Hartige taarten, je hebt ze in alle soorten en maten. En je kunt ze in ieder seizoen eten. In het kookboekje Hartige taart kan je veel inspiratie opdoen. Van de Franse klassieker de Quiche Lorraine tot hartige taarten met prei, paddenstoelen, courgette, aubergine en pasta, spinazie , tomaat mozzarella en basilicum of artisjok en geitenkaas. Maar ook spruitjes, witlof, zoete aardappel en chorizo en zuurkool kunnen als hartige taart op tafel gezet worden.
Naar de witloftaart was ik het meest nieuwsgierig. Ook omdat er aardappel in het deeg verwerkt wordt.
HARTIGE TAART MET WITLOF, HAM EN KAAS
Voor een vorm van 24 cm doorsnede
Ingrediënten:
* 1 portie aardappeldeeg (zie hieronder)
* 3 stronken witlof
* 150 gr plakken achterham
* 100 gr geraspte kaas
* 200 ml slagroom
* zout en peper
Bereidingswijze:
Maak eerst het deeg (zie hieronder).
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet je vorm in en leg het deeg erin. Prik er met een vork gaatjes in. Leg een stuk keukenpapier op het deeg, zo dat het het deeg bedekt. Leg hierop flink wat ongekookte erwten, rijst of speciale bakerwten. Bak het deeg 20 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar is. Laat de oven aanstaan.
Snijd intussen de witlof in de lengte in vieren. Breng een pan water aan de kook en kook hierin de witlof 5 minuten. Laat ze uitlekken en koel ze af onder de stromende koude kraan.
Meng intussen de slagroom met de geraspte kaas, zout en peper.
Leg de witlof en de ham om en om op de taartbodem en verdeel het roommengsel erover.
Bak de taart nog eens 20 minuten in de hete oven tot de kaas gesmolten is.
Het aardappeldeeg:
Kook 1 kleine kruimige aardappel (van ca 80 gram) gaar. Prak de aardappel fijn. (Handig om de dag ervoor wat meer aardappelen te koken!)
Zeef 125 gram bloem en doe deze met wat zout in een kom. Snijd 60 gram koude boter in kleine blokjes en doe deze bij de bloem. Meng het tot een kruimelig deeg.
Klop in een ander kommetje een half ei met 1 eetlepel koud water los en kneed dit door het deeg. Voeg eventueel wat extra water toe, als het deeg wat droog blijft.
Laat het deeg afgedekt minimaal een half uur in de koelkast rusten.
Uit het boek: Hartige taart – Jasmin Schults en Anaïsa Bruchner – Becht – isbn: 9789023013044
te koop in de koken.blog-shop
Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.
–
Lees ook:Recept Tarte tatin met prei
Lees ook:Recept Cheesecake met sinaasappel
Lees ook:Recept Aardappelgratin Dauphinoise
Lees ook:Recept Italiaanse appeltaart met pijnboompitten!
Lees ook:Honey jumble cookies