Rosa’s Italiaanse keuken

De Sciciliaanse keuken is hot. Met maar liefst twee kookboeken die dit voorjaar verschenen kan je de hele zomer door van deze Mediterrane keuken genieten. In Rosa’s Italiaanse keuken gaat het om de jeugdherinneringen van Rosa, die opgroeide op Sicilië. Omdat daar geen droog brood te verdienen was trok haar familie naar het buitenland, en nam haar culinaire tradities en gebruiken mee.

En als er weinig is, dan is er veel ruimte voor creativiteit en pure smaken. En daar wordt volop van genoten. 

Rosa’s traditionele keuken
Net als overal in Italië kennen ze op Sicilië ook antipasti, soep, pasta, vlees-, vis- en groentegerechten en wordt de maaltijd besloten met zoetigheid. En zo is het kookboek ook ingedeeld. Het bijzondere aan Rosa’s Italiaanse keuken is dat alles zelf wordt gemaakt. Natuurlijk pasta en het deeg voor de taarten, maar in dit kookboek staan ook recepten om zelf salami of ricotta te maken.

Bijzonder
Bijzonder aan de Siciliaanse keuken zijn de Arabische invloeden, die in de keuken konden aarden door de jarenlange overheersing van de Arabieren. Daarnaast groeien wilde venkel en kardoen overal op het eiland, zijn ze dol op pistachenootjes en is jagen de nationale sport en niet alleen voor de mafiosi. Letterlijk alles wordt gebruikt en opgegeten. Van dat laatste merk je overigens niet veel, behalve dan dat er een recept voor pens en één voor slakken in staat.

Ik vind het een leuke kennismaken met de Siciliaanse keuken, met heerlijke recepten. Zoals deze Ragù met varkensvlees en venkel (mijn favoriete combinatie). Maar het boek is net teveel een verzameling recepten met wat verhalen en familiefoto’s van de auteur Rosa Mitchell. Ik mis de achtergrondinformatie over wat deze keuken nu zo bijzonder maakt.

Uit het boek: Rosa’s Italiaanse keuken – Rosa Mitchell – Van Dishoeck – isbn: 9789047511823 – te koop bij Bruna
—-

Lees ook:Recept Ragu met varkensvlees en venkel
Lees ook:Film voor foodies: Silent City
Lees ook:Recept Pasta met Siciliaanse pesto
Lees ook:Het grote Italiaanse kookboek
Lees ook:Kookschool: De Italiaanse keuken

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Rosa’s Italiaanse keuken

  1. Pingback: Recept Pasta met Siciliaanse pesto | Koken

  2. Pingback: Sicilicious | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>