Een jaar met James Wong

Een jaar met wie? Ik vroeg het me ook af, toen ik dit kookboek voor het eerst in handen kreeg. De sticker ‘bekend van tv’ zei me ook niet zo veel. Maar toen ik het opensloeg werd me veel duidelijk. In Engeland is deze jongeman dankzij zijn tv-series inmiddels wel bekend, en dat komt deels doordat hij een bijzondere boodschap heeft: You can grow your own drugs.

En dan moet je wel weten dat drugs ook geneesmiddel betekent!

Etnobotanisme
James Wong is wat hij zelf noemt, een etnobotanist. Ofwel, iemand die iets afweet van de genezende werking van planten. Je hebt vast wel eens horen zeggen dat een bepaalde plant op een of andere manier goed voor je is, voor je luchtwegen, je weerstand of ik weet niet wat. Tja, toen er nog geen pillen waren wilden we ook beter worden of voorkomen dat we ziek worden. Die kennis hebben we nu niet meer, en dat maakt Een jaar met James Wong erg leuk om eens in te bladeren.

Goed voor je!
Het grootste deel van Een jaar met James Wong is ingeruimd voor recepten. Die goed zijn voor je huid, de spijsvertering, je immuunsysteem (zoals deze cranberrytaartjes!), je luchtwegen, spieren en gewrichten en de vage categorie ‘emoties’. Daarna komt wat cosmetica voor je zelf en je huis aan bod en een hoofdstuk over hoe je je kinderen kan helpen. Het idee is dat veel planten gewoon in je tuin kunnen groeien, andere kan je kopen bij toko, reformwinkel of via het internet.

Zelf doen?
Maar het is niet zo makkelijk als James Wong het doet lijken. Want weet jij wat zonnehoedwortel is? Of moederkruid, heermoes, en hoe ziet moerasspirea eruit, en heemstblad? Je moet wel behoorlijk wat botanische kennis hebben, of zin om daarnaar op zoek te gaan, om echt met James Wong aan de slag te kunnen. Hij geeft wel wat tips om de benodigde planten zelf te kweken of adresjes waar je ingrediënten kunt bestellen, maar die informatie lijkt me niet afdoende. Maar weet je iets van planten, dan kan je wel zelf haarolie, mondwatertjes, epileersuiker, massageolie, aftershave-gel of badcrème zelf maken. Dat is dan wel weer grappig!

boek: Een jaar met James Wong – Karakter – isbn: 9789061128793
koop dit boek in de koken.blog-shop

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Vrouwen likken het liefst aan Daniel ‘James Bond’ Craig
Lees ook:Recept Taartjes met geroosterde cranberry
Lees ook:Uit eigen tuin & keuken
Lees ook:Aap Boki leert kinderen groenten en fruit eten
Lees ook:Koop een drankje en adopteer een bij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>