Recept Met hete bliksem gevulde appeltjes

Hete bliksem, de naam van dit winterse gerecht zou verzonnen zijn doordat de appeltjes in het gerecht erg lang heet blijven, zodat je moet oppassen dat je je mond niet brandt. Het is één van die gerechten die de winter zo aangenaam maken, vind je ook niet? Werner Drent, meervoudig wereldkamppioen stamppot koken, lust wel pap van stamppot en maakte er met fotografe Kim Been een heerlijk kookboek over.

In dit kookboek, dat Stamppot: het hele jaar door heet, laat hij zien hoe je het hele jaar door, met de seizoensgroenten van dat moment, stamppot kunt eten (lees mijn recensie maar). Of hoe je die gewone, soms ietwats saaie kost, toch leuk op tafel kunt zetten. Zoals bijvoorbeeld in dit recept, waar hij de hete bliksem in een appel serveert. Leuk!

En let op, vanavond start een prijsvraag waarbij ik dit kookboek weg mag geven. 

MET HETE BLIKSEM GEVULDE APPELTJES
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 500 gr kruimige aardappelen
* 250 gr zoete appels
* 250 gr zure appels
* 4 grote appels om te vullen
* 1 kleine prei
* 75 gr gezouten roomboter
* 3 el basterdsuiker
* snufje zout
* 8 plakken katenspek

Bereidingswijze:
Schil en was de aardappelen en snijd ze in vieren. Kook ze in 15 tot 20 minuten beetgaar in gezouten water.
Schil intussen de zoete en zure appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in kleine stukjes. Leg de appelstukjes op de aardappelen, draai het vuur lager en laat ongeveer 10 minuten samen zachtjes koken.
Snijd van de vier grote appels een kapje af en hol ze voorzichtig uit.
Verwarm de oven voor op 120 graden en zet de 4 grote appels in de oven om ze te verwarmen.
Snijd de prei in heel dunne ringen en was deze.
Bak de katenspek krokant in een droge koekenpan.
Giet de aardappelen met de appels af en voeg de basterdsuiker en zout toe. Stamp dit met de boter tot een fijne stamppot en meng de ringetjes prei erdoor. Vul de uitgeholde en warme (!) appels met de hete bliksem.
Serveer met de uitgebakken katenspek en de kapjes van de appels er bovenop.

Uit het boek: Stamppot – Werner Drent & Kim Been – KunstMag – isbn: 9789075979404
Koop dit boek in de koken.blog-shop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Win het kookboek Stamppot
Lees ook:Kookboek Stamppot het hele jaar door
Lees ook:Recept Perfect gebakken aardappels uit de oven
Lees ook:Recept Stamppot met savooie kool van Sergio
Lees ook:Recept Stamppot met roodlof, amandel en brie

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Met hete bliksem gevulde appeltjes

  1. Pingback: Kookboek Stamppot het hele jaar door | Koken

  2. Pingback: Win het kookboek Stamppot | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>