Marineren van vlees helpt tegen kanker

Het is een opmerkelijk bericht dat ik op nu.nl vond. Als je je vlees marineert voordat je het op de barbecue gooit, verklein je de kans op kanker. Maar dan moet je in je marinade wel kruiden gebruiken die anti-oxidanten bevatten. Daarmee kan je "de hoeveelheid kankerwekkende stoffen die gevormd worden tot wel 88%" verminderen, aldus het bericht.

En dat in vergelijking met vlees dat niet gemarineerd of vlees dat alleen in olie en azijn was gelegd.
Opvallend was de conclusie van de onderzoekers dat kant-en-klare marinades het beste deden. Dan vraag ik me direct af of het niet de kruiden maar eerder andere toevoegingen aan de marinade zijn (zoals middelen om de marinade langer houdbaar te houden bijvoorbeeld), die voor dit effect verantwoordelijk zijn.

Het bericht legt verder uit dat als je vlees verhit er bepaalde stoffen kunnen ontstaan die mogelijk kankerverwekkend zijn. Een "goede marinade" zou dit blijkbaar kunnen voorkomen. Daarbij staat dat deze stoffen vooral kunnen ontstaan als het vlees aangebrand raakt. En ik denk dat je daarmee de belangrijkste boodschap voor het grillen van vlees (maar ook vis en groenten) op de barbecue vertelt: zorg dat dit niet aangebrand raakt!

bron: nu.nl

Lees ook:Recept Aubergine op de barbecue (maar grill mag ook!)
Lees ook:Spareribs met cola van de barbecue
Lees ook:Vegetarisch barbecueën
Lees ook:Veel politie bij barbecue Tweede Kamer
Lees ook:Aangebrand

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>