Recept citroenijs – Week van het Ambachtelijke IJs

ijs
De start van het ijsseizoen wordt van zondag 23 tot en met zaterdag 29 maart gevierd met de Week van het Ambachtelijke IJs. Onderdeel van de activiteit is de verkiezing van de IJssalon van het Jaar, waarvoor vijf zaken genomineerd zijn. Zeven dagen ‘is het feest in alle ambachtelijke ijssalons in Nederland’ en worden diverse acties gehouden.

Op de website IJskaartvannederland.nl is een overzicht te vinden van alle ambachtelijke ijsbereiders van Nederland. Er is ook een gratis iPhone-app beschikbaar. En ze hebben ook een promotievideo gemaakt ‘meisjes houden van ijsjes’:

 

RECEPT: CITROENIJS
Het leukste is natuurlijk om zelf ijs te maken. met de machine bijvoorbeeld. Maar we weten natuurlijk dat de meesten niet in het gelukkige bezit zijn van zo’n wonderding, daarom kozen we dit recept voor citroenijs. Deze kun je namelijk ook met de hand en de vriezer maken.

CITROENIJS
Voor ongeveer 10 bollen

Ingrediënten:
* 150 gr citroensap (ongeveer 4 citroenen)
* 160 gr suiker
* 350 gr water

Bereidingswijze:
Was de citroenen goed. Rasp het gele deel van de schil. Pers de citroenen uit en meet de hoeveelheid sap.
Maak een siroop door de water, suiker en citroenrasp te mengen en aan de kook te brengen. Laat de siroop 3 minuten doorkoken en roer regelmatig zodat de suiker kan oplossen.
Laat de siroop afkoelen. Bijvoorbeeld door de gootsteen te vullen met koud water en daar de pan in te zetten. Je kunt ook de siroop eerst nog overgieten in een kom en deze in de gootsteen zetten. Pas op dat er geen water bij de siroop komt.
Als de siroep is afgekoeld, doe je de citroensap erbij. *
Maak het ijs nu in de ijsmachine. Of maak het met de hand: doe het mengsel in een lage bak en zet deze 3 uur in de vriezer. Als het ijs hard genoeg is, doe je het in de blender om de ijskristallen te breken en er een heerlijk zacht ijs van te maken. Dat kan ook met de staafmixer.
Zet het ijs nog 5 tot 10 minuten in de vriezer voor je het gaat eten.

* Je kunt er nu ook 10-15 gram fijngesneden basilicum bij doen.

.

Uit het boekLekker ijs van Carolina Coletti de Lorenzo (uitgeverij: The House of books, isbn: 9789044323092) – lees hier onze recensie.

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of gebruik het zoekvenstertje rechtsboven op deze site.

Lees ook:Recept – Citroenijs
Lees ook:Recept Limoncello ijs
Lees ook:Beautytips met Balsamico
Lees ook:Win het kookboek Lekker ijs
Lees ook:Recept Rabarberlimonadesiroop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>