Recept – Witte chocoladespread

Mijn favoriete broodbeleg als kind was chocoladepasta. En ook nu nog heb ik altijd wel een potje in de kast staan. Een paar jaar geleden at ik eens een heel lekkere witte chocoladepasta, die ik daarna nooit meer terugvond. Aangenaam verrast was ik dan ook toen ik een recept om zelf witte chocoladepasta te maken tegenkwam in het kookboek Heerlijke spreads. Ik heb ‘m direct uitgeprobeerd en hij kwam al dicht in de buurt. Reden genoeg om het recept met jullie te delen, want het is o zo makkelijk.

En gelijk maar te vertellen dat er meer zoete spreads in dit kookboek staan. Pure chocoladepasta, natuurlijk, maar ook dulce de leche, spreads met noten (en pindakaas), vruchten en een flink aantal hartige spreads. Dus vanaf nu kan je nooit meer zeggen dat je niet weet wat je op je boterham wilt smeren. 
 

WITTE CHOCOLADEPASTA
Voor ongeveer 400 gram

Ingrediënten:
* 250 gr witte chocolade
* 150 ml slagroom
* snufje zout

Bereidingswijze:
Breek of hak de chocolade in stukjes en laat ze au bain-marie smelten. Dat doe je door je pan boven een pan met kokend water te zetten. Roer regelmatig.
Meng de slagroom en het zout erdoor en roer het mengsel volledig glad.
Laat het afkoelen en dan in de koelkast opstijven.
Je kunt deze spread 2 weken in de koelkast bewaren.

TiP: Hoe beter de kwaliteit van de chocolade en de room, hoe lekkerder de spread zal zijn!

.

Uit het boek: Heerlijke spreads van Rachel Khoo (uitgeverij Good Cook Publishing, isbn: 9789461430106)

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of gebruik het zoekvenstertje rechtsboven op deze site.
Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

 

Lees ook:Recept Saffraanperencarpaccio met witte chocolademousse
Lees ook:Maak je eigen crème fraîche
Lees ook:Receptje….niet voor moeders!
Lees ook:Tartelettes met mangocurd en frambozen
Lees ook:Recept Gehaktballetjes met wodka-dille-roomsaus

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Recept – Witte chocoladespread

  1. Sarah

    Hoi,

    Ik heb dit boekje ook gekocht dit weekend. Echt leuke receptjes. Ik heb al de kippelevertjes geprobeerd (lijkt een beetje op foie gras) en nu net de witte chocoladepasta…

    Nu ben ik wel aan het twijfelen of de room opgeklopt moet worden (en dus echt slagroom) moet zijn, of je er gewoon de vloeibare room bij kan gieten… Hoe heb jij het gedaan?

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Hoi Sarah. Ja, heel leuk boekje is het. Die met kippenlevertjes leek me ook bijzonder om eens te proberen. Heb jij die gewoon bij de slager gehaald?
    En over de witte chocoladespread; die heb ik met ongeklopte room verwerkt. Omdat je hem mee moest warmen, leek het me niet handig om ‘m eerst op te kloppen. Dan smelt alle lucht er zo weer uit, vandaar.
    Als je de chocolade van het vuur haalt en dan de room erdoor doet, zou het wel kunnen met geklopte room. Hmmm, dat is wel een testje waard..
    Succes in elk geval ermee!

      /   Reply  / 
    1. Sarah

      Hoi, Ja idd, de opgeklopte room zal wel terug vloeibaar worden door het bij de warme chocolade te gieten. Maar misschien als je wat langer wacht?… In elk geval heb ik deze morgen mijn eerste boterham met witte chocopasta gegeten en ik vind het wel geslaagd :) .
      De kippelevertjes had ik van hier thuis. We hadden net enkele kippen geslacht… Dus was de perfecte timing :) . Maar ik denk dat je die ook gewoon bij de slager kunt krijgen. Het is lekker voor op toastjes!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>