Een vis, zwemmend in roomsaus – Marjoleine de Vos

De ondertitel spreekt van een ‘Literair kookboek’, en dat niet zo vreemd. De uitgeverij geeft normaal gesproken alleen literatuur en geen kookboeken uit, maar maakte voor de afgelopen Boekenweek een uitzondering. Columniste en dichter Marjoleine de Vos schrijft immers ook geregeld recepten of andere teksten over koken en (lekker) eten in de NRC Handelsblad. Voor Een vis, zwemmend in roomsaus bundelde ze haar favoriete visrecepten en ging in de literatuur op zoek naar bijpassende citaten.

Verse en verantwoorde vis
In de inleiding van Een vis, zwemmend in roomsaus maakt Marjoleine de Vos terecht de opmerking dat je in Nederland, en dat met name in de grote steden, allerlei soorten ingrediënten van over de hele wereld kunt krijgen. Maar verse vis? Dat is net als met andere echt verse waar, zoals groenten, fruit en eieren bijvoorbeeld, nauwelijks te krijgen. Vissen worden in alle wereldzeeën gevangen en vaak dagen later en ingevroren aan land gebracht. Ook vind je tal van soorten vis, maar sommigen zijn zo bedreigd dat je ze beter niet eten kunt, daarvoor houdt ook een pleidooi. Al geeft ze ergens in het boekje eerlijk tussen de regels door dat de viswijzer niet altijd in haar portomonnee heeft zitten.

Hapje, bordje en bord
Dat zijn de namen van de drie hoofdstukken in het boekje. In het hoofdstuk Een hapje wordt bijvoorbeeld dit recept voor een Makreelsnackje gegeven. In Een bordje gaat het om sardientjes, spekbokking, haring, schaal- en schelpdieren. Een bord geeft recepten als bouillabaise (Franse vissoep), hele vissen van de grill, uit de oven of in een zoutkorst.

Recepten
De recepten worden niet in standaardformaat weergegeven. Vaak staat er wel een apart ingredientenlijstje, maar soms zonder hoeveelheden, zodat je naar eigen smaak aan de slag kunt. Bij de beschrijving van de bereidingswijze neemt Marjoleine de Vos nog meer vrijheden, maar altijd is de uitleg duidelijk. Ook de informatie over het openen van St. Jacobsschelpen, het fileren van verschillende soorten vis of het schoonmaken van inktis staat altijd duidelijk omschreven.

Een kookboek met gedichten
De recepten worden afgewisseld met gedichten waarin vis of andere zeedieren voorkomen. Soms van Marjoleine de Vos zelf, maar ook van K.Schippers, De Schoolmeester of (mij) onbekende dichters. Sommige serieus, maar vaak met een klinkslag, zodat je het boekje met een grote glimlach op je gezicht doorbladert. De veelal mediterrane recepten maken dat je die glimlach nog aan tafel weet te behouden. 

Vis zwemmend in roomsausMarjoleine de Vos – Een vis, zwemmend in roomsaus – Cossee – isbn 9789059362376

Koop dit boek bij BOL.com


——————————————————————————————————–

Lees ook:Makreelsnackje op roggebrood
Lees ook:De kok en de dichter – Jeroen van Nijnatten en Ingmar Heytze
Lees ook:Recept Pasta met kalfsvlees in romige yoghurt-wijnsaus
Lees ook:Smakelijk Overvecht
Lees ook:Boer zoekt vrouw: reisgids platteland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>