De kok en de dichter – Jeroen van Nijnatten en Ingmar Heytze

Of het nu de kok en de dichter of de kokende dichter is, daar ben ik nog niet helemaal uit. Op de voorkant staan de woorden kok en de (of het ene woord kokende) zo geschreven dat beide mogelijk is. Ik zal het maar bij de laatste houden, omdat het boek in mijn ogen meer van een kok en een dichter is dan van een kokende dichter. Samen hebben Jeroen van Nijnatten (de kok) en Ingmar Heytze (de dichter) in elk geval een leuk en vooral weer eens anders dan anders (kook)-boekje afgeleverd.

Leren genieten
Dus met het gevaar dat ik in deze recensie geen recht kan doen aan het boek zelf, probeer ik het te beschrijven. In het boek staan recepten, en in het boek staan gedichten. Dat staat vast. En dat het niet zo’n gekke combinatie is, leggen de heren in de inleiding Het recht op genieten uit. Immers, zowel het maken als consumeren van lekker eten en gedichten moet je allebei leren. En combineren, want zo zeggen de heren zelf, poëzie is mooi, maar je moet er wel iets te eten bij hebben.

Dichterlijke wijn-spijsavond
Na deze inleiding gaan de heren met elkaar het gesprek aan over wat hen drijft en hoe ze tot het beste resultaat, ieder op hun eigen vakgebied, komen. Waarna het tijd wordt om poëzie en spijs (en wijn) te combineren in een dichterlijke wijn-spijsavond. Acht gedichten, acht gerechten en acht wijnen, je kan je avond slechter doorbrengen. Maar ook voor middennachtelijke, romantische, feestelijke of anti-depressieve avonden krijg je gedichten en recepten. En tussendoor springen de heren van de hak op de tak met tips over het roken van zalm, voor een dobbeldiner, voor een kerspakket-kroket, er is een hoofdstukje over klikoken en wat uitleg over verschillende soorten (eet-)gedichten. En dan ben ik nog lang niet volledig.

Kortom, het is een lekker struin-boekje. Schenk een lekker glas wijn, whisky of desnoods thee in en trek je met dit boek terug op de bank. Je zult je niet vervelen. En kook daarna voor vrienden een van de lekkere gerechten uit het boek, bijvoorbeeld deze groente-hutspot-knollentaartjes.

De kok en de dichterJeroen van Nijnatten & Ingmar Heytze – de kok en de dichter – Strengholt – isbn 9789049400231

Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Recept Groente-hutspot-knollentaartje
Lees ook:Een vis, zwemmend in roomsaus – Marjoleine de Vos
Lees ook:Boerenjongens Kookboek – Eke Marien Lenno Munnikes
Lees ook:Week van de rabarber
Lees ook:Kookboek Kokende vrouwen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>