Een van de lekkerste lekkerijen met Sinterklaas is, wat mij betreft, marsepein. En het mooie is, het is niets meer dan een mengsel van amandelen en suiker, dat op smaak wordt gebracht met oranjebloesemwater.
Dat koop je in de toko of bij je Turkse groentenboer. Ter vervanging kan je ook rozenwater gebruiken, daarvoor moet je in dezelfde winkels zijn.
Het leuke van marsepein is dat je het helemaal in je eigen vormpjes kan kneden. En kunt kleuren zoals je wilt. Met de kant-en-klare (eetbare!) kleurstoffen uit de winkel, of met natuurlijke kleurstoffen. Net wat je wilt.
MARSEPEIN
Ingredienten:
* 200 gr blanke amandelen (zie hieronder)
* 200 gr poedersuiker
* 1 tl oranjebloesemwater of rozenwater
* 1 tl kleurstof, of cacao
Bereidingswijze
Maal de amandelen zo fijn mogelijk in je keukenmachine. Hoe fijner hoe beter!
Zeef de poedersuiker en meng met de oranjebloesemwater en de fijngemalen amandelen. Kneed het geheel tot een soepel deeg.
Verpak het deeg luchtdicht en laat minimaal 1 dag, maar langer mag ook, in de koelkast rusten en stijf worden.
Als je het marsepeindeeg gaat bewerken tot figuurtjes, kneed het dan nog goed door zodat er geen scheurtjes ontstaan. Dit is ook het moment om de kleurstoffen (zie hieronder) toe te voegen.
Strooi wat poedersuiker op je werkblad, zodat het deeg niet gaat plakken.
Voorbeelden van natuurlijke kleurstoffen zijn wortelsap (oranje), bietensap (rood) of spinaziesap (groen). Maar je kunt natuurlijk ook wat (niet aangelengde) limonade gebruiken.
TiP: Kan je alleen bruine amandelen vinden, dompel ze dan een minuut onder in kokend water, laat heel even afkoelen en wip dan het bruine velletje zo van de blanke noot.
Een overzicht van de lekkerste Sintklaasrecepten op koken.blog vind je hier.
Lees ook:Recept – Couscouscake met noten
Lees ook:Recept: gemarmerd ei
Lees ook:Recept pepernoten
Lees ook:Recept sinaasappeltaart
Lees ook:Recepten Sinterklaas
De Lekkerste Zwarte Pietenshow van Nederland
Na het succes van de vorige jaren komen de Marsepein Pieten weer naar Nederland.
26 november en 3 december
In de OG kantine Haarlem-Noord
aanvang 14.00 uur en 16.00 uur
29 november
In Hotel van der Valk Haarlem-Zuid
aanvang 14.00 uur en 16.00 uur
in 50 minuten vermaken groot en klein met muziek en dansen.
En gaan stap voor stap met hulp van Zwarte Pieten een mooi figuur maken van marsepein.
Hiervoor krijgt iedere deelnemer 300 gram hoge kwaliteit marsepein in diverse kleuren.
Natuurlijk mag iedereen het gemaakte figuur meenemen of opeten.
Voor boeking en info kijk op http://www.papillon.organiseert.nl