Vivavalentijnsmenu dessert: hazelnootcake, peer en sabayon

dessert hazelnootcake gepocheerde peer sabayon

Het recept hazelnootcake met gepocheerde peer en sabayon van crème brûlée maakte ik afgelopen weekend  tijdens een private dinner voor een groep van 10 personen. Eigenlijk was iedereen er wel van gecharmeerd, dus acht ik het ook geschikt voor onze Koken.blog lezers om hun Valentijn komende vrijdag mee te verwennen. Eerlijkheidshalve kan ik vertellen dat de basis voor dit recept ontleend is aan een van de recepten uit de kooklessen bij Librije’s Atelier.Ik heb alleen enkele onderdelen uit het oorspronkelijke recept weggelaten en voor een andere sabayon-smaak gekozen. Het oorspronkelijke recept had een sabayon van kardemom.  Aan de slag nu en genieten maar!

ingrediënten (voor 8 personen)

hazelnootcake
4 eieren
125 gram boter
75 gram suiker
125 gram hazelnoot
75 gram bloem
zout
frangelico

pocheervocht voor de peer
3 stuks handperen (doyenne de comice)
200 gram witte wijn
200 gram water
100 gram suiker
1 stuk steranijs
0,5 vanillestokje
1 kaneelpijpje
2 stuks kardemom
2 stuks kruidnagel
schil van 1/2 citroen en 1/2 sinaasappel
takjes verse munt
eetbare viooltjes

sabayon van crème brûlée
3 stuks verse eidooier
50 gram crème brûlée siroop (Monin)
50 gram witte wijn

Bereidingswijze.

Hazelnootcake. Brand de hazelnoten in een oven van 180 graden Celsius tot ze bruin worden en gaan geuren. Blender ze vervolgens fijn totdat je een pasta-achtige smeuïge substantie krijgt. Smelt daarna de boter. Klop de eieren met suiker op in de kitchenaid tot een luchtige massa. Voeg nu de hazelnootpasta en de boter toe. Spatel de bloem en een snufje zout erdoor. Vet een bakvorm in en/of bekleed deze met bakpapier. Stort de massa in de bakvorm en bak de cake op 170 graden Celsius af in ongeveer 12-15 minuten.

Gepocheerde peer.  Kook alle ingrediënten behalve de peer en laat het rustig trekken. Schil ondertussen de peer en besprenkel deze licht met citroensap om verkleuringen te voorkomen. Snijd de peer doormidden en verwijder het klokhuis. Snijd daarna de peer in waaiervorm in (zie fotovoorbeeld). Pocheer de peer door het even in het pocheervocht te leggen en het in het vocht te laten liggen tothet vocht is afgekoeld.

borden opmaken.  Snijd de cake in lange dunnen plakken. Leg op elk bord een plak in de lengterichting. Drapeer de gepocheerde peer in waaiervorm tegen de cake en maak de presentatie af door twee takjes munt en een eetbaar viooltje erop te leggen.

Sabayon. Zet een pan met water op en laat het koken. Hang vervolgens een sabayonkom boven het kokende water en voeg alle ingrediënten in deze kom. Klop met een garde alle ingrediënten gaar tot een lobbige sabayon ontstaat.

Bord afmaken.  Dresseer de sabayon naast de cake en peer. Eet smakelijk!

 

 

Lees ook:Recept Chocoladecake met in desertwijn gepocheerde perziken en pruimen
Lees ook:Recept Sabayon
Lees ook:Recept Salade eendenborst met peer en hazelnoot
Lees ook:feestelijk nieuwjaarshapje: gegrilde peer met gorgonzola
Lees ook:Koken met grapefruit: Florida pizza à la Niven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>