Testkeuken: fregola sarda tostata + recept

1

In de FoodWeLove-box van vorige maand zat, naast allerlei heerlijkheden geselecteerd door Yvette van Boven, een pak fregola. Wat een spannend product! Fregola (ook wel Fregula) is een specialiteit uit Sardinië. Deze pastasoort is gemaakt van grove griesmeel (semola). Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar. De fregola Sarda, de fregola tostata en de fregolla allo zafferano. In de FoodWeLove box van Yvette vonden we  de grove variant die na het drogen licht geroosterd wordt, de fregola tostata. Dit weekend zagen we eindelijk kans om het zelf uit te proberen in de keuken van koken.blog.


Fregola is een naast familielid van couscous. Zowel fregola als couscous zijn fijne ‘parels’ van griesmeelpasta. Het grote verschil is dat bij fregola de parels licht zijn geroosterd. Dit geeft de heerlijke, nootachtige smaak, die bij couscous ontbreekt. De oorsprong van fregola is moeilijk te traceren. Zo claimen de Sardijnen de uitvinding. Maar de pasta is zo vergelijkbaar met couscous dat er verschillende theorieën bestaan over het ontstaan van fregola, bijvoorbeeld dat het is ontstaan in het Midden-Oosten en vervolgens werd opgepikt door de Sardijnse volk.

Toepassingen
Fregola kan je op veel manieren toepassen. Het kan worden gekookt als bijgerecht, vergelijkbaar met rijst, en als garnering bij hartige gerechten. Fregola kan gebruikt worden in risotto-stijl gerechten3, maar ook als substituut voor couscous in tabouleh. Maar je kunt het ook toevoegen aan soepen zoals minestrone.

In de koken.blog keuken…
Omdat er in de koelkast nog een vers stukje kabeljauw van de markt lag te wachten, maakte ik een variatie op Yvette’s recept. Met groene asperges en erwtjes. En een stukje uitgebakken spek voor de bite. Simpel en snel klaar. En wat was het lekker! De fragola is bijzonder nootachtig, wat het gerecht heel vol maakt. Combineert ook perfect met de kabeljauw. Aanrader dus.

RECEPT: FREGOLA MET ASPERGES, ERWTJES EN KABELJAUW

  • 1 sjalot2
  • klontje boter
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 gram fregola
  • glaasje witte wijn
  • ongeveer 750 ml bouillon
  • bosje groene asperges
  • 2 handjes tuinerwten
  • paar blaadjes basilicum
  • bosje platte peterselie
  • parmezaanse kaas, geschaafd
  • verse geitenkaas, naar smaak

Bereiding

  1. Fruit een sjalot in een wijde lage pan in een klontje boter. Voeg er een fijngehakt teentje knoflook aan toe.
  2. Roer er 200 gram fregola door en bak even mee. Voeg dan een klein glas witte wijn toe en laat al roerende verdampen.
  3. Voeg dan zo’n 750 ml bouillon in delen toe. Net als bij een risotto, blijf je roeren en voeg je een nieuwe scheut bouillon toe als de vorige helemaal is opgenomen.
  4. Bak in een aparte pan de spek krokant, schep de spek eruit en bak de kabeljauw kort in dezelfde pan met wat extra olijfolie.
  5. Als de pasta bijna gaar is, gaan de groenten erbij. Voeg dan ook de kruiden en Parmezaanse kaas toe.
  6. De pasta is na ongeveer 15 minuten gaar, dien hem een beetje nattig op. Verkruimel er verse geitenkaas over en serveer meteen.

Lees ook:Recept Winterse pasta met groene kool
Lees ook:Recept uit Comptoir Libanais: pompoensoep (shorbat lakten)
Lees ook:Recept: Winterse kastanjesoep met freekeh
Lees ook:recept Librije’s Atelier: Fazant, zuurkool, spek en cantharellen
Lees ook:Koken voor studenten: pasta met spinazie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>