Win het kookboek Stamppot

Wat is jouw favoriete recept voor stamppot?

Het is een eenvoudige vraag, maar alleen degene met het leukste antwoord wint. En de prijs is een kookboek over Stamppotten. Dit kookboek Stamppot staat vol met recepten om het hele jaar stamppot te kunnen eten. Dus ook in de lente, zomer en herfst, kan je je stamper gewoon blijven gebruiken. Maar ook de gewone bekende winterse stamppotten krijgen een leuke twist, zoals deze hete bliksem laat zien.
Werner Drent, meervoudig wereldkampioen stamppot koken, en fotografe Kim Been maakten dit heerlijke kookboek.

Wil je een kansje wagen en dit kookboek winnen?   Geef dan hieronder jouw favoriete stamppotrecept!

Er zijn maar 2 regels: je mag niet zomaar een recept kopiëren van een website van iemand anders he? Dat wordt gecontroleerd! En inzenden kan tot en met zondag 16 januari 2011, de dag erna wordt de winnaar bekend gemaakt!

boek: Stamppot – Werner Drent & Kim Been – KunstMag – isbn: 9789075979404
Koop dit boek in de koken.blog-shop

Lees ook:Kookboek Stamppot het hele jaar door
Lees ook:Stamppotten zijn niet saai!
Lees ook:Recept Met hete bliksem gevulde appeltjes
Lees ook:Utrecht krijgt stamppotwinkel
Lees ook:Win het kookboek Bier op het menu!

21 Reacties // Reageer

21 thoughts on “Win het kookboek Stamppot

  1. shirley

    Zuurkoolstamppot met blanke hazelnoten, stukjes frisse appel. Aardappelen maar half gestampt, (gare) zuurkool, noten en appel er luchtigjes doorheen. In een ovenschotel, laagje geraspte harde geitenkaas (zo oud mogelijk) er over, en daaroverheen weer een dun laagje paneermeel. Bakken tot krokant laagje bovenop en de ovenschotel heet. Jus van gebakken uitjes, groentenbouillon en boter erbij.

      /   Reply  / 
  2. shirley

    Toen ik nog geen vegetarier was: de zuurkoolschotel van mijn moeder.
    Een soort reuze-hamburger bakken van aangemaakt half-om gehakt (ei, gehaktkruiden, gebakken uitje, paneermeel).
    Deze op een bakplaat leggen. Zuurkool met blokje zuurkoolspek koken, gladde aardappelpuree maken (met melk en boter). Op het gehakt 1/3 van puree, daarop de zuurkool, daarop ongeveer de helft van het zuurkoolspek in plakjes (1/2 cm), daaroverheen de rest van de puree. Beplakken met rest van de spek in plakjes. Bestrooien met paneermeel en vlokjes boter verdelen. In oven tot heet en goudbruin. Serveren door punten te snijden.

      /   Reply  / 
  3. Coos

    Stamppot met een kuiltje; Eigenlijk maakt de groente die je gebruikt niet veel uit, dit is ook vooral afhankelijk van het seizoen. Bij een goede stamppot hoort een kuiltje jus! En naturlijk maak je stamppot van echte, door jezelf geschilde aardappelen.

    Mijn favoriet is stamppot andijvie. Kook de aardappelen, verwarm hier een rookworst bij mee, bak ik een andere pan de spekjes uit. Voeg hier een deel van de andijvie aan toe tot deze geslonken is (maximaal de helft van de andijvie. Bereid ondertussen de jus. Als de aardappenen gaar en gestampt zijn met roomboter, creme fraiche en zout en peper, roer je de rauwe andijvie erdoor. Dan het spekjes/andijvie mengsel, en tot slot wat geraspte kaas.

    Op tafel zet je de tafelzuren die je lekker vind, zoals zilverui, picalilli, augurt en mosterd.

    Schep de stamppot op je bord, nu met een lepel jus een kuiltje vormen. Dan de tafelzuren en de wordt erbij. Smakelijk eten!

      /   Reply  / 
  4. Evelien

    sorry ik zal niet in aanmerking komen voor een prijs want ik ga nog steeds voor de klassiekers zuurkool boerenkool en hutspot zoals mijn moeder ze ook maakte het geheim van de smaak, veel maken, lang laten pruttelen en vet… winter groente heeft vet nodig om zijn smaak en vitamine vrij te geven…
    Ik ga de prijsvraag natuurlijk wel verspreiden onder mijn culi vrienden….

      /   Reply  / 
  5. Lobke Heisen

    Met het oog op het naderende voorjaar, wil ik hier een wat frissere stamppot introduceren: rucola-stamppot met spaanse peper en geitenkaas, serveren met vispakketje uit de oven (kabeljauw met venkel, rode ui, citroensap, peper en zout in folie of bakpapier )

    kook de aardappelen, stamp ze met de zachte geitenkaas. Meng de rucola en zeer fijn gesnipperde rode peper (eerst even laten weken in citroensap en wat olie) erdoor. Op smaak brengen met peper en zout.
    Vispakketjes moeten circa 8 minuten in voorverwarmde oven van 220 graden.

