Rubriek: Lijstjes en wedstrijden

Ook de culinaire wereld is zeer competatief ingesteld. Hier vind je het overzicht van de laatste uitslagen van allerhande wedstrijden.

Raapsteeltje en Kliekjeskookboek kookboeken van het jaar

Afgelopen zaterdag vond de tweede verkiezing van het Kookboek van het jaar 2008 plaats. Het boek Raapsteeltje van Simone de Kroon en Sandor Schiferli won de juryprijs voor beste Nederlandstalige Kookboek. De gouden garde, de publieksprijs, werd gewonnen door Het Kliekjeskookboek van Puck Kerkhoven. In de categorie vertaald won het boek De Creoolse keuken.  

Lees verder...

En dat is 11 voor Gordon Ramsay!

Dat Gordon Ramsay een heuse Michelinsterrenverzameling heeft opgebouwd, dat wist je waarschijnlijk wel. Maar hij gaat maar door en kan niet stoppen. Dus gelukkig voor hem heeft afgelopen week zijn nog jonge restaurant The London West Hollywood in Los Angeles in de Verenigde Staten de eerste ster gekregen.

Lees verder...

Culinair goud voor Nederland

Tijdens de Culinairy Olympics in Erfurt, Duitsland heeft het Nederlandse team goud gehaald op het onderdeel Koude Keuken. Deze mooie prestatie behaalde het team tijdens de belangrijkste internationale kookwedstrijd voor landenteams. Onder leiding van Chef d’Equipe Bert van Manen en Chef de Mission Wynand Vogel won het Koksgildeteam met een koud buffet.

Lees verder...

Stem op het Kookboek van het Jaar

Vorig jaar werd voor het eerst het Kookboek van Jaar verkozen. En ook dit jaar zal deze verkiezing worden gehouden. Naast de twee jury-categorieen Nederlands en Vertaald is er nu ook een publieksprijs ingesteld. En daarmee kan jij bepalen welk kookboek dat kan winnen. Daarvoor kan je kiezen uit de genomineerden voor de categorieen Nederlands

Lees verder...

Vanmiddag workshop Chinees koken op koken.blog

Tijdens de Olympische Spelen organiseerde koken.blog samen met Uitgeverij De Geus een prijsvraag rondom het boek Oranje Soep van Witte Wolk van Pay-Uun Hiu. Deze redactrice van de Volkskrant had een autobiografie geschreven van haar – vooral culinaire – zoektocht naar haar Chinese roots. De winnares van de prijsvraag was Marianne en zij krijgt vanmiddag

Lees verder...

Spaanse kok geeft Michelinster terug

Het is niet de eerste keer, maar opmerkelijk blijft het altijd, als een kok zijn Michelinster inlevert. Want bij veel koks staat hij hoog op het verlanglijstje, is het de meest gewaardeerde ranking en er wordt jaren hard voor gewerkt. Maar het geeft ook enorme druk. Natuurlijk moet je als kok iedere dag heel goed

Lees verder...

En de winnaar is ….

De prijsvraag Chinees koken bracht bij de lezers van koken.blog veel verschillende herinneringen boven aan Chinees eten. Dat waren kennismakingen met voor ons vreemde, maar typisch Chinese gerechten, zoals kwal of stinkende tofu. Anderen verleidden hun grote liefde bij de Chinees en sommigen keerden zelfs helemaal terug naar hun kindertijd. Zo ook Marianne, die met

Lees verder...

De laatste dag

Vandaag is de laatste dag om je leukste, spannendste, gekste, mafste, vervelendste of ontroerendste ervaring met Chinees eten te vertellen. Een heuse kookworkshop Chinees Koken kan je daarmee winnen. De workshop zal voor jou en één andere persoon worden gegeven door Pay-Uun Hiu.    

Lees verder...

Nog twee dagen

Zondag 31 augustus sluit de inschrijvingsdatum voor de prijsvraag prijsvraag Chinees Koken. Vertel hieronder of in een email aan [email protected] jouw leukste, ontroerendste of grappigste ervaring met Chinees eten en maak kans op een workshop Chinees Koken met Pay-Uun Hiu.

Lees verder...

Eten bij de “vieze” chinees

Eén van de inzenders van de prijsvraag Chinees Koken vroeg het per email aan me: Edith, je wilt het van ons weten, maar ik ben ook nieuwsgierig, vertel eens over een eigen ervaring met Chinees eten. Bij deze. Het speelde zich een aantal jaar geleden af dat twee van mijn toenmalige collega’s geregeld samen uit eten

Lees verder...

Prijsvraag: Win een workshop Chinees koken met Pay-Uun Hiu

Als je er de culinaire geschiedenisboeken er op na slaat, dan zijn wij Nederlanders pas echt uit eten gegaan toen de Chinezen zich in ons land vestigden en tot in de kleinste dorpen een Chinees restaurant opzetten. Het kan dan ook niet anders dan dat ook jij mooie, leuke, grappige, ontroerende of bijzondere herinneringen hebt

Lees verder...

Heetste curry ter wereld

Eén van de heetste pepers ter wereld is de Nagapeper. De Scovilleschaal is een schaal waarop aangegeven hoe heet de peper is. Een normaal pittig gerecht scoort hierop 500 tot 1000 punten. De Nagapeper scoort hierop 885.000 punten. Extreem!En nu is er Engelse kok die in het Guinness Book of World Records wil komen met het heetste

Lees verder...

Nederlander wordt wereldkampioen koken

De Nederlandse keuken stond lange tijd niet in hoog aanzien, maar gelukkig is daar de laatste jaren flinke verandering in gekomen. We hebben zelfs meer Michelinsterrren dan het bourgondische België. En nu ook een heuse Wereldkampioen Koken. In Dubai won Toine Smulders de kookwedstrijd van het World Association of Chefs Societes.  

Lees verder...

Blog over Bocuse d’Or kookwedstrijd

De meest prestigieuze kookwedstrijd van de wereld is de Bocuse d'Or. Deze wordt in 2009 in Lyon, Frankrijk, gehouden. Of er een Nederlands team mee zal doen, dat hangt af van de prestaties van Wim Klerks en Ronald Bellart tijdens het EK in Stavanger, Noorwegen, op 1 en 2 juli.

Lees verder...