Rubriek: Recepten

In deze categorie worden alle recepten die op deze webog verschijnen ondergebracht

8 kerstrecepten van sterrenchefs

December feestmaand? Je zou het niet zeggen. De tips en trucs ter voorkoming van kerststress vliegen je om de oren. En ach, wij zouden niet een echt foodblog zijn als we je juist nu in de steek zouden laten. Daarom de komende dagen nog wat tips, recepten en handige trucs. Zodat jij straks echt kunt

Lees verder...

Kies je eigen stijl: 2x recept pompoensoep

Zeg maar hoe je feestelijk je het wilt hebben met kerst dit jaar. Wil je flink uitpakken of hou je het liever eenvoudig? Met een heerlijk geurig pompoensoepje zit je altijd goed. Pompoensoep is namelijk heel simpel en ruim van te voren te bereiden. Het makkelijkste maar lekkerste pompoensoep-recept dat we kennen hebben we hieronder voor

Lees verder...

Pepernoten recept

Het is bijna Sinterklaas. Ik vind het heerlijk om thuis te kunnen zijn en met de geur van speculaaskruiden alvast in Sinterklaasstemming te komen. Hieronder een eenvoudig recept voor pepernoten of eigenlijk kruidnoten moet ik zeggen, want het verschilt van de originele pepernoten. ingrediënten (circa 50 stuks) 100 gram zelfrijzend bakmeel 50 gram bruine basterdsuiker 1 theelepel

Lees verder...

Foodpairing recept: boterwafels, kip, erwtjes

Gisteren kon je hier op koken.blog alles lezen over Foodpairing. En over het bijzondere smaakanalyse-apparaat dat de Universiteit van Leuven hiervoor ontwikkelde. Als er zo’n mooi smaakanalyse apparaat in je buurt staat, wil je er natuurlijk gebruik van maken. Niet zo verwonderlijk dus, dat de Vlaamse koekjesbakker Jules Destrooper naar de Leuvense smaakprofessoren en de Foodpairing organisatie

Lees verder...

Aardappel Anders: Pommes Soufflé

“Je kunt ons bakken / je kunt ons koken / je kunt ons poffen …” Kennen we hem nog? Het vrolijke reclame-deuntje uit de jaren negentig? Calvé deed destijds een poging om het imago van de aardappel op ons bord op te vijzelen en kwam met een sauspot om over de aardappel heen te gieten. Bedoeld voor

Lees verder...

Recept Zelf slavinken maken

Er zijn van die gerechten waar een beetje lekkerbek zijn neus voor ophaalt. Over één ervan gaat het vandaag. De slavink. Ik kan me niet heugen wanneer ik deze zelf voor het laatst gebakken en gegeten heb. Vast een keertje als student, toen ze in de aanbieding waren. De zoute, stevige bonk die uit mijn

Lees verder...

Recept Sardines met oestermayonaise van Alex Atala

Het Braziliaanse kookboek van Alex Atala waarover ik gisteren schreef, bevat veel recepten met ingrediënten die enkel in Brazilië verkrijgbaar zijn. Dat is jammer, want ik wil dolgraag ervaren hoe de gerechten met deze ingrediënten smaken. Om toch een beetje kennis te kunnen maken met de creatieve keuken van Alex Atala heb ik naar een

Lees verder...

Recept Caponata Siciliana

Aansluitend op de balsamico-serie en de bespreking van ‘I love groente’ van Janneke Vreugdenhil op Koken.blog.nl leek het me passend om mijn recept voor Caponata Siciliana te delen. Een verrukkelijke stoofschotel waarbij diverse groenten  met balsamicoazijn gecombineerd worden. Jaren geleden heb ik het recept van een Italiaanse vriendin gekregen tijdens een rondreis over Sicilië en

Lees verder...

Testkeuken: fregola sarda tostata + recept

In de FoodWeLove-box van vorige maand zat, naast allerlei heerlijkheden geselecteerd door Yvette van Boven, een pak fregola. Wat een spannend product! Fregola (ook wel Fregula) is een specialiteit uit Sardinië. Deze pastasoort is gemaakt van grove griesmeel (semola). Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar. De fregola Sarda, de fregola tostata en de fregolla allo zafferano. In

Lees verder...

Recept: Tomaat gemarineerd in balsamico (Jacob Jan Boerma)

Gisteren bespraken we op koken.blog.nl al het nieuwe boek ‘Down to Earth’ van Jacob Jan Boerma en Sacha de Boer.  Daarin staat ook een eenvoudig, maar smakelijk receptje met balsamico-azijn. Het recept heet ‘gemarineerde tomaat met parmaham’ en is een feestelijk voorgerecht. ingrediënten 4 rijpe vleestomaten 100 ml olijfolie 100 ml balsamicoazijn 75 gram gemengde

Lees verder...

Recept: Mama’s tomatensoep

De kinderen zijn thuis, want het is herfstvakantie. Joepie, want dat betekent dat we veel samen ondernemen. We trekken erop uit in de natuur, bezoeken een museum en staan samen in de keuken. Naast het maken van appeltaart en gehaktballetjes behoort ook tomatensoep tot een van de favoriete gerechten van mijn kinderen om zelf te

Lees verder...

RECEPT: pasta met eryngii, sjalot en peterselie

Zoals gisteren beloofd, ons favoriete recept voor pasta met eryngii. Meer dan een sjalotje, wat platte peterselie en een wolkje Italiaanse Panna con Funghi heeft deze heerlijke paddenstoel namelijk niet nodig. RECEPT: pasta met koningsoesterzwammen, sjalot en peterselie (voor of tussengerecht voor vier personen) Ingrediënten – 250-300 gram eiertagliatelle – klontje boter – 2 sjalotjes

Lees verder...

Recept Gevulde portobello met blauwe kaas

Vegetariërs zijn hem al een beetje zat, maar wij zijn er dol op! De gevulde portobello, natuurlijk. Een vaste prik op een barbecue waar er buiten vlees- en viseters ook vegetariërs aanschuiven. Al moeten die er snel bij zijn, menig carnivoor laat gerust een stukje vlees staan om van de portobello te genieten. Dat komt

Lees verder...

Recept Risotto met eekhoorntjesbrood en prosecco

Eekhoorntjesbrood, dat klinkt toch magisch? We kennen deze zwam bijna beter onder de Italiaanse naam porcini of zelfs de Franse naam Cèpes. In Duitsland klinkt ie net zo poëtisch als bij ons: Steinpilz. Deze stevige en grote paddenstoel is wat nootachtig van smaak en kan je vaak ook gedroogd krijgen. Laat in het onderstaande recept

Lees verder...

Recept paddenstoel-truffelragout

Om alvast een beetje in de stemming te komen, deel ik hieronder graag mijn recept voor een ‘paddenstoel/truffelragout’. Er komen misschien namen in voor van paddenstoelen die je niet direct in de supermarkt zal tegenkomen, maar mocht je in de gelegenheid zijn, ga dan naar een biologische markt. Daar vind je vaak  een specifieke paddenstoelenkraam

Lees verder...