Jong bier in oude vaten

Nederland krijgt steeds meer kleine bierbrouwerijen. Het is nog niet zo ver dat net als vroeger iedere streek zijn eigen bier heeft, maar met 60 zelfstandige brouwerijen gaat het toch een beetje die kant op. In het bierboek Jong bier in oude vaten worden er 32 brouwerijen uitgelicht.

Witbier, stout, tripel, weizen, je kan tegenwoordig van meer soorten bier genieten dan van pils alleen en dat  is juist dankzij de kleine nieuwe brouwerijen die de laatste 20 jaar ontstaan zijn.

Jong bier in oude vaten
De titel verwijst naar de oude tradities van bier brouwen die de jonge brouwerijen weer op pikken. Vorige week mocht ik wat van de Haarlemse bieren van Jopen proeven. Deze zijn allemaal geïnspireerd op oude recepten, soms wel 5 eeuwen oud. Het bier wordt nu zelfs in een kerk gebrouwen, en zo heeft iedere brouwerij zijn eigen bieren en eigen verhalen.

En verder nog
Naast een uitgebreide beschrijving van 32 brouwerijen leer je ook nog wat over de geschiedenis van bier, hoe bier gebrouwt wordt en hoe je bier moet proeven (met wat hulp van smaakdoctor Peter Klosse). En er staan vier recepten in, van de koks van De Echoput, waarin bier in het eten verwerkt wordt.  

boek: Jong bier in oude vaten – Anette Wiesman & Tina Westphal – Fontaine - isbn: 9789059563704
te koop in de koken.blog-shop

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Bier Gastonomie
Lees ook:Bapas of Biertapas – 2 Kookboeken over tapas bij bier
Lees ook:Nieuw: glossy over bier
Lees ook:Wedstrijd: Lekkerste recept met bier
Lees ook:Bier op het menu

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>