Bier Gastonomie

Wow, volgens de Vlamingen is er in elk geval 1 ding op culinair gebeid dat wij beter doen dan zij! Wij zouden namelijk een goed glas bier bij de maaltijd even hoog inschatten als wijn bij de maaltijd. Meer dan de Vlamingen zelf doen, en dat terwijl ze zulke mooie bieren maken. En daarom maakte brouwerij De Koninck het kookboek Bier Gastronomie. Om te laten zien dat bier naast het bord echt goed kan.

Voor dit kookboek zocht Alain Coninx negen topchefs uit België en Nederland op en tekende hun verhaal en recepten op.

Terroir
Je kent de term misschien wel van wijn: het omvat de grond en regio waar de druiven groeien. En ook bier is verweven met de regio waarin ze gemaakt wordt. Helaas wordt dat niet verder uitgewerkt. Vervolgens worden de chefs aan het woord gelaten en zij vertellen over hun favoriete producten uit hun eigen regio. Maar helaas zien we deze niet altijd terug in hun recepten. Ook verwerkt niet iedere chef de bieren in het eten, bij sommige gerechten past het bier er nu eenmaal goed naast.

Kaas en bier
Mijn favoriete manier om een maaltijd in een restaurant te besluiten is met de kaasplank. Bijna altijd wordt daar een (desert)wijn bij geserveerd. Maar in Bier Gastronomie worden de twaalf bieren van De Koninck-brouwerij gecombineert met een kaas, uit België, Nederland of andere Europese landen. Leuk idee om daar eens mee te experimenteren!

Mooi gemaakt kookboekje, zeker als je wilt weten wat voor topchefs belangrijk is als ze recepten verzinnen. En hoewel niet alle ingrediënten voor ons gewone mensen even goed verkrijgbaar zullen zijn, zijn er zeker recepten bij die maakbaar zijn.

boek: Bier Gastronomie – Alain Coninx – Linkeroever – isbn: 9789057203763
te koop in de koken.blog-shop

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Jong bier in oude vaten
Lees ook:Bier op het menu
Lees ook:Win het kookboek Bier op het menu!
Lees ook:Bapas of Biertapas – 2 Kookboeken over tapas bij bier
Lees ook:Gulpener Bier is erkend streekgerecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>