Bijbels Culinair – Han Wilmink

bijbels culinairHet boek is al weer een jaar oud, maar ik kreeg het pas in handen tijdens de boekenbeurs Manuscripta. En ik baalde ervan dat ik het niet eerder heb leren kennen, want ik vind het een toppertje.
Het boek geeft veel lekkere en leuke recepten die doen denken uit die van mijn favoriete keuken, de Arabische. En dat is ook niet zo gek, aangezien de verhalen uit de bijbel zich in deze regio afspelen. En hoewel er al veel kookboeken zijn die uitleg geven over de verschillende ingredienten en gerechten uit de regio, is dit de eerste (die ik ken, althans) die dat vanuit een Bijbelse invalshoek doet.
De Bijbel staat vol verwijzingen naar eten, denk maar aan het verhaal van Ezau die zijn eerstgeborenrecht verkocht aan zijn jongere broer Jakob om een kom rode linzensoep. Of natuurlijk het laatste avondmaal. Recepten worden in de Bijbel niet gegeven, maar auteur Han Wilmink is met zijn fantasie en zijn kennis van de hedendaagse Arabische keuken aan de slag gegaan.

Het boek Bijbels Culinair komt voort uit ‘het kookclubje van de dominee’. Han Wilmink is niet alleen gepassioneerd voorganger, maar ook dol op koken en lekker eten. Je kunt er dus van opaan dat de recepten uitgebreid getest zijn (in dat kookclubje!). Ook zijn ze duidelijk opgeschreven en ook voor beginnende koks goed te maken.

Het boek
In 10 hoofdstukken worden de belangrijkste gebeurtenissen uit de Bijbel belicht en aan de hand van recepten en de symboliek daarachter. Zo wordt bijvoorbeeld uitgelegd waarom we eigenlijk eieren eten met Pasen en hoe het komt dat we in het voorjaar een grote schoonmaak houden/hielden.
Het boek begint bij Abraham, de aartsvader en de stichter van het Joodse volk, en het eindigt bij de geboorte van Jezus en een leuk alternatief voor een Kerstdiner. Dit zijn allen verhalen uit het Oude Testament, dat ook de Thora Tenach, het belangrijkste boek van de Joden vormt. Ik heb overigens in het boek geen duiding gevonden waarom Han Wilmink zich hiertoe beperkt heeft.
Ieder hoofdstuk begint met een inleiding over het onderwerp, de tijdsperiode en de gerechten. Daarna wordt het menu en de verschillende recepten uitgewerkt. Maar ook dan wordt geregeld tussendoor iets verteld over het gerecht, de symboliek of wat Han Wilmink ook maar wil.

De recepten
han wilminkZoals ik al schreef, de recepten zijn niet 1 op 1 uit de Bijbel overgenomen. Dat kan ook niet, omdat deze er niet in staan. Daarnaast kennen wij sommige groenten uit die tijd niet meer, of in een heel andere vorm. Zo was de wortel toen niet oranje en de rode biet niet rood. Dus heeft hij zijn kennis van de huidige Arabische keuken(s) en een grote dosis fantasie, zo zegt Han Wilmink zelf, gebruikt om de recepten te ontwikkelen. Daarbij heeft hij rekening gehouden met onze hedendaagse smaak en ideeen over eten. Want een lekker bokje aan het spit klinkt wel goed, maar het vet en de ingewanden zouden dan voor ons, de gasten, gereserveerd worden. En daar zal niet iedereen op zitten te wachten.

Zonder belerend of ‘te stichtelijk’ te worden heeft Han Wilmink een mooie brug weten te slaan tussen de Bijbelse verhalen en lekker eten. Natuurlijk kan hij daarbij niet heen om de bedoelingen van God, of de menselijke invulling daarvan, met ons bestaan op aarde. Maar veel meer leer je over ingredienten, hun herkomst en gebruik in de keuken. En dat is een tweede belangrijk kenmerk van een goed kookboek als je het mij vraagt.

Bijbels culinairBijbels Culinair – Han Wilmink, uitgeverij Kok, isbn 9789043514590
De foto van Han Wilmink in de keuken is gemaakt door Stephan Janssen.

