Kookschool: De Italiaanse keuken

Een kookboek met foto’s, dat hebben we vaker gezien. Maar een boek waarin de foto’s puur functioneel zijn en niet slechts ter illustratie, dat komt bijna zelden voor. In de serie **Kookschool is nu deel 4 uitgebracht en die staat in het teken van de Italiaanse keuken. In elk deel is het concept hetzelfde: van een groot aantal recepten wordt met behulp van foto’s de bereidingswijze uitgelegd. Je ziet het ook terug op de kaft van het boek hiernaast.
Het is voor het eerst dat ik één van de delen in handen heb, en ik twijfelde eerst even, maar ik vind het wel wat hebben.

Beginnende koks
Het boek, eigenlijk de hele serie ***Kookschool, is vooral bedoeld voor beginnende koks. In dit geval worden een groot aantal bekende, en soms ook iets minder bekende, Italiaanse recepten op heel eenvoudige wijze uitgelegd. De eerste foto laat altijd alle ingrediënten tezamen zien, waarna iedere stap in een foto wordt uitgebeeld.
Moet je één of meerdere ingrediënten snijden of fijn hakken, dan zie je daarvan dat eindresultaat een foto. Maar ook het mengen en garen van ingrediënten en het achtereenvolgens toevoegen van nieuwe smaakmakers, alles wordt op zeer eenvoudige wijze uitgewerkt.

De uitleg
Voor alle recepten geldt, dat ca 1/5 van de pagina uit tekst bestaat en de rest van de pagina wordt in beslag genomen door 1 of meer foto’s. De tekst is daarbij kort en bondig, maar ook zeer duidelijk. Zo duidelijk dat je soms de foto’s niet meer nodig hebt (zoals dit recept voor een Siciliaanse pastasalade wel bewijst). Al zullen beginnende koks er toch vaak even een blik op willen werken en hun eigen kooksel vergelijken met het plaatje van het bedoelde tussen- of eindresultaat. Meer ervaren koks hebben aan de tekst heus wel genoeg, maar voor hen is het boek in principe ook niet echt bedoeld.

80 recepten
Het boek Kookschool: De Italiaanse keuken beloofd maar liefst 80 recepten die stap voor stap worden uitgelegd. Deze variëren van antipasti als smeerseltjes (verschillende pesto’s), bruschetta’s en soepstengels en pizza’s in al haar varianten. Daarna is het de beurt aan de groenten, van de grill, in salades of op tal van andere manieren verwerkt. Natuurlijk leer je ook pasta maken en combineren met de lekkerste sauzen (zoals de ragù op basis van eend of lasagne met doperwten en groene asperges). Vis en Vlees krijgen elk ook hun eigen hoofdstuk, waarna het boek eindigt met dolci, lekkere Italiaanse nagerechten.

Bijzondere recepten
Hoewel het boek zich richt op beginners, gaven voor mij persoonlijk een paar heel bijzondere recepten de doorslag. Zoals de parelhoen in peveradasaus, maar ook de carpaccio van inktvis ziet er zeer bijzonder uit. De gekookte inktvis wordt in een lege plastic fles gestopt en in de koelkast gelegd. Op deze manier krijgt het de vorm van een dikke worst, die je daarna in plakjes kunt snijden voor een carpaccio. Met de traditonele carpaccio van rundvlees gebeurt dat overigens niet, die snijd je zoals het hoort van de platte bil of de haas van het rund.

Nadelen
Toch ben ik niet voor de volle 100% overtuigd. De index achterin is niet heel nuttig bij het terugvinden van alle recepten. En ook het ontbreken van paginanummers kan mij niet zo bekoren. Alle recepten zijn genummerd en daar zul je het maar mee moeten doen.

 

 

Kookschool: de Italiaanse keuken – Laura Zavan – Inmerc – isbn9789066116382

Koop dit boek bij BOL.com

Lees ook:Wat te koken en hoe ‘t te koken?
Lees ook:Kookschool Stomen
Lees ook:Recept Siciliaanse pastasalade
Lees ook:De Zilveren Lepel Kookschool pasta, pizza en dolci
Lees ook:Ontmoet de koks van 24Kitchen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kookschool: De Italiaanse keuken

  1. Ingrid

    Dit lijkt me een leuk boek voor mijn vader. Hij is gek op Italiaans, maar kan niet koken.

      /   Reply  / 
  2. Jonathan

    Ik heb dit boek een maand geleden gekocht en ben er heel blij mee. Meer dan de helft van de recepten zijn vegetarisch. Dit boek is ideaal voor een gemengd huishouden van wel en niet-vegetariers.

    Goed boek dus !

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Kookschool Stomen | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>