      /   Reply  / 
    1. Andy Arnts

      Hi Lobke,
      Ik kom jou ook overal tegen…
      Goed recept, ik ga het proberen.
      Veel groeten,
      Andy

        /   Reply  / 
  6. Willem den Heeten

    Laats zag ik dat een van onze gasten op http://www.vriendenkookboek stampot Gruyere had toegevoegd als recept. Klinkt zwaar maar wel lekker in deze koude dagen:

    Ingredienten:
    2 kg kruimige aardappelen
    zout, peper
    1 liter frituurolie
    100 gr mager gerookt spek
    1 eetlepel (zonnebloem)olie
    500 gr broccoliroosjes
    1 rode paprika in blokjes
    1 blikje maïskorrels (inh. 150 gr), uitgelekt
    250 gr grof geraspte gruyère
    11/2 dl zure room

    Bereiding:
    Boen de aardappelen schoon en schil ze dun (bewaar de schillen).
    Snijd de aardappelen in stukken en kook die in 21/2 cm water met zout in 20 minuten gaar.
    Verhit de frituurolie, frituur de aardappelschillen goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
    Bak het spek in een anti-aanbakpan uit, verkruimel het en meng het door de aardappelschillen.
    Verhit de (zonnebloem)olie, roerbak de broccoli en de paprikablokjes 5 minuten en meng er de maïs door.
    Giet de aardappelen af en stamp ze met de zure room, de geraspte kaas, zout en peper tot puree.
    Schep de puree op een schaal, verdeel er het roerbakmengsel omheen en schep het aardappelschil-spekmengsel erop.

    Eet smakelijk

      /   Reply  / 
  7. elsa

    stampot van hete kip met kokos, een vleugje citroen en stukje abrikoos

      /   Reply  / 
  8. Edith Dourleijn Auteur

    Vertel eens meer, Elsa, zo kunnen we jouw favoriete stamppot niet goed namaken!

      /   Reply  / 
    1. elsa

      kip marineren in rode peper, zeer fijn gesnippert uitje, citroenrasp of van limoen, klein knijpje van het SAP en een scheutje ketjap, niet te veel. kokos lichtbruin bakken in droge koekepan. kip bakken met marinade (jus wordt gebruikt om de aardapplels smeuiig te maken). de gewelde abrikoos in kleine stukjes en even meebakken met de kip. kip en kokok door de grove puree roeren en smullen. gebakken uitjes erbij is lekker maar ook zure groenten.

        /   Reply  / 
    2. elsa

      en afhankelijk van mijn bui verrijkt ik de stap met bijv stukjes knapperiger paprika, tauge, kouseband of wat voor een groente ik in mijn koelkast heb. ook de abrikoos man vervangen worden door bijv appel of ananas. de belangrijkste basis voor deze stamp is de hete kip en de kokos en natuurlijk de aardappelen.

        /   Reply  / 
      1. elsa

        zag dat mijn emailadres fout stond, niet nk maar nl natuurlijk

          /   Reply  / 
  9. Yumee

    Wat een leuke actie! Ben zelf gek op stamppotten en heb zelfs twee favorieten… mag dat ook? ;-)
    1. Spruitjesstamppot, waarmee ik zelfs spruitjes haters overtuigd heb dat spruiten écht lekker kunnen zijn. http://www.smul.nl/e4mLj4y
    En 2. Rucola-wortelstamppot; http://www.smul.nl/F9oyQJg9
    Dat is weer eens wat anders dan doorsnee stamppotten.
    Grt!

      /   Reply  / 
  10. Marten Visser

    Ik lees veel winterse stampjes met de juiste toevoegingen erg lekker. Bijvoorbeeld pinda’s en blokjes komijnenkaas bij boerenkoolstamppot. Maar als we het over mijn favoriet hebben dan zitten we snel bij een zomer stamppot.

    Naast de standaard ingredienten voeg je sla, tomaat, kaas en appel toen en eet je hem lauw als een soort salade. heerlijk fris ook als het wat warmer is…. een echt recept hebben we niet we kijken gewoon wat te koop is met een goede kwaliteit (en prijs)

      /   Reply  / 
  11. Selma Brouwers

    Rode zuurkoolstamp (vandaag voor het eerst gemaakt)
    Eigenlijk gewoon het basisrecept volgen voor zuurkoolstamp. Alleen doe je voor de zuurkool eerst een gesnipperd rood uitje zachtjes bakken in de roomboter, dan voeg je de uitgelekte zuurkool, de fijngesneden cranberries, een flinke scheut port toe. Een half uurtje laten stoven. Op smaak brengen met peper en zout. Aardappels stampen en mengen met de zuurkool. Lekker met sukadelapjes of een runderworstje.

