben een uitgebreidere receptuur aangeleverd.

En de mooiste foto?
Dat is denk ik die van Wilco Berends (De Nederlanden*, Vreeland aan de Vecht) met de oester voor zijn linkeroog. Maar ook de foto van Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve * in Waalre) met een vanillepeul als de snor van Dalí vind ik mooi gevonden.

Heb jij er wel eens over nagedacht hoe jij met je favoriete ingrediënt op de foto zou willen? Inspiratie daarvoor kan je opdoen op de website van #Sterrenchefs, daar staat iedere dag een nieuwe foto.

boek: #Sterrenchefs – Daniel Maissan – (uitgeverij Van Dishoek, isbn: 9789047519324)  - hier te koop9789047519324[/zoekshop

Lees ook:Eetbare sieraden
Lees ook:Foodfight: Apple kaapt chef-kok Google weg
Lees ook:Kaas van moedermelk
Lees ook:Vrouwen likken het liefst aan Daniel ‘James Bond’ Craig
Lees ook:Geen blote billen baby op een taart

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “#Sterrenchefs

  1. PaulO

    Als ik eens gek mocht doen dan zou ik met zo’n octopus op m’n hoofd gefotografeerd willen worden, een beetje als een blonde rasta-kapsel.
    Maar ja, dan zou ik eigenlijk daaronder kaal moeten zijn, en dat ben ik (nog) niet …

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>