Smakelijk Overvecht

smakelijk overvecht

Wat moet je als je door minister Ella Vogelaar als probleemwijk wordt aangewezen? Dan zorg je dat je als wijk wat vaker positief in het nieuws komt. Eén van de leukste initiatieven is het kookboek Smakelijk Overvecht. In dit boekje vertellen bewoners en andere bij de wijk betrokken mensen over alle leuke kanten van Overvecht. Zelfs kamerlid Staf Depla, die de wijk heeft geadopteerd, vertelt over zijn band met Overvecht en geeft een recept. Het is dankzij de interviews dat je een aardig plaatje van deze kleurrijke Utrechtse wijk krijgt, zonder dat je er naar toe hoeft te gaan.

Maar ook de recepten vertellen veel over haar bewoners. In het boekje staan recepten uit verschillende Nederlandse provincies, maar ook uit Spanje, Griekenland, Duitsland, Marokko, Turkij, Ethiopië en Ghana. Dus dat betekent dat je er een recept voor gevulde eieren, voor verse tomatensoep, wentelteefjes, een slaatje, een macroni-salade en grootmoeders appeltaart in kunt vinden. Maar ook recepten voor paëlla, Marokkaanse, Ierse en Oosterse stoofpotten, Duitse reibeküchen, Surinaamse bakbanana en een Turks toetje met kersen hebben een plaatsje in dit boekje gevonden. Het meest bijzondere gerecht is de salade met kwal, dat door een geboren en getogen Nederlander is ingebracht. Deze chef-kok zegt dat hij de Nederlandse keuken niet zo bijzonder vindt. En daarin staat hij niet alleen, want veel van de gerechten van de autochtonen uit de wijk hebben een internationaal tintje. Denk aan de diverse recepten met pasta, wokken met noodles en kip in pindasaus.
Je kunt duidelijk zien dat er verschillende mensen met een recept aan het boekje hebben bijgedragen. In het ene recept wordt het deeg van een groentetaart zelf gemaakt, terwijl een ander voor een pannenkoekentaart gebruik maakt van een pakje mix. Een ander voorbeeld is spinazie, dat de ene keer vers, dan uit pot en dan weer uit de diepvries in een gerecht wordt verwerkt.  En laat ik nu net dat de charme van het boekje vinden: je krijgt dankzij dit boekje een goed beeld van hoe de bewoners uit deze multiculturele wijk voor hun dagelijks eten zorgen. Sommigen maken alles zelf doen en anderen grijpen naar pakjes en zakjes uit de winkel. Je ziet de mensen bijna hun boodschappen voor deze gerechten doen. Ook omdat er soms alleen staat "2 kleine bakjes aardbeienkwark" (voor in een Marokkaanse cake). Dat is dan soms het enige onpraktische van het boekje, want niet bij ieder recept vertelt de kok of kokkin waar hij of zij het liefste de boodschappen doet, of hoe groot de glazen zijn waarmee sommige ingrediënten worden afgemeten.
Nieuwsgierig geworden? Het boekje is op verschillende plaatsen in Overvecht, maar ook in het stadscentrum van Utrecht te koop. Neem voor een adressenlijstje of een online bestelling even een kijkje op de website van initiatiefneemster Puck 't Hart (achter de knop 'bestel' zie je ook het lijstje met verkoopadressen).

Kookboek Smakelijk Overvecht: persoonlijke recepten en verhalen uit deze kleurrijke wijk. isbn 9789081249515

Lees ook:Kookboek smakelijk Zuilen
Lees ook:Lekker Leidsche Rijn
Lees ook:de Marokkaanse banketletter
Lees ook:Gif in je eten
Lees ook:Recept kip in balisaus

1 Reacties // Reageer

One thought on “Smakelijk Overvecht

  1. Andries

    Een hele mooie gezellige wijk. Al die verschillende mensen. Echt top. Gr. uit Drachten.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Kookboek smakelijk Zuilen | Koken

  3. Pingback: Lekker Leidsche Rijn | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>