Druiven die niet te eten zijn

Woensdag = wijn-spijsdag (uitleg), daarom nu hernieuwde aandacht voor het prachtige kookboek Argentinisima.

Gister kondigde Mariëlla het aan: 17 april is het Malbec-dag. Om de wijnen die van de Malbecdruif worden gemaakt is Argentinië wereldberoemd geworden. En dat brengt mij in deze rubriek Wijn erbij bij het kookboek Argentinisima.

Ik heb de schrijfster ervan, Carola Verschoor de Berkhout, geholpen door haar teksten en recepten te redigeren. Een prachtig kookboek werd het, dat genomineerd werd voor Beste kookboek van de Wereld. In dit kookboek is ook veel aandacht voor wijn en bij ieder recept krijg je een wijnadvies.

De vroege bewoners van Argentinië kenden druiven al, maar gebruikten deze alleen nog als kleurstof. Ze aten ze niet, omdat ze de smaak ervan niet lekker vonden.   

Pas toen de Europeanen in het land aankwamen werden druiven gebruikt om wijn van te maken. Lange tijd was de wijnbouw ook voorbehouden aan priesters en parochies, die wijn voor hun rituelen in de kerk nodig hadden. Vooral in de regoi Cuyo wordt nu veel wijn verbouwd, soms op grote hoogte, waar de temperatuursverschillen tussen dag en nacht enorm kunnen verschillen. En dat zou je proeven in de wijn. Aldus de informatie in Argentinisima.

En wat eten we erbij? Rundvlees, pasta of deze empanadas!

Ook op wijn.blog.nl wordt op woensdag teruggeblikt naar een bericht dat in de week ervoor hier op koken.blog.nl verscheen. Deze week krijg je een lekker wijnadvies bij een heerlijk lenterecept dat ik eerder publiceerde!

Lees ook:Gratis kookboek bij Gall & Gall
Lees ook:Hoe dood je een kreeft?
Lees ook:Wijn erbij
Lees ook:Lekkernijen door toeval
Lees ook:Over de granaatappel

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Druiven die niet te eten zijn

  1. Mariella Beukers

    Wat een leuk verhaal! Dat wist ik eigenlijk niet, dat druiven niet lekker gevonden werden. Gek eigenlijk, een vriendin van mee heeft dat ook. Ze drinkt wel wijn, maar houdt niet van druiven…

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Ik denk ook dat het misschien een ander type druif was, die ze daar toen hadden? We hebben het wel over de 15e eeuw en vroeger + een andere regio, dus ver voor mensen gingen telen en kruisen om het gewenste resultaat resultaat te krijgen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>