Koop dit boek bij BOL.COM
Het boek heeft ook een eigen website, waar je het eerste hoofdstuk ter kennismaking kunt downloaden. Een smakelijk voorproefje kan je nemen met dit recept uit het boek.

Lees ook:koken uit de bijbel
Lees ook:Recept Kikkererwten-rozemarijnlatkes met een crème van muntyoghurt en geitenkaas
Lees ook:Koken met Passie
Lees ook:Arabische wijnen proeven bij El-Hema
Lees ook:Rosa’s Italiaanse keuken

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Bijbels Culinair – Han Wilmink

  1. Han wilmink

    Hallo Edith,
    Ik las het artikel in de Volkskrant en tot mijn verrassing las ik ook een recensie van mijn boek op koken.blog
    Goed van je dat je de juiste toon van mijn boek weet te treffen. Antwoord op je vraag: Ik heb mij met opzet beperkt tot Bijbelse tijden, want het boek heet tenslotte niet voor niks Bijbels culinair. De joodse bijbel, de Tenach (niet de Thora-dat zijn alleen de eerste 5 boeken-, zoals je in je recensie schrijft) beslaat voor 3/4 ook de christelijke bijbel. Bovendien waren de eerste christenen voor een groot gedeelte joden. Vandaar mijn grote aandacht voor de joodse culinaire traditie. Binnen de joodse traditie kom je zo wie zo beter aan je culinaire trekken! De joodse keuken telt talrijke typische gerechten, maar wat is nu typisch christelijk? Dat is een stuk lastiger. Het verband tussen eten en christendom is een stuk minder expliciet dan tussen eten en jodendom (daar hebben de joodse spijswetten natuurlijk van alles mee te maken) In een boekje dat in januari 2009 van mij uitkomt ga ik trouwens wel dieper in op de christelijke keuken. Veel succes Edith met je smakelijke website!! Han Wilmink (auteur van Bijbels culinair)

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn

    Dag Han, wat leuk dat je reageert op mijn recensie, en hartelijk dank voor je complimenten daarover.
    En bedankt voor je antwoord. Ik realiseer me nu inderdaad dat eten, drinken – maar ook dansen en feesten ;-) – veel vaker beschreven worden in de oudere verhalen in de Bijbel, dan in die van het NT. Ik ben benieuwd naar hoe je daar mee om zal gaan in je nieuwe boek.

      /   Reply  / 
  3. irene peters

    Las in de krant vandaag over het vasten kookboek en ben benieuwd naar de ervaringen in de vastentijd.
    Maar kan het op de site van Trouw niet zo gauw vinden. Vandaar gekeken op de eigen site.
    Hoe kan ik het vastenverslag het beste openen en waar?
    alvast mijn dank,irene peters

      /   Reply  / 
  4. Edith Dourleijn

    Ik denk dat het boek nog niet officieel uit is, want ik heb er van de uitgever ook nog niets over gehoord. Zodra ik meer weet, lees je het hier op koken.blog.nl, Irene!

      /   Reply  / 
  5. Margaretha Oostinga

    Ha Irene en Edith,
    Ik lees dat jullie benieuwd zijn naar het nieuwe kookboekje van Han Wilmink. Ik heb goed nieuws, want het boekje is vorige week verschenen. Ik zal je er meteen eentje sturen Edith,ook weer leuk voor de site. En wat betreft Trouw: Han houdt hier een weblog bij over zijn belevenissen tijdens de vastentijd http://www.trouw.nl/extra, leuk om te lezen.
    Over Koken met Passie: dit zijn recepten die geschikt zijn voor de vastentijd. Han brengt hierin recepten bijeen uit de wereldkeuken. Ze zijn vegetarisch, simpel te maken, en superlekker. En niet alleen maar geschikt voor de tijd vóór Pasen: immers, het is altijd goed om van tijd tot tijd wat minder/gezonder te eten. Je kunt goed een ‘balansdag’ inlassen met een recept uit dit kookboek!
    Grts, Margaretha (promotie uitgeverij Kok Kampen)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>