Topchefs & Saké

Woensdag = wijn-spijsdag (uitleg), daarom nu aandacht voor een kookboek over saké.

Een paar dagen geleden blogde wijn-collega Mariëlla Beukers over het combineren van sushi en wijn. Een Japans gerecht met een westerse wijn. Hier draaien we het om en gaan we het hebben over het combineren van een Japanse drank met westerse gerechten.  Want dat is wat er gebeurt in het kookboek Topchefs & Saké.

Want saké is net wijn.   

En dan natuurlijk in de zin dat er talloze varianten van zijn, die het gevolg zijn van het vakmanschap van de makers.

Wat is saké?
Saké ontstaat doordat de kern van een rijstkorrel met een schimmel, water en gist in aanraking wordt gebracht. Hierdoor ontstaat tegelijkertijd suiker en alcohol, waardoor saké een  hoger alcoholpercentage kan krijgen dan wijn. Van een drank die alleen door de adel gedronken werd, werd het een sociale drank, die iedereen dronk. Tot in de Tweede Wereldoorlog de rijst nodig werd voor de soldaten en daarna de jeugd hun interesse in deze ouderwetse drank verloor. En net zoals bij ons oude productiemethoden weer in ere hersteld worden, gebeurt dat ook in Japan. In Topchefs & Saké wordt alles uitgelegd over het maken van saké en de verschillende soorten saké die er zijn.

Wat doen topchefs met saké?
In dit kookboek staat vol met recepten van Nederlandse en Belgische topchefs. Helaas zijn ze voor ons gewone stervelingen lastig te maken, omdat ingrediënten of apparatuur niet binnen ons bereik zijn. Wel leuk is het er ook aandacht is voor het combineren van kaas en saké. Naast een uitleg over de keuze van de bijpassende saké wordt ook veel uitgelegd over die saké en de brouwerijen. De prachtige foto’s, ingrediënten, deJapanse illustraties en de uitvouwbare kaart van de beschreven brouwerijen in Japan maken dit bijzondere kookboek helemaal af voor een ontdekkingsreis in de wondere wereld van saké.

boek: Topchefs & Saké – Cila van der Endt & David Lindsey – d’Jonge Hond – isbn: 9789089102706
te koop in de koken.blog-shop

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Jong bier in oude vaten
Lees ook:Ze bestaan: theesommeliers!
Lees ook:Druiven die niet te eten zijn
Lees ook:Lekkernijen door toeval
Lees ook:Bier Gastonomie

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Topchefs & Saké

  1. Mariella Beukers

    Op Prowein is ook een sakeworkshop, ik moet daar toch eens naar toe. Heb tot nu toe alle sakeproeverijen gemist.. Boeiende drank!

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Als we gaan lunchen neem ik het boek wel mee, kan je het bekijken/lenen/weetikveelwat. Staat veel achtergrondinfo in, is zeer leerzaam in dat opzicht.

      /   Reply  / 
  3. Chris

    Kijk dan eens voor mij wat de houdbaarheid is? Ik heb nog een geopende dure fles liggen… Ik zou natuurlijk ook wel even kunnen proeven ;-)

      /   Reply  / 
  4. Mariella Beukers

    Sake is niet onbeperkt houdbaar, vrees ik. Even proeven lijkt me een goed plan, Chris!

      /   Reply  / 
  5. Edith Dourleijn Auteur

    Ik kan me niet herinneren er iets over gelezen te hebben. Goede vraag om te stellen, Mariëlla, als je naar Prowein gaat.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>