Recept: Mama’s tomatensoep

MINOLTA DIGITAL CAMERADe kinderen zijn thuis, want het is herfstvakantie. Joepie, want dat betekent dat we veel samen ondernemen. We trekken erop uit in de natuur, bezoeken een museum en staan samen in de keuken. Naast het maken van appeltaart en gehaktballetjes behoort ook tomatensoep tot een van de favoriete gerechten van mijn kinderen om zelf te maken. Hieronder het recept van ‘mama’s tomatensoep’ die na een dag buiten als een warme deken om je heen valt. Mijn geheim is het toevoegen van een bol (!) gepofte knoflook op het eind. Dat laat ik de kinderen overigens niet zien, want ze denken dat ze niet van knoflook houden. Ha…benieuwd wat jullie ervan vinden.

mama’s tomatensoep
voor 6 personen

ingrediënten
10 vlezige tomaten
1 ui
750 gram groentebouillon
1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
1 bol knoflook
1 bosje verse basilicum
1 scheutje olijfolie
150 gram room

Bereidingswijze.  Zet een pan water op het vuur die je aan de kook brengt.  Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Snijd de tomaten met een mesje in en leg ze een minuutje in het kokende water. Haal de pan van het vuur en pak met een lepel de tomaten uit het hete water. Laat ze even afkoelen om vervolgens het velletje er af te halen en ze in blokjes te snijden.

Wikkel de knoflookbol die je ontdaan hebt van het buitenste velletje in aluminiumfolie. Je legt het beste drie stukken aluminiumfolie kruislings over elkaar en draait de uiteinden bovenaan in elkaar. Plaats het aluminiumpakketje rechtop in de oven om te poffen. Na ongeveer 20 minuutjes verspreidt zich een zoete knoflookgeur door je keuken en dat is meestal het moment dat de knoflook zacht geworden is en uit de oven gehaald kan worden. Leg hem apart om af te koelen.

Snijd het uitje in kleine blokjes en fruit het uitje op een laag vuurtje in een beetje olijfolie.  Voeg de tomaten toe aan deze pan en bak ze eventjes mee. Niet te lang, want de uien moeten glazig blijven en de tomaten mogen wel structuur behouden.

Nu is het moment aangebroken om de groentebouillon eraan toe te voegen. Goed doorroeren en daarna mag het blikje geconcentreerde tomatenpuree erbij. Als de soep begint te koken, haal ik hem van het vuur om met de staafmixer alle ingrediënten tot een egale massa te pureren. Als de soep mooi egaal is geworden, voeg ik de room toe en begin ik met het op smaak brengen van de soep.

Pak de losse tenen van de knoflookbol en snijd het puntje van de tenen af. Nu kun je iedere teen boven de soep uitknijpen, zodat de zachte knoflookpuree in de soep valt.  Zet de pan weer terug op het vuur om hem weer op te warmen. Beetje zout en peper naar smaak toevoegen en ook verse basilicumblaadjes in stukjes knippen en door de soep roeren. Mocht de soep nog iets te zurig zijn, dan kun je een lepel suiker toevoegen.  Nu is de soep klaar. Heerlijk met bladerdeeg kaasstengels of vers landbrood erbij om te dippen.

 

Lees ook:Recept Caponata Siciliana
Lees ook:Koken voor studenten met een kookboek: tomatensoep
Lees ook:Recepten tomatensaus
Lees ook:Recept: Herfstsoepje van shiitake
Lees ook:RECEPT Spaghetti met mosselen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept: Mama’s tomatensoep

  1. rw

    Denise,prachtig verhaal, mooi recept.Zelf zou ik liever boullion maken. Maar wat maakt het uit. We gaan het proberen.
    X rw

      /   Reply  / 
  2. Denise Harskamp Auteur

    Laat je weten wat je ervan vond?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>