Win kookboek Eten met familie en vrienden

Ik had ‘t vrijdag al verklapt. Ik mag vandaag het kookboek  Eten met familie en vrienden van Sarah Raven weggeven. In dit kookboek laat ze per seizoen zien hoe je je gasten aan tafel kunt verrassen en verwennen. Bij mijn recensie schreef ik het al: als ik gasten krijg, maak ik vaak iets waarvan ik denk dat ze het zelf niet zo snel zullen maken. En dat zijn niet persé heel moeilijke dingen, maar soms gerechten of ingrediënten die mensen niet zo goed kennen.

En jij? Wat zet jij op tafel als je eters krijgt? Degene met het leukste verhaal èn recept, wint dit kookboek. Dus wat moet je doen?    

Vertel hieronder wat jij doet als je gasten krijgt. Heb je 1 topgerecht dat dan altijd op tafel komt, vertel het ons! Als je net als ik juist altijd iets anders maakt, laat dan het lekkerste of leukste gerecht weten dat je eens aan je gasten hebt voorgeschoteld.

De winnaar wordt volgende week rond deze tijd bekend gemaakt.

Lees ook:Win Bouillon Magazine
Lees ook:Win kookboek Kookschool Stomen
Lees ook:WINNEN? Bouillon magazine, herfst 2013
Lees ook:Actie – Win kookboek Dagelijkse kost van Jeroen Meus
Lees ook:Win het kookboek Stamppot

23 Reacties // Reageer

23 thoughts on “Win kookboek Eten met familie en vrienden

  1. elsa

    als ik gasten krijg maak ik graag iets uit de braziliaanse keuken. gewoon omdat ik helemaal weg ben van het land en ook omdat de staat Bahia heerlijk eten heeft met afrikaanse invloeden. een van mijn favoriete gerechten is moqueca. Moqueca is een stoofschotel klaargemaakt in een zwart aardewerk pot op het vuur (heb speciaal zo’n kookpot meegenomen van een van mijn reizen en hij is god zij dank heel gebleven)essentieel voor dit recept is rode palmolie. zonder palmolie kun je proberen wat je wil maar autenthiek smaakt ht niet. Moqueca kun je maken met witvis, schaaldieren zoals garnaal maar ook kreeft en krab maar ook met kip smaakt het heerlijk.

    Voor 4 tot 6 personen:

    1 kg visfilet / schaaldieren / kipfilet
    sap van 1 citroen
    klein blikje cocosmelk
    1/8 liter palmolie

    marinade:
    1 bosje groene kruiden: peterselie, bieslook, koriander (beetje munt)
    1 teen knoflook zeer klein gesneden
    1 grote uit klein gesneden
    2 tomaten ontvelt en kleingesneden
    zout naar smaak
    peper naar smaak

    bedruppel de vis, schaaldieren, kip met citroensap. Meng voor de mariande de fijngehakte kruiden, gesnipperde knoflook, gesnipperde uit en de in blokjes gesneden tomaat, het zout en peper wrijf eventueel tot een pasta. Wrijf de vis, schaaldieren, kip hiermee in en laat minimaal 1 uur marineren.

    Doe de kokosmelk samen met wat water en de palmolie in de kookpot of pan samen met de marinade (vis, schaaldieren, kip ontdoen van marinade en even apart leggen. Laat de vloeistof ongeveer 10 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken. Doe daarna de vis, schaaldieren of kip er bij. Zachtjes laten pruttelen tot vis, schaaldieren, kip gaar is. Uiteraard is dit afhankelijk van wat je gebruikt..

    Brazilianen eten hier rijst bij maar stokbrood gaat ook prima. een frisse salade met tomaat en scherpe ui smaakt er prima bij. een overheelijk toetje als afsluiter is slagroom lobbig kloppen dan een scheit cachaca (braziliaanse rietsuikerjenever of anders wodka) erdoor heen spatelen met citroenzestes. eventueel suiker naar smaakt toevoegn..

    Het is altijd smullen

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      Klinkt spannend Elsa, maar hoe kom je aan rode palmolie? Ook meegenomen uit Brazilië of is het hier ergens in Nederland te krijgen?

        /   Reply  / 
  2. Bella

    ik heb inderdaad een “standaard” recept: Altijd heb ik wel kipfilet in de vriezer liggen, een bakje champignongs staat altijd wel in de koelkast, en ook paprika’s liggen wel in de vriezer. Daarnaast is het afhangkelijk wat ik voor kruiden in huis heb, liefst vers natuurlijk. Alles gaat in één pan, een beetje zure room erbij, en tot slot een klein scheutje cognac. Het veranderd tijdens de bereiding steeds van kleur, en het smaakt iedereen altijd prima. Omdat het ook nog eens combineert met zowel rijst, gewone, gepofte, gebakken aardappelen of patat, is het altijd een succes!

