Recept Gebakken kippenbouten met kruiden en knoflook

Ik vond het prachtig gezegd: Nederland is kipfiletverliefd. Dat is de constatering van Onno Kleyn in één van zijn Volkskeukens. We weten niet meer hoe we een hele kip, of kippenbouten, -dijen of -drumsticks moeten verwerken. En dat terwijl ze natuurlijk net zo makkelijk te bereiden zijn als kipfilet, maar wel veeeeeel lekkerder van smaak.

Via e-mail had Onno Kleyn mij en onze collega culischrijvers al opgeroepen tot actie. We moeten aan de kippenbout, -dij of -drumstick. Maar dan wel van kippen die een beetje leuk leven hebben gehad, die hebben kunnen scharrelen, een Rood of biologisch label op hun borst geplakt hebben gekregen. Daarvan kunnen we alleen de kipfilets kopen, vraag ‘t maar na bij je poelier. Ik vroeg er om bij de poelier op de markt. Hij had ze niet. Want er is te weinig vraag naar. Je begrijpt, vanaf nu ga ik er iedere keer als ik op de markt of bij een andere polier ben, om vragen.

Helaas betekent dat dat ik vanavond dit recept  niet kan maken, dat moet maar even wachten op een andere keer.     

GEBAKKEN KIPPENBOUTEN MET KRUIDEN EN KNOFLOOK
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 4 kippenbouten
* 4 tenen knoflook
* 100 gr Parmezaanse kaas of Pecorino (=Italiaanse schapenkaas)
* 3 el olijfolie + 1 el olijfolie om te bakken
* 1 el tijm, vers of gedroogd
* 2 el oregano, vers of gedroogd
* 1 citroen
* peper en zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bestrooi de kippenpoten met peper en zout.
Doe de gepelde knoflook, geraspte kaas, 3 el olie, de tijm en de helft van de oregano in een keukenmachine en meng tot een pasta.
Verhit de olijfolie in een braadpan en bak hierin rondom de kip aan tot ie een mooi bruin kleurtje krijgt. Doe dit eventueel in porties als niet alle bouten tegelijk in je pan passen.
Bestrijk de kippenbouten met de knoflook-kruidenpasta en laat de kip in de pan, maar zonder deksel, in de oven in 20-25 minuten verder garen tot de kip helemaal gaar is.
Haal de kippenbouten uit de pan en laat ze onder aluminiumfolie even rusten.
Rasp de citroen en pers ‘m uit.
Schep intussen het vet uit de pan en zet de pan weer op het vuur. Voeg de citroensap en -rasp toe en roer goed door de pan om de aanbaksels los te krijgen. Voeg ook de rest van de oregano en wat water toe. Laat een beetje inkoken en serveer bij de kip.

Dit recept komt uit het boek dat je maandag hier op koken.blog.nl kunt winnen:
Sarah Raven – Eten met familie en vrienden – Terra – isbn 9789089893680
te koop in de koken.blog-shop

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.
Meer recepten vind je in de rubriek
Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Recept Pasta met courgette en verse kruiden
Lees ook:Recept Pittige kippenbouten met hutspotgroenten
Lees ook:Festivalkoken: Pasta met tonijn-tomatensaus
Lees ook:Recept – Bacon infused Mexican Caesar Salad
Lees ook:Recept Moussaka

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Gebakken kippenbouten met kruiden en knoflook

  1. Pingback: Win kookboek Eten met familie en vrienden | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>