Recept zalm met sinaasappel en papilotte

Als ik denk aan een lichte maaltijd dan denk ik aan vis. Jullie (vooralsnog?) niet, zo blijkt uit de inzendingen op de actie waarbij je het kookboek Het Divadieet en een bijbehorende Champagneshaker kunt winnen.

In het recept van vandaag stoom je de zalm als het ware gaar in een pakketje, dat is de betekenis van en papilotte. En als je voor iedereen een eigen pakketje maakt, staat dat nog eens extra feestelijk aan tafel, nietwaar?

Dit recept komt uit het Waarom Franse vrouwen niet dik worden-kookboek, waarover later meer. Hierin houdt Mireille Guiliano onder andere een kort pleidooi om meer vis en groenten te eten. En vertelt daarbij ook dat dit haar favoriete manier van vis klaarmaken is, omdat je dan minder afwas hebt…       

ZALM MET SINAASAPPEL EN PAPILLOTTE
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 3 sinaasappels
* 1 tl olijolie, plus wat extra
* 2 stronken witlof 
* 4 zalmmoten
* 2 cm verse gember
* 2 tl honing
* peper en zout
* bakpapier

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Rasp de schil van 1 sinaasappel. (Of haal een dunne laag van de schil af en snijd ze fijn. doe ze in een pannetje koud water. Breng aan de kook, giet af en houd apart.)
Verwijder uit 2 sinaasappels de partjes (zie het fimpje hieronder).
Knip vier stukken bakpapier van 30 bij 40 cm af. Bestrijk het midden met wat olijfolie.
Snijd de witlof in dunne reepjes en verdeel over de stukken bakpapier.
Leg op de witlof een stuk zalm en verdeel de sinaasappelpartjes, sinaasappelschil, olijfolie en honing erover.
Schil de gember en rasp of snijd het fijn. Verdeel ook de gember over de zalm.
Breng op smaak met peper en zout.
Vouw de pakketjes goed dicht en zet ze op een ovenplaat.
<Tot hier kun je het gerecht goed voorbereiden.>
Zet de pakketjes 15 minuten in de oven. Als ze opgezwollen en het papier licht verkleurd is, moet het goed zijn. Laat de pakketjes nog 5 minuten buiten de oven staan en serveer ze op borden. Laat je tafelgenoten zelf het pakketje openmaken.

TiP: Zelf zou ik in het kader van ’2 ons groenten’- per dag minimaal 1 stronkje witlof per persoon nemen of er nog een groentegerechtje bij serveren.

Uit het boek: Waarom Franse vrouwen niet dik worden kookboek – Mireille Guiliano – Arbeiderspers – isbn: 9789029573924
te koop in de koken.blog-shop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Zo snijd je de partjes uit een sinaasappel:

Lees ook:Recept Gekarameliseerde witlof
Lees ook:Recept Kabeljauwpakketjes met peultjes
Lees ook:Recept Winterse salade met biet, wortel en witlof
Lees ook:Recept Hartige taart met witlof, ham en kaas
Lees ook:Recept – Herfstsalade met geroosterde wortel en hazelnoot

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>