Recept Cheesecake met sinaasappel

Als een receptenschrijver zegt dat dit recept de lekkerste variant oplevert die hij (of zij natuurlijk) ooit gegeten heeft, dan moet je dat maar geloven. Reden in elk geval om dat recept uit te kiezen.

In dit geval gaat het om het recept voor cheesecake van Michel Roux. Hij schreef het boek Taarten, soezen en pasteien, waarin tal van lekkere en bijzondere recepten voor zoete en hartige lekkernijen gegeven worden.

CHEESECAKE
voor 8 personen

Ingrediënten:
* 280 gr zanddeeg (zie hieronder, iets minder dan 1/2 heb je nodig!)
* 4 sinaasappels
* 350 gr fromage frais, of andere verse witte kaas
* 350 gr kwark
* 150 gr zure room
* 175 gr (fijne) kristalsuiker
* 4 eieren

Bereidingswijze:
Rol het deeg uit tot het 3 mm dik is en bekleed er een taartring van 20 cm mee. Zet het deeg in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 170 graden.
Bak het deeg blind: Leg op het deeg een stuk bakpapier en leg hierin een laag droge peulvruchten of speciale bakbonen. Verdeel de bonen goed over het deeg. Bak dan het deeg 30 minuten in de oven tot het gaar is. Haal de bonen en het papier eruit en zet het deeg nog eens 5 minuten in de oven. Laat afkoelen.
Draai de oven terug naar 140 graden.
Rasp de schillen van de sinaasappels en pers de sinaasappels uit. Zeef het sap door een grove zeef.
Meng de verse kaas, kwark, zure room en suiker heel goed door elkaar. 
Klop de eieren met een mixer schuimig en meng ze voorzichtig door het kaasmengsel.
Voeg ook de sinaasappelrasp en het sap toe en meng alles goed door elkaar.
Giet de vulling in de taartbodem en zet ‘m minimaal 1,5 uur in de oven. Als je een satéprikker droog uit de taart komt is ie gaar.
Laat de cheesecake 20 minuten op een rooster staan en verwijder dan de taartring. Laat de cheesecake helemaal afkoelen en zet ‘m tot gebruik in het minst koude deel van je koelkast.

Lekker 6 el marmelade van bittere sinaasappels (even verwarmen met wat suiker) en/of gekonfijte schilletjes van 2 sinaasappels.

ZANDDEEG
genoeg voor 650 gram!!

Ingrediënten:
* 250 gr bloem
* 200 gr niet te koude boter
* 100 gr poedersuiker
* mespunt zout
* 2 eidooiers

Bereidingswijze:
Snijd de boter in stukjes.
Zeef de poedersuiker.
Maak een bergje van de bloem en vorm er een kuiltje in. Doe hierin de boter, suiker en het zout.
Meng met je vingertoppen de boter, suiker en zout door elkaar.
Voeg de eidooiers toe en meng deze door het boter-suikermengels.
Meng dan langzaam de bloem door het mengsel tot er een homogene massa ontstaat.
Leg het zanddeeg voor je neer en druk 3 of 4 keer het deeg met je handpalm van je af. Als het deeg mooi glad is, is het goed.
Maak een bal van het deeg, wikkel het zanddeeg in plasticfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast (1 week) of vriezer (3 maanden).

Taarten soezen en pasteienUit: Michiel Roux – Taarten, soezen, pasteien – Fontaine – isbn 9789059562738

Koop dit boek bij BOL.com

Lees ook:Honey jumble cookies
Lees ook:Recept pepernoten
Lees ook:Tartelettes met mangocurd en frambozen
Lees ook:Recept appelcrumble
Lees ook:Recept rabarber-walnotentaart

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Recept Cheesecake met sinaasappel

  1. Pingback: Taarten, soezen, pasteien - Michel Roux | Koken

  2. E.C. Chandragam

    Dit recept is wel lekker maar de vulling is idioot veel voor een vorm van 20 cm. Staat we misschien een fout in?

      /   Reply  / 
  3. Edith Dourleijn

    Geen foutje, E.C., zo staat het letterlijk in het boek Taarten, soezen en pasteien van Michel Roux. Ik heb het nog even voor je nagekeken. Maar bedankt voor de waarschuwing!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>