Recept Gepocheerde Kweepeer (dessert)

hetgrotekookboekNaast me ligt een vuistdik boek, Het Grote Kookboek, met ruim 600 pagina’s recepten. Hoe kies ik er daar nu een recept uit waarmee jullie een beeld van het boek kunnen krijgen? En dan is het nog een algemeen boek ook, dus gaan de recepten niet over 1 thema, maar is het eerder een basisboek.

Uiteindelijk werd het dit toetjesrecept voor Gepocheerde kweepeer. Een kweepeer is een harde gele vrucht die je niet rauw kunt eten. Net als met stoofperen moet je ze eerst stoven, pocheren of in de oven garen voor de vrucht eetbaar is. Koop bij voorkeur gladde kweeperen, die zijn makkelijker te schillen. Veel mensen zullen de kweepeer niet kennen en is daarom extra leuk om eens uit te proberen. Je (Mediterrane) groentenboer heeft ‘m vast, en kan de kweepeer zeker in dit seizoen voor je bestellen.

GEPOCHEERDE KWEEPEER
Dessert voor 8 personen

Ingredienten:
* 2 grote kweeperen
* citroensap
* 350 gr fijne kristalsuiker
* 1 vanillestokje
* 1 kaneelstokje
* 1 kardemonpeul
* Serveer op brioche-brood, of ander stevig wit brood
* kaneelpoeder
* suiker
* boter

Bereidingswijze:
Schil de kweeperen, snijd ze in parten en verwijder het klokhuis. Kwast de kwarten in met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Snijd de vanillepeul in de lengte open en schraap het zwarte zaad eruit. Plet de kardemon.
Breng 3,5 dl water met de suiker in een pan aan de kook, voeg de specerijen toe en laat al roerend koken tot alle suiker is opgelost.
Doe de kweeperen erbij en houd ze met deksel op de pan 2 a 3 uur tegen de kook aan. Als de kweeperen zacht zijn, zijn ze klaar.
Haal dan de kweeperen uit de pan en laat het achtergebleven vocht nog inkoken tot een dikke siroop. Zeef de siroop.
Rooster het brood en besmeer deze met boter en bestrooi met kaneel en suiker.
Leg de kweeperen erop en sprenkel er wat siroop over.
Serveer warm of koud.

Uit:  Het grote kookboek – Lulu Grimes - Van Dishoeck - isbn 9789047509998

Lees ook:Vivavalentijnsmenu dessert: hazelnootcake, peer en sabayon
Lees ook:Recept Chocoladecake met in desertwijn gepocheerde perziken en pruimen
Lees ook:Recept Rabarberlimonadesiroop
Lees ook:Recept citroenijs – Week van het Ambachtelijke IJs
Lees ook:Recept Baklava

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Recept Gepocheerde Kweepeer (dessert)

  1. © RJ

    Waar haal jij je kweeperen vandaan? Ik kan ze nergens meer bemachtigen… :-(

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Hier in Lombok (Utrecht) liggen ze nog volop!

      /   Reply  / 
  3. © RJ

    Kan ik potdikke helemaal naar Utrech’ voor een paar van die vruch’ies! (Nouja, had ik maar niet in Apeldorp moeten gaan wonen…)

      /   Reply  / 
  4. Edith Dourleijn Auteur

    Dan mag je als troost bij mij een bakkie komen doen, verlicht dat de pijn wat?

      /   Reply  / 
  5. © RJ

    …prima! Neem ik de boterkoek mee (als ‘ie tenminste is gelukt).

      /   Reply  / 
  6. Pingback: Het grote kookboek – Lulu Grimes | Koken

  7. Kweepeer.nl - Okke Amerongen

    @RJ: Kweeperen zijn inderdaad niet al te makkelijk te krijgen. Omdat ik gek van kweeperen ben heb ik er een website over gemaakt. Een aantal mensen heeft hier aangegeven dat ze nog kweeperen te koop hebben: http://www.kweepeer.nl/te-koop/ Je kan hier ook een oproep plaatsen met je regio erbij. Misschien hoef je dan niet naar Utrecht te komen? Groet, Okke

      /   Reply  / 
  8. Edith Dourleijn

    En @RJ, hoe is die boterkoek nog geworden?

      /   Reply  / 
  9. © RJ

    @Okke: bedankt voor de tip en voor je initiatief! Niet dat ik Utrech’ wil mijden als een enge ziekte (Edith woont er tenslotte) maar het blijft een eind kachelen voor een paar peertjes…

    @Edith: ik ben net begonnen met de amandelspijs (die zoals je weet enige tijd moet rusten). Over enkele dagen volgt het resultaat.

      /   Reply  / 
  10. © RJ

    Pfff… ik weet niet waar ik gisteren met mijn gedachten zat, maar ik bedoelde jutteperen in plaats van kweeperen. Iemand enig idee waar die nog te verkrijgen zijn. Heb je daar soms ook een site metverkooppunten voor, Okke? ;-)

      /   Reply  / 
    1. Kweepeer.nl | Okke Amerongen

      Ja, maar helaas ook in Utrecht. Daar zit een hele goede biologische winkel op de Adelaarstraat. Ik zou wel eerst even bellen of ze die peren nog hebben. Ze hebben wel altijd heel veel onbekendere soorten. Telefoonnummer van die winkel: http://www.riodebio.nl/ Rare naam maar geweldige winkel!

        /   Reply  / 
  11. Edith Dourleijn

    Jutteperen, nee, die heb ik in Lombok nooit gezien, maar Rio de Bio is wel een goede suggestie!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>