Recept voor een ter ziele gegaan culiblad

De huidige crisis treft nu ook een culinair tijdschrijft: het Amerikaanse toonaangevende Gourmet is opgedoekt.  De hoofdredactrice Ruth Reichl twitterde hierover vanochtend: “Dishes done. All gone. Great gathering at the house tonight. I so love the people I’ve worked with at Gourmet. Hard to believe it’s over.”. Ruth Reichl is sinds 1999 de hoofdredacteur van Gourmet, na eerst jarenlang restaurantkritieken voor de NY Times te hebben geschreven.

De website van Gourmet is nog gewoon in de lucht, en als eerbetoon plukte ik daar dit recept voor deze troostende chocolademousse vandaan.  

CHOCOLADEMOUSSE

* 225 gram donkere chocolade (60% cacao)
* 80 stick boter
* 3 grote eieren
* 1 tl cognac, of vergelijkbaar
* 1 kopje room
* zout

Hak de chocolade in kleine stukjes, snijd de boter in stukken en smelt de chocolade en boter au-bain Marie. Hiervoor zet je een (metalen) schaal boven op een pan met kokend water, maar zo dat de schaal het water niet raakt. Op deze manier kan je de chocolade langzaam laten smelten en kan deze niet verbranden. Roer regelmatig en haal de schaal van het vuur zodra de chocolade en boter gesmolten zijn.
Splits de eieren en klop de eigelen tot deze dik, maar nog wel vloeibaar mengsel vormen. Als je er een streep door trekt, mag deze pas na een paar seconden wegtrekken.
Spatel voorzichtig het eigeel en de cognac door de gesmolten chocolade en laat iets afkoelen.
Klop de room stijf (maak eerst even je mixer schoon) tot deze in pieken kan blijven staan.
Maak nu weer je mixer heel goed schoon en klop dan de eiwitten stijf, tot zachte pieken dit keer.
Spatel de geslagen room en eiwitten door de chocolademix, voorzichtig maar wel volledig! Doe het mengsel over in kleine schaaltjes en laat nog een paar uur opstijven in de koelkast.

Troost!

Bron: Gourmet

Lees ook:Recept: chocomousse
Lees ook:Recept Chocolademousse
Lees ook:Recept Saffraanperencarpaccio met witte chocolademousse
Lees ook:Recept Zachte noten-chocoladecake
Lees ook:Recept Tiramisu

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept voor een ter ziele gegaan culiblad

  1. Pingback: Gourmet weer alive op Ipad | Koken

  2. Pingback: Nu ook Nederlandse culibladen op iPad | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>