Recept Taartjes met geroosterde cranberry

Zo langzamerhand wordt het weer tijd voor cranberries. Je kent deze vast uit de supermarkt als ze met kerst in zakjes in het groentenschap liggen. Probeer ze eens! Of pluk ze eens zelf op Terschelling. Want dat kan, sinds daar een paar eeuwen terug een Amerikaans schip voor de kust verging. De cranberries, of veenbessen zoals wij ze noemen, spoelden aan en groeien nu niet meer alleen in Noord-Amerika, maar ook op dit Waddeneiland. 

En het mooie is, cranberries zijn ook nog goed voor je! Ze zitten vol vitamines en zouden zelfs blaasontsteking kunnen voorkomen. Die wijsheid heb ik uit een heel bijzonder kookboek, Een jaar met James Wong, maar daarover later meer.

PASTEITJES MET GEROOSTERDE CRANBERRY
Voor 15 stuks

Ingrediënten:
* 1 kg verse cranberries, of uit de diepvries
* 1 goudrenet
* 1 el koekkruiden
* 100 gr boter, plus extra om in te vetten
* 1 dl ahornsiroop
* 300 gr zachte bruine suiker
* 2 el bruine rum of cointreau
* 100 gr geraspte sinaasappelschil
* bladerdeeg, 15 plakjes (of kruimeldeeg)
* poedersuiker om te bestrooien

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de appel in kleine stukjes en meng ze met de cranberry’s, koekkruiden en verdeel ze over twee bakplaten. Snijd de boter in blokjes en verdeel deze over het mengsel. Sprenkel ook de ahornsiroop erover. Bak het fruit in 25 tot 30 minuten (cranberries uit de diepvries iets langer) in de oven tot het fruit wat gerimpeld en de appel goudbruin ziet.
Haal het fruit uit de oven en meng in een kom met de suiker, rum en sinaasappelsap.
Vet een muffinvorm in en verdeel de plakjes deeg over de bakjes.
Maak van bakpapier even grote rondjes en leg die over het deeg. Giet daarop wat speciale bakerwten of droge rijst of gedroogde erwten. Bak het deeg zo in de oven ongeveer 10 tot 15 minuten tot het mooi goudbruin ziet. Door deze zogenaamde bakvulling blijft het deeg mooi overeind staan en vormen de bakjes zich.
Vul de deegbakjes met het cranberrymengsel en bak ze nog eens 5 minuten af in de oven.

Uit het boek: Een jaar met James Wong – Karakter – isbn: 9789061128793
koop dit boek in de koken.blog-shop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Een jaar met James Wong
Lees ook:Recept appelcrumble
Lees ook:Recept Cheesecake met sinaasappel
Lees ook:Recept Speculaastaart
Lees ook:Recept Hartige taart met witlof, ham en kaas

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>