      /   Reply  / 
  3. elsa

    Rode palmolie is te koop bij de toko. Vaak in een plastik fles in een niet vloeibare masda (koud nederland) even in het warme water zetten en de olie is vloeibaar

      /   Reply  / 
  4. nientjer

    ik kook vaak wat “familierecepten” maar wil ook nog wel eens een nieuw recept maken, maar die moet ik dan wel eerst zelf hebben gemaakt en geproefd want iets laten mislukken met mn gasten erbij dat vind ik niet zo leuk..

      /   Reply  / 
  5. elsa

    maar wat maak je dan?????

      /   Reply  / 
  6. Annemieke

    twee gelijke stukken zalmfilet. Zure room, in plaats daarvan gebruik ik vaak bleuband culinesse (plantaardig en gezonder) mengen met fijngesneden italiaanse kruiden(rozemarijn, tijm, basilicum, salie) geraspte citroenschil, wat citroensap en grof zeezout. Dit mengsel tussen en over de zalmfilets (je legt ze dus op elkaar) Dit doe je een half uur in een voorverwarmde oven van 180 graden. Pasta erbij, salade en klaar is kees.

      /   Reply  / 
  7. Natasja

    Wat bij mij een groot succes is bij feestjes, is het volgende;
    Chocoladekokosaardbeien.

    Het is heel simpel, ik weet het. Maar o zo lekker!
    Was je aardbeien schoon (laat de kroontjes zitten!).
    Laat goede chocolade smelten.
    Doop de aarbeien in de nog lauwwarme chocolade.
    Haal ze gelijk door de geraspte kokos heen.
    En laat ze op een bord met aluminiumfolie uitharden.
    Eventueel in de koelkast.
    Voor het serveren kun je ze mooi op een dienblad neerleggen of op een mooi bord. Servet erbij en smullen maar!

      /   Reply  / 
  8. Marga Nijhuis

    Bij ons is iedereen dol op sushi, de Californian roll.
    Sushirijst wordt gekookt van rondkorrelrijst.
    Kook de rijst zoals op de zak is aangegeven.Maak ondertussen de rijstazijndressing.
    Sushirecept rijstazijndressing:
    Voor 500 gram rijst heb je nodig:
    • 4 eetlepels rijstazijn
    • 3 eetlepels suiker
    • 2- 4 theelepels zout
    • 1 eetlepel mirin (Japanse kookwijn)

    Meng de rijstazijn, suiker, mirin en zout in een pannetje en warm dit op laag vuur.
    Roer het mengsel door tot het helemaal is opgelost. Laat de azijndressing afkoelen. Als het is afgekoeld kan het verdeeld worden over de rijst. Doe de gare rijst in een grote, ondiepe schaal, bij voorkeur van hout. Sprenkel er langzaam de azijndressing over. Wellicht is niet alle dressing nodig, want de rijst mag niet te nat of te papperig worden. Meng met een houten spatel de rijst en azijndressing door middel van omscheppen, niet roeren. Leg een half vel nori, met de ruwe kant (boven)naar je toe, op het bamboematje. Spreid sushirijst over het hele norivel. Strooi sesamzaadjes over de rijst. Leg een stuk slagersfolie op de rijst en draai de nori om. Smeer op 1/3 van de onderrand een dun streepje wasabi op de nori. Hierop komt een streepje Japanse mayonaise.
    Voor de Californian roll leg je daarna surimi, avocado en komkommer op de mayonaise. Rol deze op. Snijd de rol in 6 of 8 gelijke stukken.
    Serveer met sojasaus. “Itadakimasu” (Eet smakelijk)

      /   Reply  / 
      1. Marga Nijhuis

        Dank jullie wel voor het plaatsen van de foto.
        Behalve dat het lekker moet zijn, wil het oog ook wat he?

          /   Reply  / 
        1. Edith Dourleijn Auteur

          Zeker! En de sushi ziet er prachig uit!

            /   Reply  / 
  9. Chris

    Eigenlijk ligt het aan de gasten wat er gegeten wordt… Vriendin komt zo ongeveer iedere week, dus dan is het gewoon eten wat de pot schaft. Dat varieert van gehaktballen met spinazie of kaasfondue tot kip die urenlang suddert in de oven. Maar op een speciale avond maak ik haar (en ook mijn dochter en moeder en vele anderen blij met coquilles (bijvoorbeeld zo: http://www.chriskras.eu/2007/06/coquilles-met-een-saus-van-twee-soorten.html .
    Verder komt er op tafel wat er in me opkomt als ik boodschappen aan het doen ben. Dan loop ik langs de poelier en zie ik iets lekker wilds, of ben ik in de buurt van de visboer en kijk dan even wat er aan duurzaams ligt.
    Maar ook met sushi maak ik (net als Marja) iedereen blij. Vaak dan wel begeleid met rijst op z’n Japans, tori teriyaki en rolletjes van dunne plakjes ossenhaas gevuld met knoflook en bosui (even kort op de plaat).

    Met leuke gasten is alles lekker!

      /   Reply  / 
  10. Marlies

    Als ik gasten ontvang probeer ik telkens iets nieuws uit met vanalles uit de koelkast. Laatst heb ik kippenblokjes gemaakt met boursin(kaas)saus geserveerd met rijst. Een degelijke maagvuller!

