Hoe leren we jongeren gezonder te eten?

Dat is een vraag die velen de afgelopen week bezig hield. Minister Klink van Volksgezondheid start een nieuwe campagne om ons allemaal, maar met name jongeren, aan gezondere voeding te krijgen. Scholen en kantines worden opgeroepen om mee te doen in de strijd tegen de vette hap en wordt gevraagd gezondere snacks aan te bieden. Het onderzoek waarop Amika Singh afgelopen vrijdag promoveerde laat zien dat je jongeren heus bewuster en gezonder kunt laten leven, maar dat je ze daar dan langdurig op moet wijzen en bij moet helpen.

Ook de stichting wAarde pleitte deze week voor meer bewustzijn van met name jongeren over voeding. Spinazie à la creme groeit niet in blokjes aan struiken en melk wordt niet in de fabriek gemaakt. Een speciale subsidieregeling moet bijdragen aan een hoger voedingsbewustzijn van ons allemaal en van jongeren in het bijzonder.
En als dat niet werkt, dan heeft The Greenery misschien de oplossing. Zij ontwikkelde een kassa-display waarin snoepgroenten liggen waarmee je je impulsaankopen een gezond tintje kunt geven, zodat je voor de kassa van de supermarkt niet meer tot ongezond snoepgoed verleid kan worden.

Lees ook:‘Overheid moet eetgedrag sturen’
Lees ook:Nederlandse kinderen eten niet gezond genoeg
Lees ook:ADV: Davitamon: gezond bezig nu ook voor tieners
Lees ook:Beste Nederlandse weblog is (heel terecht) Foodlog
Lees ook:Hoe groeien groenten eigenlijk?

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Hoe leren we jongeren gezonder te eten?

  1. peter

    Jongeren willen toch alleen veel, vet en ongezond eten ? Hoe ongezonder hoe beter ?

      /   Reply  / 
  2. Female81

    Het jammere is dat gezond eten zo duur is. Zowel in de supermarkt als in de horeca. Het allerkleinste bakje gemixt fruit bij La Place, een keten die voor horeca-begrippen eigenlijk niet duur te noemen is, kost al behoorlijk veel. Dat ontmoedigt nogal.

    En vergelijk ook maar eens een 30 centimeter grote Subway-sandwich met een (qua hoe goed het vult) gelijkwaardige snackbar-maaltijd. Het scheelt meerdere euro’s.

      /   Reply  / 
  3. Edith Dourleijn

    Ik deel je mening dat gezond eten in de supermarkt duur is, niet, Female81, zeker niet als je maaltijd helemaal zelf snijdt en maakt. Als je gebruik maakt van voorgesneden groenten en vlees en pakjes en zakjes, dan wordt eten wel ineens een stuk duurder.
    ‘Op straat’ denk ik dat het ook een kwestie van aanbod is. Want waar in NL kan je ‘op straat’ nu gezond iets eten? Bijna nergens! Toen ik afgelopen jaar in AustraliĆ« was, zag ik dat dat zeker anders kan. En daarnaast vind ik het belachelijk dat scholen kroketten enzo in de pauzes verkopen, en maar nauwelijks fruit of gezonde sandwiches!
    Dus moeten we zelf onze boterhammetjes smeren en een appeltje in onze tas stoppen voor de (lekkere) trek onderweg ;-) . Of niet?

      /   Reply  / 
  4. Laura

    Inderdaad Edith.

    Zelf ben ik 19 en woon nu 4 jaar op mezelf en kan prima mn eigen eten bereiden voor een kleine prijs. Ben dan ook alles behalve dik ;)
    Als je hier naar de turk gaat heb je tassen vol met groentje, brood, fruit en kaas voor nog geen tientje!

    De jongeren moeten gewoon eens normaal doen en niet steeds buiten de deur eten, doe eens niet zo lui allemaal!

      /   Reply  / 
  5. Edith Dourleijn

    En lang hoef je ook nog niet eens in de keuken te staan voor een lekkere en gezonde maaltijd. Deze week staat koken.blog in het teken van snelle recepten!
    Probeer deze pasta met courgette en pesto eens of deze mieschotel met verse geroerbakte groenten! Of dit Spaanse wortelpotje met chorizo of dit recept met couscous en gerookte makreel.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>