Dit is de lekkerste kaas ter wereld!

Hollands trots, Gouda Holland kaas, werd eerst niet beschermd door een keurmerk. Andere kaasproducenten konden overal ter wereld ‘Gouda kaas’ produceren en toch het Nederlandse logo er op plakken. Om te voorkomen dat zij onze kaas bleven kopiëren en om de kwaliteit van onze kaas te garanderen, heeft de Europese Unie het keurmerk Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) toegekend aan Gouda Holland kaas. Maar wanneer is Gouda Holland kaas echt Goudse kaas? Nou, wanneer de kaas echt van Nederlandse koeien en melk komt. De koeien die in de Nederlandse kou en regen hebben gegraasd. Kom je in de supermarkt op vakantie een stuk Goudse kaas tegen, dan kun je dus nu aan het BGA logo herkennen of het écht een Nederlandse kaas is.

Nederlanders mogen trots zijn op de echte Goudse kaas. In ‘Het Geheim van Gouda’ zoekt Robert Kranenborg de overeenkomsten tussen Gouda Holland kaas, ardennerham, balsamico en champagne. Gouda Holland kaas is Nederlands trots, ardennerham die van België, balsamico van Italië en champagne natuurlijk die van Frankrijk. Tijdens deze culinaire zoektocht ontdekt de chef-kok wat echte kwaliteit is, hoe dat wordt gemaakt en waaraan je echte kwaliteit kunt herkennen.

De culinaire zoektochten van Robert Kranenborg naar Goudse kaas, balsamico, champagne en ardennerham zijn vastgelegd in vier korte documentaires:

Gouda Holland kaas:

Aceto Balsamico:

Champagne:

Ardennerham:

Geen reacties // Reageer