Recept Saffraanperencarpaccio met witte chocolademousse

Een paar dagen geleden kreeg ik goed nieuws. Het kookboek Argentinisima, waar ik ook aan meewerkte, wordt de Nederlandse inzending voor de Gourmand World Cookbook Awards in maar liefst twee categorieën: beste buitenlandse keuken en beste kookboek over de Latijnse keuken. Dat was leuk nieuws!

In het bericht van de uitgeverij stond ook dat het kookboek Carpaccio een Nederlandse prijswinnaar is, in de categorie Best vertaalde kookboek. Carpaccio lag al even op mijn stapel met te bespreken kookboeken, en zo vond ik een mooie gelegenheid om het eens uitgebreid door te bladeren.

En ik bleef steken bij deze Saffraanperencarpaccio met witte chocolademousse… Wat lijkt me dat lekker en een leuk gerecht voor de kerstdis!

SAFFRAANPERENCARPACCIO MET WITTE CHOCOLADEMOUSSE
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 6 rijpe peren
* poedersuiker
* 5 dl witte wijn
* 100 gr suiker
* 1 plukje saffraan
* 1 vanillestokje
* witte balsamicoazijn
Voor de witte chocolademousse:
* 3 blaadjes gelatine
* 20 gr suiker
* 2 eidooiers
* 2 eieren
* 250 gr witte chocolade
* 0,4 dl witte rum
* 5 dl slagroom

Bereidingswijze:
Maak chips van peren.
Was 2 peren en snijd ze in heel dunne plakjes (kaasschaaf of dunschiller). Leg ze op bakmatjes of bakpapier en bestrooi ze met poedersuiker. Laat ze in een oven van 70 graden drogen tot perenchips.
Maak de mousse. Week hiervoor de gelatine in ruim koud water. Roer de suiker, eidooiers en de hele eieren in een kom en zet deze boven een pannetje kokend water. Zorg dat het water de kom niet raakt. Klop nu het mengsel schuimig. Zet de kom in een bak met ijskoud water (gebruik hiervoor ijsklontjes, in je gootsteen kan ook) en laat het mengsel al roerend afkoelen.
Smelt de chocolade ook au-bain marie, dus in een kom boven een pan met kokend water. Laat de chocolade niet te warm worden.
Verwarm de rum een beetje en los er de geweekte en uitgeknepen gelatine in op. Laat niet koken!
Roer de gesmolten witte chocolade door het afgekoelde eimengsel en voeg de rum toe.
Klop de slagroom stijf en spatel deze door het chocolademengsel. Schep de mousse in een schaal en laat deze in 2 à 3 uur opstijven in de koelkast.
Ga intussen verder met de 4 andere peren. Schil de peren en verwijder het klokhuis van onderaf.
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de zwarte zaadjes eruit. Doe deze met het stokje bij de wijn en voeg 5 dl water, de suiker en saffraan toe en breng aan de kook. Laat hierin de peren 20 tot 30 minuten (afhankelijk van de grootte en rijpheid) garen. Haal de peren eruit en laat ze afkoelen in de koelkast.
Kook het vocht in tot de helft en breng op smaak met de witte balsamicoazijn.
Serveren: Haal de peren uit de koelkast en snijd ze in dunne plakjes en verdeel deze over de borden. Bestrijk ze met het ingekookte vocht. Schep op alle borden 2 bolletjes witte chocolademousse en garneer met de perenchips.

Uit het boek: Carpaccio – Gerd Käfer – Karakter – isbn: 9789061128199
Koop dit boek in de koken.blog-shop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Recept Hemelse Modder
Lees ook:Recept Chocolademousse
Lees ook:Recept voor een ter ziele gegaan culiblad
Lees ook:Recept – Witte chocoladespread
Lees ook:Recept voor Gebakken peren

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept Saffraanperencarpaccio met witte chocolademousse

  1. Pingback: Kookboek Carpaccio | Koken

  2. Herna

    Wat leuk! Gefeliciteerd, wanneer is de uitslag?

      /   Reply  / 
  3. Edith Dourleijn Auteur

    Dank je Herna. De verkiezing is begin maart in Parijs. Dat duurt nog wel een paar nachtjes, dus!

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Inspiratie voor het kerstmenu | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>