Taarten, soezen, pasteien – Michel Roux

Van alle keukenhandelingen wordt het bakken vaak tot de moeilijkste gerekend. Met ‘gewoon koken’ kom je als snel tot een lekker gerecht, maar bij een taart of ander baksel is dat toch wat ingewikkelder. De verhoudingen tussen de verschillende ingrediënten en de temperatuur van de oven spelen een belangrijke rol in wat je uiteindelijk als eindresultaat in handen zult hebben. 

In het boek Taarten, soezen en pasteien legt topkok Michel Roux van alles uit over zoete en hartige lekkernijen.  Verschillende combinaties van bloem, suiker, eieren en vet leiden tot een verschillend deeg, en een groot aantal daarvan bespreekt hij in dit boek. En dat alles uiteraard niet, zonder ook nog lekkere taartvullingen te geven.

 
Verschillende deegsoorten
In het boek wordt uitgelegd hoe je verschillende deegsoorten zelf kunt maken. Van boterdeeg (lekker voor hartige quiches en empenada’s),  suiker- en zanddeeg (voor allerlei zoete taarten met fruit), bladerdeeg (pasteitjes dus), korstdeeg (voor om een zelfgemaakte paté), briochedeeg (briochebrood en varianten), croissantdeeg (chocoladebroodjes!), soezenbeslag (voor heel veel soesjes), pizzadeeg (geen uitleg nodig) en filodeeg (baklava en ander lekkers).

Lekkere taarten, zoet en hartig
Het boekje staat er vol mee: lekkere taarten. Michel Roux houdt het niet alleen bij zoete taarten, maar ook veel hartige taarten of gerechten waarin één van de deegsoorten gebruikt worden, komen in het boek voorbij. Of het nou de pasteitjes met zeetong en paddestoelen zijn, de citroentaart, de pompoentaart met amandelen, de bloedworsttaart met appel, de spinazieflappen met peer en kaassaus of de pecanpie is, ik wil ze allemaal wel eens maken. Maar welke als eerste, ik denk dat dat de cheesecake met sinaasappel gaat worden. Hiervan zegt de schrijver van het boek dat dat de lekkerste is die hij ooit gegeten heeft. Dat moeten we dan natuurlijk proeven!

Taarten, soezen en pasteien
Het is voor ons Nederlanders een beetje vreemde combinatie: taarten, soezen en pasteien. Pasteitjes kennen we wel, je weet wel die bakjes van bladerdeeg waar je dan ragout in doet en soezen zijn natuurlijk ook hier bekend. Maar een grote rol spelen ze niet in onze keuken. Maar goed, zo’n titel ‘bekt’ natuurlijk wel erg lekker en het dekt ook zeker de lading van haar inhoud. Al worden in het boek eerst de pasteien en pas daarna de soezen besproken!

Michel Roux
De schrijver van het boek, Michel Roux, staat al jaren in de keuken en runt het restaurant La Gravoche in Londen. En dat was het eerste Engelse restaurant dat met drie Michelinsterren bekroond werd. De man loopt ook marathons, waar haalt ie de tijd vandaan?, en schreef meerdere kookboeken.

Taarten, soezen en pasteien van Michel Roux is een leuk boek voor diegenen die graag bakken en eens zelf hun deeg willen (leren) maken. De enorme variatie in vullingen en vormen maken dat je wel een tijdje geïnspireerd zult blijven. Ik heb er in elk geval wel heel veel zin door gekregen om nu de keuken in te duiken en aan het bakken te slaan.

Taarten soezen en pasteienMichiel Roux – Taarten, soezen, pasteien – Fontaine – isbn 9789059562738

Koop dit boek bij BOL.com

Lees ook:Recept Cheesecake met sinaasappel
Lees ook:Uit de oven
Lees ook:Taarten van Abel – kookboek
Lees ook:Zoete en hartige heerlijkheden
Lees ook:Bakken met kinderen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Taarten, soezen, pasteien – Michel Roux

  1. taatjeee

    heey ik wil voor een afscheids feest een hoge aardbeien taart maken kan iemand me recepten geven.

    alfast bedankt

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>