Film voor foodies: Silent City

Op uitnodiging was ik laatst aanwezig bij de première van de film ‘Silent City’. Een film die me erg aansprak, omdat het gaat over een Nederlands meisje met een passie voor koken die de kunst van het Japanse koken mag leren van een wereldberoemde meesterchef in Tokyo.

Ik zat op het puntje van mijn stoel en moet eerlijk bekennen dat ik volledig blanco de zaal binnenstapte. Stiekem verwachtte ik te worden getrakteerd op allerlei smakelijke beelden en een culinair lesje Japans koken. Maar niets van dit alles. Ik werd meegenomen in de worsteling van een Nederlandse meisje met de afstandelijke en hiërarchische kant van de Japanse cultuur. Het werd ernstig duidelijk hoe die hiërarchie ook in de Japanse keuken aanwezig is waar zij terecht komt. 

Het Nederlandse meisje, Rosa, begint onderaan de ladder en mag net als de andere leerlingen sardines fileren. Dag in, dag uit. Deze monotone bezigheid gebeurt in een afgesloten ruimte en in volledige stilte. Niemand wisselt een woord en dat is niet alleen vanwege de taalbarrière. Op onverwachte momenten stapt de zwijgzame Master Kon binnen om met een strenge en veelzeggende blik te laten weten welke leerlingen bevorderd kunnen worden om de middelgrote en uiteindelijk ook de grote vissen te mogen fileren. Het verlangen om eens een kijkje in de echte keuken te kunnen nemen vanwaar de heerlijkste geuren komen, is pijnlijk voelbaar.

Schokkend is het om te zien dat er ook buiten de restaurantkeuken niemand is die het meisje opvangt of haar wegwijs wil maken in Tokyo. Als blijkt dat Rosa met haar werkzaamheden in de keuken niets verdient, kan haar Japanse kamergenote die als een van de weinigen wel Engels spreekt, na hevig aandringen nog wel een baantje als animatiedame voor haar regelen in de avonduren. Om zich vervolgens weer volledig van haar af te keren! Absoluut bewonderenswaardig is het dat Rosa ondanks alle tegenslagen, geldproblemen en beklemmende eenzaamheid, strijdbaar blijft om haar geluk na te streven.  Ze zal hoe dan ook de geheimen proberen te ontdekken van de Japanse meesterkok. Een heel mooi moment in de film breekt aan wanneer Rosa eindelijk de visfileerruimte mag verlaten om de volgende stap in haar carrière te maken: het leren begrijpen van de vissen!

Ik vond het een meesterlijke en ontroerende film! Een film die eens een hele andere kant van de Japanse keuken belicht. De vele details in de film en de prachtige filmbeelden maken het tot een levensechte ervaring.

Na afloop van de filmpremiere was ik uitgenodigd om nog even na te borrelen in de Winkel van Sinkel in Utrecht. De cast en alle makers waren aanwezig, dat wist ik. En toch verstijfde ik even, toen Master Kon plotseling naast me bij de bar stond. Zo indrukwekkend was zijn optreden in de film voor me geweest.

De film is nu te zien in de Nederlandse filmtheaters. Een voorproefje is hier te bekijken op trailer Silent City. De film is gebaseerd op het boek ‘Stille Stad’ van schrijfster en filmmaker Threes Anna en geproduceerd door Hanneke Niens en Hans de Wolf (Key Film).

 

 

 

Lees ook:Rosa’s Italiaanse keuken
Lees ook:De Japanse keuken
Lees ook:Doe mee in een film over Johannes van Dam
Lees ook:Gordon Ramsay opent restaurant in Zuid-Afrika
Lees ook:Muis gevonden in chips

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>