Recept: blueberry pancakes #Foodblogswap

pancakes_horizontaal

Blueberry pancakes. Hmm… Ze stonden al een tijd op mijn to-make-list. Eigenlijk al sinds ik als tiener Pulp Fiction zag waarin Fabienne (het vriendinnetje van Butch) verheerlijkt over dit ontbijtje spreekt. Maar vreemd genoeg was het er nooit van gekomen. Soms heb je dat. Je herkent het vast? Maar deze maand mocht ik voor de #Foodblogswap koken van de website van de kokende zusjes Floortje en Marjolijn zusjeskokenover.nl. En daar kwamen ze weer voorbij. Dus de keuze was deze keer snel gemaakt. Blueberry pancakes it is!

The secret
Soms worden de Amerikaanse pancakes vergeleken met onze pannenkoeken. Maar dat slaat nergens op. Pancakes zijn namelijk niet plat, maar heerlijk dik en luchtig, goudbruin van buiten, overgoten met echte ahornsiroop en stukken lekkerder. Maar hoe krijgen ze dat dan voor elkaar, dat luchtige, dikke beslag? Er moet een geheim zijn. En dat is karnemelk. Karnemelk in combinatie met bakpoeder. Het beslag wordt daardoor luchtiger en de pancakes lekker dik, ongeveer de dikte van een half beschuit. Dit komt door het bakpoeder, dat – in combinatie met de zure karnemelk -  zorgt voor een mooie rijzing van het beslag. Nee, die karnemelk laat de pancakes niet zuur smaken en heeft zeker niet als doel om de pancakes “mager” te maken. Dat zou ook onzin zijn, omdat de Amerikanen een ruime hoeveelheid gesmolten boter door het beslag roeren.

Fris en verfijnd
Dus op de vroege zondagochtend dook ik met zoon B de keuken in. Hij mocht wassen, hij mocht kloppen, hij mocht roeren, hij genoot. Zeker van het eindresultaat. Want wat waren ze lekker! Zoveel frisser dan de Franse flensjes, zoveel verfijnder dan de Hollandse pannenkoek. We hielden het bij de klassieke versie met blauwe bessen, maar kan me voorstellen dat ook zomerfruit zoals bramen, frambozen en aardbeien heerlijk zijn als garnering. En een flinke scheut maple sirup mag natuurlijk niet ontbreken.

Het recept van de zusjes paste ik iets aan, want ik wilde de karnemelk-tip graag uitproberen. Jij ook? Ik zeg doen!

 

RECEPT: BLUEBERRY PANCAKES

Nodig voor 9 pancakes (ontbijt voor 3 personen):

- 225 g bloem
- mespunt zout
- flinke theelepel bakpoeder
- 1 eetlepel witte basterdsuiker
- 3 eieren
- 2,2 dl karnemelk
- 30 g gesmolten boter
- boter voor bakken
- 300 g blauwe bessen

 

Schenk de karnemelk in een kom. Meng het bloem, bakpoeder, zout en suiker met de karnemelk.

Roer de eieren door het beslag. Roer daarna de gesmolten boter erdoor. Goed doorkloppen zodat de bakpoeder helemaal opgelost is. Dat kan met een garde, maar ook met de mixer.

Verhit olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak van het beslag kleine pancakes. Bestrooi met de overgebleven blauwe bessen en een lekkere scheut maple sirup.

 

 

Lees ook:Recept American Pancakes
Lees ook:Recept: Aspergemuffins
Lees ook:Recept Banana-Montanacake
Lees ook:Recept Tompouche met blauwe bessen
Lees ook:Recept Gestoomde aardbeienpudding

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept: blueberry pancakes #Foodblogswap

  1. Floor

    Wat leuk dat je dit recept heb uitgekozen Jill! Een perfecte manier om de zondag te starten :D

      /   Reply  / 
    1. Jill Lauret Auteur

      Dat was het zeker! Een heerlijk begin. Deze komen absoluut vaker op het ontbijtmenu.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>