      /   Reply  / 
  12. joke boon

    Mijn favoriete stamppot? dat is tomatenstamppot met een Zuid Frans tintje uit mijn kookboek SMAAKVOL en Gezond eten met al je intuigen. Ik laat je graag meegenieten! Daarom volgt hier het recept:

    **Tomaten stamppot met een Zuid Frans tintje

    Voor mijn boek Het mysterie van de reuk, sprak ik met veel mensen die hun reuk kwijt zijn. Een van hen was Nelleke van der Drift, die op later leeftijd haar reukzin verloor. Wat zij vooral miste, waren de kenmerkende geuren van de Provence waar zij jaren had gewoond. Speciaal voor haar bedacht ik een stamppot vol smaken uit de streek die ze niet meer kan ruiken. Gek genoeg kent men in Zuid Frankrijk helemaal geen stamppot….

    Nodig:
    Voor twee personen als hoofdgerecht

    50 gram zongedroogde tomaten (zonder olie, dus echt droog in een zakje)
    750 gram aardappelen
    olijfolie
    100-150 gram zachte geitenkaas
    zout, peper
    3 bosuitjes
    50 gram pijnboompitten
    1 (kruiden)bouillonblokje

    Giet zoveel kokend water over de gedroogde tomaten, zodat ze net onder staan. Laat ze minstens tien minuten weken. Pureer daarna de tomaten met drie à vier eetlepels van het weekvocht in de blender of keukenmachine.
    Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
    Knip of snij de bosuitjes in ringetjes, ook het groene gedeelte.
    Schil de aardappelen en kook ze met het verkruimelde bouillonblokje in twintig minuten gaar en giet af. Stamp ze met de gepureerde tomaten tot een puree, voeg daarbij net zoveel olijfolie toe tot het een smeuïge puree wordt. Zet de pan terug op het gas en roer de bosui, de verbrokkelde kaas, een snufje zout en gemalen peper door de puree en warm goed door.
    Bestrooi met de geroosterde pijnboompitten.

    SMAAKVOL EN GEZOND ETEN MET AL JE ZINTUIGEN / JOKE BOON -kOSMOS

      /   Reply  / 
  13. Meta van Gijn

    Mijn favoriete stampje is een oosterse.

    Kerrie-paksoistamp met pittige mango

    Nodig:

    1 kg kruimige aardappels
    en struik paksoi
    paar handjes cashewnoten
    kerriepoeder
    beetje melk, klontje boter
    een verse mango

    Kook de aardappels en stamp ze met een beetje mel en boter tot puree. Snijd de gewassen paksoi in reepjes en roerbak het in wat olie en kerriepoeder tot de groente zacht is. Giet het af (meestal is het nogal vochtig) en vermeng met de aardappelpureen.
    Rooster de cashewnoten en roer deze ook door de stamppot. Maak het geheel op smaak met zout en peper.
    Snijd de mango in blokjes en bak de stukjes 3 minuten in een beetje boter. Voeg een eetlepel suiker en wat sambal toe en bak nog een minuutje.
    Garneer de stamppot op de borden met de gebakken mango

    Groetjes! Meta

      /   Reply  / 
  14. Nathalie

    Mijn favoriete stamppot is een variant op hutspot. Met prei ipv ui en met een groentenbouillonblokje voor extra smaak. Het recept staat hier http://foodblogvannathalie.blogspot.com/2009/02/hutspot-met-prei-ipv-ui.html
    Wat bij mij niet echt in de categorie stamppot valt, maar wel heel erg lekker is: zuurkoolschotel uit de oven (met paprika, gehakt, ananas, knoflook en ui). Dat recept vind je hier: http://foodblogvannathalie.blogspot.com/2010/01/zuurkoolschotel-la-nathalie.html

      /   Reply  / 
  15. Sam

    Toch erg simpel:

    Boerenkool met aardappels, beetje goede roomboter en een plensje melk en wat zout. Verhouding kool/aardappels moet 1:2.2 zijn voor de meest smeuïge variant.

      /   Reply  / 
  16. Robin

    Favoriet is hier andijviestamppot met blauwe kaas bommetjes.

    Je maakt gewoon andijviestamppot: aardappels koken, met warme melk een puree van maken. Schepje kippenbouillonpoeder ipv zout erbij. Op smaak maken met 2 eetlepels (of meer) heldere rijstazijn (of nog lekkerder: een lekkere walnotenazijn) en veel versgemalen peper. Dan net voor het opdienen kleine blokjes/stukjes gesneden Roquefort erdoor. Niet roeren, maar duw ze (bijvoorbeeld met de steel van een pollepel) in de stamppot, zodat je kleine smaakbommetjes in de stamppot houdt. Als je roert vermengt de smaak zich en dan blijft er bijna niks van over. Dat zou zonde zijn.

    Lekker met pepersteak of lamsgehaktballen.
    Foto: http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/3785782547/

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>