Recept Stamppot met savooie kool van Sergio

Thuis koken wat een chefkok ook thuis eet? Dat kan nu. Sergio Herman, chef en eigenaar van Oud Sluis (drie Michelinsterren) laat in zijn nieuwste kookboek, Sergio Thuis (later meer),  zien wat hij thuis eet. En daar zitten heus wel veel maakbare gerechten voor de thuiskok bij. Enige handigheid in de keuken en toegang tot dezelfde topproducten als waar Sergio Herman mee kookt is af en toe wel handig. Maar de recepten hebben een code gekregen van makkelijk tot moeilijk.

En ook Sergio Herman eet stamppot, en het is het enige recept in het kookboek waar geen foto van een mooi opgemaakt bord naast staat. Stamppot serveer je gewoon in de pan, dat is wel duidelijk!

STAMPPOT VAN SAVOOIEKOOL MET ROOKWORST
Voor 4 personen

Ingrediënten:
Voor de savooiestamp met rookworst:
* 8 grote bloemige aardappelen
* 100 gr geklaarde boter
* 0,5 dl room
* 1 savooiekool (ook wel groene kool!)
* 1 grote ui
* 2 (goede!) rookworsten
Voor de jus:
* 2 pakjes gerookt spek
* 2 dl vleesjus
* 1 dl kippenbouillon
* 1 el grove graanmosterd
* klontje boter
Voor de extra’s:
* 1 komkommer
* 3 el azijn
* 1 el natuurazijn
* 2 el druivenpitolie
* 6 augurken

Bereidingswijze:
Maak de stamppot:

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze gaar. Prak ze dan met de boter en room grof.
Snijd de kool en uien in stukken, bak ze in wat boter zachtjes aan en laat met deksel op de pan gaar stoven. Voeg evt wat vocht toe.
Meng de gestoofde kool door de aardappelen.

Terwijl de aardappelen en kool gaar worden maak je de jus. Doe alle ingrediënten, maar niet de boter, in een pannetje, en laat trekken. Als de jus genoeg smaak heeft, haal je de spek eruit. Klop de boter erdoor.
Snij de komkommer in dunne plakjes en marineer ze in de azijen en druivenpitolie.
Verwarm de worst 5 minuten in water net onder het kookpunt.
Snij de augurken in de lengte in staafjes.

Serveer de stamppot op borden, garneer met de gemarineerde komkommer, augurken, plakjes worst en de jus.

Uit het boek:
Serio triologie – Sergio Herman – Minestrone – isbn: 9789490028312
- Sergio thuisSergio op reis - Sergio feest -

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Sergio trilogie
Lees ook:Recept Winterse pasta met groene kool
Lees ook:Recept Stamppot zuurkool
Lees ook:Recept Komkommersoep met rauwe ham
Lees ook:Recept Met hete bliksem gevulde appeltjes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>