      /   Reply  / 
  11. sandy

    Ik heb echt dit boek nodig..
    Want ik maak vaak versgemaakte soep met stokbrood en kaasjes..
    Hoe eenvoudig…
    Maar toch altijd succesvol..
    Ik kan wel wat inspiratie van dit boek gebruiken ;0)

      /   Reply  / 
  12. Esmee

    Ik heb verschillende stijlen tja wat ik kook hangt af van mijn stemming en de mensen!
    Ik heb een paar toppertjes die qua basis perfect zijn en dan kan mixen met of vlees of vis!
    Voorbeeld een heerlijk thais gerecht (krijg ik veel complimenten over!) groene curry, kokosmelk, shiitake, bosui, beetje bruine suiker, beetje limoen sap en dan kan je kiezen kip of garnalen en rijst bijvoorbeeld pandanrijst en moet zeggen het is HEERLIJK!
    Een voorbeeldje voor italiaans met paperdille of tagliatelle met garnalen, zeevruchten of gehakt, keuze aan wat je lekker vindt!Tomatenblokjes, lekkere kruiden, gezeefde tomaten, beetje zout en peper en beetje koks room of creme freche!
    Ook leker pasta met gerookte kip, spinazie en boursain…. Al met al ik heb genoeg goede ideeën lekkere aparte stampot ook altijd goed voor de nederlandse pot liefhebber!;-)
    Alsnog altijd leuk om nieuwe recepten te leren dus een leuk nieuw kookboek altijd welkom!!

      /   Reply  / 
  13. marlies timmermans

    met een lekkere ovenschotel maak ik het mijn gasten naar de zin
    die gaan er over het algemeen altijd wel heel graag in
    een heerlijk toetje tot besluit is ook altijd heerlijk
    daarbij is dit nieuwe kookboek natuurlijk onontbeerlijk

      /   Reply  / 
  14. S. Koene

    Mijn simpele toprecept is kapsalon. In Rotterdam en de rest van de randstad is dit al heel bekend. Het is een simpel recept en omdat de meeste van mijn vrienden studenten zijn, wordt dit heel erg gewaardeerd.

    Zet de oven aan op 220 graden en zet ook de fituurpan aan. Dan bak je de shoarma en als die bijna klaar is, doe je de patat in de frituurpan. Zodat het tegelijkertijd klaar is.

    Gooi eerst de patat in een aluminium bakje, en gooi er dan shoarma overheen. Leg er een plakje kaas overheen, doe dit in de oven zodat de kaas kan smelten.

    Als het gesmolten is, doe je er knoflooksaus, sambal en ijsbergsla overheen en je hebt je eigen huis-tuin-en-keuken-Kapsalon!

    Heel makkelijk te maken, en het wordt altijd zeer gewaardeerd als er vrienden een wijntje komen drinken en mee eten!

      /   Reply  / 
  15. Marjan

    Als ik gasten krijg maak ik altijd iets anders.
    Ik heb wel een heel leuk uitziend en lekker voorgerecht.

    Het recept heet: bouillon met een buideltje.
    Maak kippebouillon.
    Bak hele dunne flensjes (per persoon één).
    Maak van een preiblad een “touwtje”. Wel eerst koken want anders is het te hard. (Je kookt een schil van de prei en snij deze in de lengte zodat dunne repen ontstaan, die gebruik je straks als touwtje).

    Voor de vulling van het flensje: 1 hardgekookt ei mengen met fijngesneden gerookte kipfilet, peper en zout en fijn gesneden bieslook.

    Leg op een flensje een beetje vulling, pak de randen bij elkaar zodat er een buideltje ontstaat en bindt dit dicht met het preireepje.

    Schep kippenbouillon in een bord, zet er een buideltje in en strooi nog wat fijn gesneden bieslook over de soep. (Felnsje zet je koud in de sope en wordt door de hete bouillon vanzelf warm genoeg).

    Heel verrassend en feestelijk om te zien. Smakelijk

      /   Reply  / 
  16. Danielle

    Als ik gasten krijg gaik juist vaak dingen uitproberen. Zo had ik laatst varkenshaasjes met paprika-room-cognacsaus gemaakt. Super lekker.

    Ook maak ik vaak mijn tantes pasta:
    Pasta naar keuze
    2 potten saus picant
    1 mix honing macaroni meditiraan
    2 zakken champignon, rode ui, prei mix
    1 kilo gehakt
    1 potje doperwten.

    Pasta koken, gehakt braden daarna de champ. mix. Voeg de sausen en de doperwten toe en smullen maar.
    Wij hopen wel altijd dat de gasten niet teveel eten want dan hebben wij de dag er na ook nog een heerlijke pastamaaltijd ;)

      /   Reply  / 
  17. Angeline

    Ik word al nerveus bij de gedachte dat ik eters krijg.
    Vaak krijg ik dan ook een uitnodiging van familie of vrienden die dat wel in de gaten hebben denk ik.
    Heeeeeeeeeeeel misschien kan zo’n boek me over die toch wel grote drempel helpen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>