Rubriek: In het seizoen

Groenten, fruit en ook vlees (wild!) en vis worden van over de hele wereld ingevlogen en het hele jaar door te koop. Maar toch gaan we je vertellen welke producten je iedere maand van eigen bodem kunt kopen.

Bietjes poffen, hoe doe je dat?

Verse bietjes zijn naar mijn mening niet te vergelijken met de voorgekookte exemplaren of bietjes uit pot uit de super. Mijn favoriete manier om verse bietjes te bereiden is poffen. Super easy en super smakelijk. Je plaatselijke boer heeft ze vast wel te koop. Ook op de markt vind je ze vaak nog wel, met

Lees verder...

Aspergetijd! De Koken.Blog top 5 aspergerecepten

De tweede donderdag van april begint bijna net zo bekend te worden als de derde dinsdag van september. Het aspergeseizoen is weer beginnen, en Koken.Blog was bij de feestelijke opening van het seizoen in Limburg. Ook in de zoekresultaten van onze website zien we het duidelijk terug. Iedereen heeft weer zin in het witte goud.

Lees verder...

Ha, snert!

Uit de boodschappentas komen prei, knolselderij en spliterwten, worst en hamschijf. Zo, tijd voor erwtensoep. Erwtensoep is typisch Nederlands: als de NS weer problemen heeft met sneeuw op het spoor, wordt er snert uitgedeeld op het station en bij de nieuwjaarsduik worden liters erwtensoep gegeten om weer door te warmen. Erwtensoep met rozijnen Het oudste

Lees verder...

DIY: Zelf paddenstoelen drogen

Ze horen wat ons betreft thuis in ieders keukenkastje: gedroogde paddenstoelen. Door het drogen verdampt al het vocht en zijn ze ontzettend lang houdbaar. Bijna alle gekweekte paddenstoelen worden ook gedroogd verkocht, je moet er alleen even naar op zoek. Bij de mediterrane groenteboer, de Poolse winkel of de biowinkel heb je de meeste kans.

Lees verder...

Truffel, een delicate en kostbare zwam

Mijn eerste kennismaking met truffel was jaren geleden in Toscane, toen ik met open raam door de heuvels van de Chianti reed. Wat rook het toch eigenaardig in dat lieflijke landschap. Het was geen kerosine, maar zouden ze misschien speciale mest gebruiken op het land? Vreemd vond ik het, want het was een zonnige, warme dag

Lees verder...

Paddenstoelen de beste vleesvervanger?

Als graag uit-etende vegetariër heb je het niet altijd makkelijk. De keuze is vaak beperkt, en meestal ook hetzelfde. Tenminste, dat vinden de bezoekers van Nederlands oudste vegetarisch forum Vegatopia. Met afstand staat de geitenkaassalade op de eerste plaats van de Vegaflop-verkiezing. Gek worden ze ervan, de vegetariërs, dat dat soms hun enige keuze is.

Lees verder...

De magie van het mondgevoel

Textuur. Steeds vaker zie je deze term voorbijkomen. In kookprogramma’s, op menukaarten, in kookboeken. Verwarrend? Soms wel. Want de term textuur wordt op verschillende manieren gebruikt en geïnterpreteerd. Vandaag een kleine les in de textuurkunde. En een recept om mee te pronken: Tramezzinorol gevuld met witte asperge met diverse structuren van asperge.

Lees verder...

Paarse asperges

Iedereen kent de roomwitte asperges en groene asperges. Maar ken jij ook de paarse asperge? Sinds een paar jaar kom je ze sporadisch tegen, bijvoorbeeld bij de groentejuwelier en de horecagroothandel. Toegegeven, ook witte asperges hebben soms per ongeluk een paars kopje. Dat gebeurt nou eenmaal als ze net iets te lang boven de grond

Lees verder...

Recept: Witte aspergesoep, maar dan verfijnd

Bij ieder recept voor asperges, en ook hierop koken.blog gaven we die tip, wordt gezegd dat je de schillen moet bewaren om er soep van te trekken. Een chef die ik onlangs interviewde vond dat onzin. Hij zei: “Je haalt ze toch van de asperge af omdat ze bitter zijn? Dan moet je er ook

Lees verder...

De asperge steekt weer de kop op!

De gladgestreken aarde barst weer open. De asperge steekt de kop weer op! Jaarlijks groots gevierd met een Nationaal Openingsfeest op de tweede donderdag van april. Dit keer in het sprookjesbos van de Efteling, waar de Fakir voor deze speciale gelegenheid de witte stengel uit de grond tovert. Als een Miss wordt de verse blanke

Lees verder...

Vette Dinsdag

  Wat kunnen ze drinken hè, die carnavalsvierders. Door al dat bier dat rijkelijk vloeit, zou je bijna vergeten dat deze dagen oorspronkelijk bedoeld waren als eetfestijn. Want carnaval betekent zoiets als “Vlees vaarwel’ (Latijns: carne vale), verwijzend naar de dagen dat de katholieken veertig dagen geen vlees mochten eten.

Lees verder...

Recept Gebakken asperges met sukade van Limburgs Kloostervarken, ganzenlever en een crème van zoete aardappel

Als ik één ding geleerd heb tijdens de opening van het Aspergeseizoen, waar ik een paar weken geleden bij aanwezig was, is dat er veel mogelijk is met asperges. Naast de klassieke bereidingswijze met gekookte aardappeltjes, ham en ei, lieten de aanwezige koks zich bovenal inspireren door Aziatische smaakmakers. Het gerechtje dat ik het lekkerste

Lees verder...

Recept Toscaanse aspergesalade

Er is geen groente waar zo veel activiteiten omheen wordt verzonnen (kijk maar), die een eigen museum heeft en die zo vaak als enige groenten in een kookboek voorkomt (bijv  deze en deze) als de asperge. En tijdens de opening van het aspergeseizoen twee weken geleden kreeg ik ook een cd’tje in handen gedrukt met

Lees verder...

Kookboek 12 Maanden groenten

Groenten van het seizoen, ik heb het er hier vaker over. Soms expliciet, soms wat meer verborgen, maar altijd probeer ik die recepten uit te zoeken met groenten die op dat moment in het seizoen zijn. Maar welke groenten zijn wanneer in het seizoen, weten we dat nog wel? Knollen en kolen in de winter

Lees verder...

Recept Risotto met venkel en zalm

Juni is de maand waarin we ineens kunnen genieten van heel veel nieuwe lekkere groenten uit de volle grond. Allerlei verschillende soorten bonen, spits- en bloemkolen (ja die ook!), en ook venkel zijn van die typische groenten die nu in het seizoen zijn. En omdat die laatste een van mijn favoriete groenten is houden we

Lees verder...