Ze bestaan: theesommeliers!

Als je in een restaurant van een beetje niveau zit, krijg je ongetwijfeld te maken met een sommelier. Dat is degene die over de wijnen gaat en je kan adviseren welke wijn het beste bij je gerecht past. Maar nu bestaan er ook heuse theesommeliers.

Taalkundig kan het natuurlijk niet. Mijnwoordenboek.nl vertaalt sommelier uit het frans als de keldermeester, maar ook het meer gangbare wijnkelner mag ook. Een theewijnkelner, dat is een beetje raar. Maar goed, het idee is hetzelfde: ook de theesommelier weet alles over thee, zoals een sommelier alles over wijn weet.

Nederlands Kampioenschap
Tijdens het NK moesten de deelnemers een cocktail met thee maken, een theeshake en een traditionele theepresentatie verzorgen. Daarbij moesten alle deelnemers werken met Dilmah (mijn favoriet in het zakjes-assortiment). Tweede werd Niels Abels van Ridderikhoff en derde Jacqueline Bonink van Umoja.

Thee is niet suf
Tijdens de Horecava van de afgelopen week vond het eerste Nederlands Kampioenschap Theesommelier plaats. Deze werd gewonnen door Robert Schinkel . Die thee “een stille, sociale drank met veel mogelijkheden” noemt. En hij zei “Thee is zeker niet suf. Er zijn veel mogelijkheden mee en het ontwikkelt zich snel. Thee is een sociale drank, een stille drank met veel speelruimte.” tegen Misset Horeca. In 2010 mag hij het opnemen in een internationale wedstrijd van theesommeliers.

Thee met wodka
Op de site van Misset Horeca valt verder te lezen over hoe Robert Schinkel in aanraking kwam met thee: “Enkele jaren geleden kwam ik bij het maken van cocktails in aanraking met thee. Ik ontdekte de mogelijkheden van de drank. Heb zelf eens een thee met wodka gemaakt, die ik negen dagen heb laten trekken. Toen dacht ik “yes”.” .

Bron en foto: Misset Horeca

Lees ook:Nederlandse wodka Ketel One nu ook buiten de VS te koop
Lees ook:Heineken schenkt nu ook koffie en thee (Bazar)
Lees ook:Topchefs & Saké
Lees ook:Culinair goud voor Nederland
Lees ook:Vreemd eten in het ziekenhuis

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Ze bestaan: theesommeliers!

  1. Pingback: Thee met smaak | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>